IMAGE_a_010_copy
Το βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» απέσπασε η ταινία Κυνόδοντας του Γιώργου Λάνθιμου.
Το βράδυ του Σαββάτου η τελετή απονομής των Βραβείων στο «Ένα Κάποιο Βλέμμα» είχε χρώμα... ελληνικό, καθώς εκτός από το Α βραβείο που ο Γιώργος Λάνθιμος παρέλαβε από τον Ιταλό σκηνοθέτη Πάολο Σορεντίνο, Πρόεδρο της Κριτικής Επιτροπής, απέσπασε και το Prix De La Jeunesse της Επιτροπής Νέων. Ένα βραβείο που απονέμει 7μελής επιτροπή νέων 18-25 ετών σε σκηνοθέτες με πρώτες ή δεύτερες ταινίες, από το Επίσημο Διαγωνιστικό και από το «Ένα Κάποιο Βλέμμα».
«Είμαστε πολύ χαρούμενοι και συγκινημένοι. Η πορεία της ταινίας ξεκίνησε αθόρυβα και κορυφώθηκε το βράδυ του Σαββάτου με το βραβείο. Ήταν ανέλπιστο για εμάς, παρ’ όλο που μετά την προβολή της ταινίας η αποδοχή και οι κριτικές υπήρξαν ιδιαίτερα ενθαρρυντικές.», ήταν τα πρώτα λόγια του Γιώργου Λάνθιμου και του παραγωγού τού Γιώργου Τσούργιαννη, μετά την απονομή.
«Θερμά συγχαρητήρια στον Γιώργο Λάνθιμο και σε όλους τους συντελεστές της ταινίας. Τα βλέμματα και το ενδιαφέρον που συγκέντρωσε η ταινία, και, κατ’ επέκταση ο ελληνικός κινηματογράφος το δεκαήμερο του Φεστιβάλ, ελπίζουμε ότι δεν είναι πρόσκαιρα. Ευχόμαστε και οι νέες ταινίες της χρονιάς να έχουν μια πορεία ανάλογη αυτής του Κυνόδοντα.», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΚΚ Γιώργος Παπαλιός, μεταφέροντας και τα συγχαρητήρια του Υπουργού Πολιτισμού προς τους συντελεστές της ταινίας.
Ο Κυνόδοντας, παραγωγή της BOO Productions, εκπροσωπεί διεθνώς η MK2, μία από τις σημαντικότερες ευρωπαϊκές εταιρίες διανομής.Η ταινία  έχει χρηματοδοτηθεί από το ΕΚΚ στο πρόγραμμα Ορίζοντες.
Η παγκόσμια πρεμιέρα του Κυνόδοντα το βράδυ της προηγούμενης Δευτέρας, εντυπωσίασε κοινό και κριτικούς, και απέσπασε θετικές κριτικές.
Παραθέτουμε κάποιες από αυτές:
«Παρ’ όλο που στην αρχή δεν συμβαίνουν και πάρα πολλά και εξηγούνται ακόμα λιγότερα, η ταινία του Έλληνα δημιουργού είναι παράξενα σαγηνευτική από την αρχή μέχρι το τέλος» γράφει το «Variety», ενώ δύο μέρες μετά την πρεμιέρα η «Liberation» κάτω από τον τίτλο «Grece Animale» αναφέρει: «ο Κυνόδοντας, δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Λάνθιμου, δίνει καινούριο αίμα στον ελληνικό κινηματογράφο… Σαρκαστικό... αποστασιοποιημένο... είναι το χρονικό του καθημερινού φασισμού. Με πολύ σύγχρονη φωτογραφία και επιθετικό ύφος ο Λάνθιμος είναι ένας κινηματογραφιστής που καταφέρνει και σε καθηλώνει, στα ίχνη του Ούλριχ Σάϊντλ και του Ρόι Άντερσον.» Την ίδια ανταπόκριση είχε και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπως χαρακτηριστικά έγραψε το επίσημο blog του Entertainment Weekly: «Η ταινία είναι ένα παγερό, ανατριχιαστικό, σχόλιο πάνω στη δυναμική της οικογένειας και την παράξενη δυνάμη της εφηβικής σεξουαλικής περιέργειας και θα ήταν πρώτης τάξεως υλικό για ένα Αμερικάνικο remake.»
Ο Κυνόδοντας αφηγείται την ιστορία ενός ζευγαριού και των τριών παιδιών τους που ζουν σε μια απομονωμένη βίλα, χωρίς πρόσβαση στον «πραγματικό» κόσμο. Ο μόνος που μπορεί να διασχίζει την εξώπορτα, είναι ο πατέρας, που δουλεύει σ’ ένα εργοστάσιο, ενώ τα παιδιά έχουν αναπτύξει μια παράδοξη θεώρηση των πραγμάτων κι έχουν αδρανήσει σ’ έναν εναλλακτικό κόσμο ο οποίος αποτελείται από την οικογένειά τους και μόνο, και τον οποίο κατασκεύασαν οι γονείς τους για λογαριασμό τους. Αυτή η κατάσταση δεν είναι δυνατόν να διαρκέσει εσαεί, κι έρχεται η στιγμή που ένα συμβάν θα οδηγήσει στην ανατροπή σχέσεων και αντιλήψεων.
 
 
e-max.it: your social media marketing partner