{mosimage}Τρία ντοκιμαντέρ, τα οποία ξεχώρισαν στη κινηματογραφική σεζόν, θα έχει την ευκαιρία να δει το ελληνικό κοινό από τις 18 έως τις 24 Μαρτίου στον κινηματογράφο Τριανόν Filmcenter. Πρόκειται για τα ντοκιμαντέρ: Εθνικός κήπος του Απόστολου Καρακάση (Βραβείο Κοινού στο 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης), Άλλος δρόμος δεν υπήρχε του Σταύρου Ψυλλάκη (Βραβείο Κοινού στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λευκωσίας – Όψεις του κόσμου και 1ο Βραβείο Ταινίας Μεγάλου Μήκους στο 3ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας) και Σαν τον αέρα που αναπνέω –μουσικοί του κόσμου στην Κρήτη του Γιώργου Ζέρβα (Βραβείο Σκηνοθεσίας στο 3ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας).

Εθνικός κήπος του Απόστολου Καρακάση 
Στην καρδιά της σύγχρονης Αθήνας, δίπλα στην κυκλοφοριακή συμφόρηση και τη βοή του κέντρου, υπάρχει και ένας άλλος κόσμος: ο «εθνικός κήπος» με την οργιαστική βλάστηση, τα ψηλά δέντρα και τα λαβυρινθώδη δρομάκια, μοιάζει με ένα  κρυμμένο παράδεισο εκτός τόπου και χρόνου.
Εκεί βρίσκουν καταφύγιο οι πρωταγωνιστές της ταινίας. Άνθρωποι κάθε ηλικίας και προέλευσης, θαμώνες, εργαζόμενοι, περιστασιακοί επισκέπτες, όλοι αναζητούν μέσα σε αυτή την όαση μια ανακούφιση από τα μεγάλα και τα μικρά δράματα της καθημερινότητας, εκεί αφήνουν τις βαθύτερες επιθυμίες τους να εκφραστούν, μας αποκαλύπτουν τα όνειρα και τις ψευδαισθήσεις τους και σαστίζουν μπροστά στο πέρασμα του χρόνου και τις εκπλήξεις που τους επιφυλάσσει η ζωή.

Σενάριο/Σκηνοθεσία/ Φωτογραφία/ Μοντάζ : Απόστολος Καρακάσης
Ήχος: Μαρία Ιωάννου, Στέλιος Μιχαηλίδης, Νίκος Κουτελίδης
Μουσική: Νίκος Κυπουργός
Παραγωγοί: Μαρούλα Γεντέκου, Καλλιόπη Λεγάκη
Παραγωγή: ΕΡΤ, ΕΚΚ, Portolanos Films. Με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Ι. Φ. Κωστόπουλου

Βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2009

Άλλος δρόμος δεν υπήρχε του Σταύρου Ψυλλάκη
Στην Κρήτη, ένα τμήμα του Δημοκρατικού Στρατού, επιβίωσε, ακόμα και όταν ο Εμφύλιος τέλειωσε στην υπόλοιπη Ελλάδα. Οι παράνομοι και επικηρυγμένοι αυτοί αντάρτες (6 άνδρες και 2 γυναίκες που έμειναν τελικά), κρύβονταν για 14 περίπου χρόνια στο Νομό Χανίων, ανασυγκροτώντας τις παράνομες οργανώσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος.  Το 1962, 6 από αυτούς δραπέτευσαν, μέσω Ιταλίας, στην Τασκένδη.  Οι 3 ζουν και αποτελούν τα κεντρικά πρόσωπα του ντοκιμαντέρ.  

Στην ταινία παρακολουθούμε το «θαύμα» της αντοχής των τσακισμένων υπολειμμάτων του Δημοκρατικού Στρατού και την αυτοθυσία των απλών ανθρώπων που τους έκρυβαν τόσα χρόνια. «Πρωταγωνιστές» και «αφανείς» αυτής της ιστορίας, εξίσου φωτεινοί  και δυσεύρετοι, πέρα από ιδεολογίες, ενσαρκώνουν κάτι πολύ σημαντικό: βαθιά προσήλωση στον ίδιο τον άνθρωπο και στην αξιοπρέπειά του.

Σενάριο/ Σκηνοθεσία: Σταύρος Ψυλλάκης
Συνεργασία στο σενάριο: Ματθαίος Φραντζεσκάκης
Φωτογραφία: Χρήστος Ασημακόπουλος
Μοντάζ: Γιώργος Τριανταφύλλου
Μουσική: Βαγγέλης Φάμπας
Παραγωγή: Σταύρος Ψυλλάκης
Συμπαραγωγή: ΕΚΚ. ΕΡΤ, Massive Productions – Indigo View

Βραβείο Κοινού στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λευκωσίας – Όψεις του κόσμου (Μάρτιος 2009).
1o Βραβείο Ταινίας Μεγάλου Μήκους, στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα, του 3ου Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας (Οκτώβριος 2009).  

Το blog  της ταινίας
http://allos-dromos-den-ypirxe.blogspot.com/

Σαν τον αέρα που αναπνέω -μουσικοί του κόσμου στην Κρήτη του Γιώργου Ζέρβα
Κάθε χρόνο από τέλος Ιουνίου μέχρι τέλος Αυγούστου, το Χουδέτσι στην Κρήτη κατακλύζεται από περισσότερους από 500 μουσικούς, πολλοί εκ τον οποίων θεωρούνται αυθεντίες στην εκπροσώπηση της παραδοσιακής μουσικής της χώρας τους. Η κάμερα του Γιώργου Ζέρβα καταγράφει την εντυπωσιακή αυτή σύμπραξη των μουσικών παραδόσεων από διαφορετικές χώρες της Μεσογείου, των Βαλκανίων, της Αφρικής και της Ασίας, εξυμνώντας τη παγκόσμια διάσταση της μουσικής, αφού όλες οι μεγάλες μουσικές παραδόσεις του κόσμου οφείλουν τον πλούτο τους στην αλληλεπίδραση ανάμεσα σε όλους τους ιστορικούς πολιτισμούς, αλλά παράλληλα καταγράφει και την αντίρρηση στην ομογενοποίηση και τη βιομηχανία της διασκέδασης.
Στο ντοκιμαντέρ παρουσιάζονται συνεντεύξεις από αυθεντίες μουσικούς παραδοσιακής μουσικής, καταγραφή πρωτότυπων μουσικών ενορχηστρώσεων και συναυλιών, στιγμιότυπα της καθημερινής ζωής και συνεντεύξεις των κατοίκων της περιοχής, παρουσίαση παραδοσιακών μουσικών οργάνων κ.α. 
Συμμετέχουν οι:
Γιώργης Ξυλούρης - κρητικό λαούτο,  Περικλής Παπαπετρόπουλος - λάφτα (πολίτικο λαούτο), ο Τούρκος Halil Karaduman - κανονάκι, ο Τούρκος  Nedim Nalbantzoglu - βιολί, o Βούλγαρος Georgi Petrov - Γκαντούλκα, η Βουλγάρα  Tsvetanka Varimezova  - φωνητικές τεχνικές, ο Αφγανός Mohamed Rahim Khushnawaz - ραμπάμπ, η Περσίδα Mamak Khadem - περσικό τραγούδι, ο Πέρσης Petram Khavar Zamini - κρουστά, ο Ινδός  Nayan Ghosh -τάμπλα και σιτάρ, ο Αφρικανός Ballake Sissoko - κόρα, ο Ισραηλινός Zohar Fresco -κρουστά, o Toύρκος Omer Erdogdular - νέυ, ο ιρακινός Nasheer Shamma - αραβικό ούτι, Ευγένιος Βούλγαρης, ο Ισπανός  Efren Lopez καθώς και ο δημιουργός αυτού του εγχειρήματος Ross Daly  που  διδάσκουν σύνθεση και ενορχήστρωση.
  
Σκηνοθεσία: Γιώργος Ζέρβας
Σενάριο: Γιώργος Ζέβρας, Βαγγέλης Παπαδάκης
Μοντάζ: Αγγέλα Δεσποτίδου, Γιώργος Ζέρβας
Φωτογραφία: Γιάννης Παναγιωτάκης
Μιξάζ: Κώστας Βαρυπομπιώτης
Παραγωγός: Τζίνα Πετροπούλου
Παραγωγή: Vox Documentaries, Γιώργος Ζέρβας, Film Productions

Βραβείο Σκηνοθεσίας Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας (Οκτώβριος 2009)


Ώρες προβολών:
Πέμπτη 18/3: 18:30 Σαν τον αέρα που αναπνέω –
20:30 Άλλος δρόμος δεν υπήρχε – 22:30 Εθνικός κήπος
Παρασκευή 19/3: 18:30 Άλλος δρόμος δεν υπήρχε –
20:30 Εθνικός κήπος -22:30 Σαν τον αέρα που αναπνέω
Σάββατο 20/3: 18:30 Εθνικός κήπος –
20:30 Σαν τον αέρα που αναπνέω – 22:30 Άλλος δρόμος δεν υπήρχε
Κυριακή 21/3: 18:30 Σαν τον αέρα που αναπνέω –
20:30 Άλλος δρόμος δεν υπήρχε – 22:30 Εθνικός κήπος
Δευτέρα 22/3: 18:30 Άλλος δρόμος δεν υπήρχε –
20:30 Εθνικός κήπος -22:30 Σαν τον αέρα που αναπνέω
Τρίτη 23/3 : Ορχήστρα Χρωμάτων
Τετάρτη 24/3: 18:30 Σαν τον αέρα που αναπνέω –
20:30 Άλλος δρόμος δεν υπήρχε – 22:30 Εθνικός κήπος

e-max.it: your social media marketing partner