{mosimage}Το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ – Docfest Χαλκίδα 2009 θα διεξαχθεί για τρίτη φορά φέτος στη φιλόξενη πόλη της Χαλκίδας. Θα διαρκέσει 5 ημέρες, από τις 7 έως και τις 11 Οκτωβρίου 2009          και θα προβληθούν συνολικά 66 ντοκιμαντέρ.
Στο επίσημο πρόγραμμα του φεστιβάλ θα προβληθούν 50 ντοκιμαντέρ παραγωγής 2008 - 2009, 32 μικρού μήκους και 18 μεγάλου μήκους. Μέσα από 50 ελληνικές παραγωγές -οι οποίες καλύπτοντας ένα ευρύ θεματικό φάσμα ξεχωρίζουν για την τεχνική αρτιότητα και την υψηλή τους αισθητική- η προκριματική επιτροπή -αποτελούμενη από τους Στάθη Βαλούκο, Γιώργο Νικολακάκη και Σταύρο Ιωάννου- επέλεξε για το Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ 13 ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους και 15 ντοκιμαντέρ μικρού μήκους.

Το “Πανόραμα” υπηρετώντας με τη σειρά του τον πρωταρχικό στόχο του φεστιβάλ που δεν είναι άλλος από την προώθηση όλων των ανεξάρτητων δημιουργικών παραγωγών θα προβάλλει πέντε ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους και 17 ντοκιμαντέρ μικρού μήκους.

Το 3ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας με όχημά του την απελευθερωτική δύναμη της εικόνας και άμεσο στόχο του την προβολή της εγχώριας ανεξάρτητης παραγωγής θα απονείμει στις καλύτερες ταινίες αλλά και σε βασικούς συντελεστές 11 βραβεία ποιότητας καθώς καιδύο βραβεία-υποτροφίες προσφορά της σχολής κινηματογραφίας του ΙΕΚ ΔΟΜΗ. Επίσης το Φεστιβάλ θα καθιερώσει και ένα βραβείο στη μνήμη του ντοκιμαντερίστα Γιώργου Κολόζη.

Η κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ αποτελείται από τον Κώστα Μουρσελά, συγγραφέα, από τον Ανδρέα Θωμόπουλο, σκηνοθέτη, από τον Αντρέα Παγουλάτο, θεωρητικό κινηματογράφου, από τον Γιάννη Σολδάτο, συγγραφέα και σκηνοθέτη κα από τον Σάκη Μανιάτη, διευθυντή φωτογραφίας.
Κριτική Επιτροπή


Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ θα λάβουν χώρα οι εξής παράλληλες εκδηλώσεις:

1. Το “Μονοπλάνο”, μία πρωτότυπη ιδέα που απευθύνεται σε όλους  όσους θα ήθελαν να μοιρασθούν μαζί μας κάτι σημαντικό σε διάρκεια ενός λεπτού και σε ένα συνεχές πλάνο, κάτι που θα μπορεί να σταθεί αυτόνομα σαν μια ολόκληρη ταινία. Είναι μία χειρονομία του φεστιβάλ που πιστεύουμε ότι μπορεί να δημιουργήσει έναν τόπο συνάντησης όλων των ανθρώπων κάθε ηλικίας, κάθε επαγγέλματος, κάθε τάξης, έναν τόπο συνάντησης των ποιητών της εικόνας

2. Master class με το σκηνοθέτη Δημήτρη Βερνίκο 

“Τεκμηρίωση και Μυθοπλασία: Δύο αμφίδρομες πορείες. Δημιουργώντας το Είδωλο στον Καθρέφτη για το Μάνο Χατζιδάκι”.

3. Παρουσίαση Βιβλίων (σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο Δημήτρη & Σταύρου Περγάμαλη)

• “Ντοκιμαντέρ Μια Άλλη Πραγματικότητα”, του Τμήματος Πολιτισμικής Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Αιγαίου
• “Νίκος Καββαδίας. Ο δαίμονας χόρευε μέσα του”, του Μ. Κασόλα
Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους συγγραφείς

4. Το Ιστορικό Αρχείο της ΕΡΤ στο Φεστιβάλ Χαλκίδας
Έκθεση Φωτογραφικών Εκθεμάτων
Έκθεση Φωτογραφίας με τίτλο "Ο Πέτρος Πουλίδης και η εποχή του"

Όπως και τις περασμένες χρονιές έτσι και φέτος ειδικά οι καθημερινές πρωινές προβολές του Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδα (9.00-13.00) θα απευθύνονται σε Λύκεια και εκπαιδευτικά ιδρύματα. Ως αποτέλεσμα σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς και συλλόγους γονέων το Φεστιβάλ δίνει τη δυνατότα σε πληθώρα μαθητών και φοιτητών να παρακολουθήσουν δωρεάν ολόκληρη την ετήσια ελληνική παραγωγή ντοκιμαντέρ του έτους 2008 – 2009.

Την ευθύνη της διοργάνωσης του φεστιβάλ έχουν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ευβοίας και η εταιρία “Πορθμός”. Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού. Χορηγός Επικοινωνίας ΕΡΤ Α.Ε.

e-max.it: your social media marketing partner