{mosimage}Η ταινία του Βασίλη Μαζωμένου, Guilt, «ανοίγει» το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου 2009, την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου, στις 9.00 το βράδυ στον κινηματογράφο ΙΝΤΕΑΛ. Η ταινία θα προβληθεί στο πλαίσιο του αφιερώματος στον Κυπριακό κινηματογράφο για τον εορτασμό των 50 χρόνων από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στο Διαγωνιστικό Τμήμα συμμετέχει και μια ακόμη ελληνική ταινία, η «Χρυσόσκονη», πρώτη μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας της Μαργαρίτας Μαντά.

Guilt του Βασίλη Μαζωμένου
Στην ταινία παρακολουθούμε την ιστορία της Κύπρου  μέσα από τη ζωή ενός –πλέον- ηλικιωμένου εμπόρου όπλων, ο οποίος χειρουργείται και, μέσω της νάρκωσης, «ξαναβλέπει» τη ζωή που έζησε στην Κύπρο τα τελευταία πενήντα ταραγμένα χρόνια. Χωρίς να παραγνωρίζει τη βαρβαρότητα των Άγγλων ή των Τούρκων, το Guilt παρακολουθεί την Ιστορία από τις δύο πλευρές. Με κυρίαρχο το συναίσθημα της ενοχής που φέρει ο κεντρικός χαρακτήρας, ενοχή η οποία και ονοματίζει την ταινία, το Guilt χωρίζεται σε τρεις σημαντικές ιστορικές περιόδους στην ιστορία του νησιού: α) την περίοδο από το ’50 έως το ’59, β) την τουρκική εισβολή του ’74 και γ) η τουρκική κατοχή ως τη δολοφονία του Σολωμού το ’96.

Για το Guilt έγιναν για πρώτη φορά γυρίσματα στα «Φυλακισμένα Μνήματα», της Λευκωσίας, ενώ για τις ανάγκες της ταινίας αρκετά από τα κοστούμια ράφτηκαν ειδικά στην Αγγλία. Όλα τα γυρίσματα έγιναν στην παλιά πόλη της Λευκωσίας. Το ρόλο του κεντρικού χαρακτήρα υποδύεται σε όλες τις ηλικίες ο Νίκος Αρβανίτης, ενώ στο καστ συναντάμε μεταξύ άλλων, τους Κώστα Σειραδάκη, Γιάννη Τσορτέκη, Άρτο Απαρτιάν και Εβελίνα Παπούλια. Το Guilt είναι η πρώτη μιας τριλογίας του Βασίλη Μαζωμένου με το ίδιο θέμα. Θα ακολουθήσουν οι ταινίες The Landlord και Sleepless.

H ταινία εκπροσώπησε την Κύπρο στο τμήμα Focus on world cinema του Φεστιβάλ του Μόντρεαλ (27 Αυγούστου έως 7 Σεπτεμβρίου), ενώ το Νοέμβριο θα συμμετάσχει στο φεστιβάλ της Goa, στην Ινδία που θα διεξαχθεί από τις 23 Νοεμβρίου έως τις 3 Δεκεμβρίου 2009 και στο 33ο Διεθνές Φεστιβάλ του Καίρου που θα διεξαχθεί από τις 10 έως τις 20 Νοεμβρίου 2009. 

Χρυσόσκονη της Μαργαρίτας Μαντά
Στην ταινία Χρυσόσκονη,τρία αδέρφια που διανύουν τη δεκαετία των σαράντα, αντιμετωπίζουν την προοπτική πώλησης του πατρικού τους σπιτιού, μετά το θάνατο των γονιών τους. Οι υποψήφιοι αγοραστές σκοπεύουν να το κατεδαφίσουν  για να ανεγείρουν στη θέση του ένα σύγχρονο κτήριο. Η αδυναμία επικοινωνίας μεταξύ τους ενεργοποιεί μια διαδικασία προσωπικών απολογισμών, φέρνοντας τους ήρωες αντιμέτωπους με τη δική τους πραγματικότητα, καθώς συγκρούονται με τον εαυτό τους μέσα σε μια πόλη που συγκρούεται με τη μνήμη της ιστορίας της.

«Η Χρυσόσκονη γεννήθηκε από την ανάγκη να μιλήσω για την πόλη μου. Την Αθήνα», σημειώνει η Μαργαρίτα Μαντά. «Μια πόλη που μεταλλάσσεται εξαφανίζοντας το βιωμένο της παρελθόν. Θέλησα να προβάλλω αυτή τη μετάλλαξη της πόλης πάνω στην εσωτερική ζωή των ηρώων της ταινίας". Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Μάνια Παπαδημητρίου, Άννα Μάσχα,  Αργύρης Ξάφης, Δημήτρης Ξανθόπουλος, Δέσποινα Κούρτη και Θανάσης Χαλκιάς.

e-max.it: your social media marketing partner