{mosimage}To Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, πραγματοποιεί φέτος, από 29 Νοεμβρίου ως 6 Δεκεμβρίου, την 11η διοργάνωσή του. Περνώντας στη δεύτερη δεκαετία της λειτουργίας του, αξιολογείται σήμερα απ’ τους διεθνείς φορείς, μέσα στα σημαντικότερα δέκα Φεστιβάλ του είδους του διεθνώς.
Μαζί με την παράλληλη διοργάνωση camera-zizanio που φέτος διοργανώνεται για όγδοη χρονιά, όλοι όσοι συμμετέχουν θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν κινηματογραφικά εργαστήρια, εκθέσεις, μουσικές συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και παρουσιάσεις νέων βιβλίων. Τιμώμενο πρόσωπο του φεστιβάλ θα είναι φέτος ο διευθυντής φωτογραφίας Νίκος Καβουκίδης. Η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί στις 29 Νοεμβρίου στο Θέατρο Απόλλων του Πύργου.
Το Φεστιβάλ διοργανώνεται με την ενίσχυση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηλείας και του Υπουργείου Πολιτισμού. Επίσης ενισχύεται και υποστηρίζεται από τον Δήμο Πύργου, την ΤΕΔΚ Ηλείας, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας / Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, το MediaDesk Hellas.Χορηγοί είναι οι εκδόσεις Πατάκη και η ΕΡΤ, που είναι και χορηγός επικοινωνίας. Την ευθύνη της διοργάνωσης έχει ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός ΝΕΑΝΙΚΟ ΠΛΑΝΟ με τη συνεργασία της Ηλειακής Αναπτυξιακής Α.Ε. ΟΤΑ.

Το φεστιβάλ σε αριθμούς
400 ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους
6 κινηματογραφικές αίθουσες
100 παράλληλες εκδηλώσεις
200 παιδιά επισκέπτες από 20 ευρωπαικές χώρες
6 συγγραφείς επισκέπτονται 11 σχολεία και συζητούν με τους μαθητές

Οι παράλληλες εκδηλώσεις
Ρεμπέτικα για πιάνο και μπουζούκι
22 Νοεμβρίου 2008, Απόλλων, ώρα 20:00
Παρουσιάζονται οι «6 λαϊκές ζωγραφιές», έργο 5 για πιάνο, του Μάνου Χατζηδάκι και τα ρεμπέτικα τραγούδια των Τσιτσάνη, Μητσάκη, Χατζηχρήσου και Καλδάρα.

Διαγωγή Κοσμιωτάτη - Μνήμες μαθητών Γυμνασίου Αρρένων Πύργου
23 Νοεμβρίου 2008, Απόλλων, ώρα 20:00
Προβάλλεται η ταινία «Ένα σχολείο-Μια ιστορία», των μαθητών Περιβαλλοντικής και Κινηματογραφικής Ομάδας του 1ου Γυμνασίου Πύργου και στη συνέχεια παλαιοί και νεότεροι απόφοιτοι συμπληρώνουν το απουσιολόγιο του  Γυμνασίου Αρρένων / 1ου Γυμνασίου Πύργου.

Μ. Καραγάτσης - 100 χρόνια από τη γέννησή του
24 Νοεμβρίου 2008, Απόλλων, ώρα 20:00
Προβάλλεται το ντοκιμαντέρ του Τάσου Ψαρρά «Μ.Καραγάτσης» (45΄) από τη σειρά Εποχές και Συγγραφείς της ΕΡΤ και μιλούν για τον συγγραφέα και το έργο του μέλη του Συνδέσμου Φιλολόγων Πύργου-Ολυμπίας.

Μ’ ένα φεγγάρι στα μαλλιά - Τραγικές γυναίκες στο αρχαίο δράμα
25 Νοεμβρίου 2008, Απόλλων, ώρα 20:00.
Θεατρική παράσταση από τη Θεατρική Ομάδα του Γενικού Λυκείου Ανδραβίδας, που παρουσιάζει οχτώ αρχετυπικές μορφές γυναικών από το αρχαίο ελληνικό δράμα. (Ιφιγένεια, Αντιγόνη, Φαίδρα, Άλκηστη, Ανδρομάχη, Μήδεια, Κλυταιμνήστρα, Εκάβη).

Θάνος Μικρούτσικος-Μίλτος Πασχαλίδης-Ρίτα Αντωνοπούλου
26 Νοεμβρίου 2008, Πανσέληνος Live (Κατάκωλο), ώρα 22:00
Συναυλία.

Ρεσιτάλ Κιθάρας
27 Νοεμβρίου 2008, Δημοτική Αγορά, ώρα 20:00
Η Μπέσσυ Διαγωμά ερμηνεύει H.Villa-Lobos, R.Dyens, A.Piazzolla, Ch.Trenet και Cl.Nougaro.

Μουσική βραδιά
28 Νοεμβρίου 2008, Σταφιδεργοστάσιο ΑΣΟ, ώρα 20:00
Ο συνθέτης Παναγιώτης Κωνσταντακόπουλος παρουσιάζει στο πιάνο συνθέσεις του σε στίχους Νικηφόρου Βρεττάκου και Δημήτρη Μυταρά. Ερμηνεύει η Όλγα Πάσχου.

Ειδική προβολή
29 Νοεμβρίου 2008, Απόλλων, ώρα 21:30
Η στάχτη που μένει, του Νίκου Καβουκίδη, που είναι και το τιμώμενο πρόσωπο του 11ου Φεστιβάλ. Ένα οδοιπορικό του γνωστού κινηματογραφιστή στην κατεστραμμένη από τις φωτιές Ηλεία με τους στίχους του Τάκη Σινόπουλου: «Η Ελλάδα ταξιδεύει χρόνια ανάμεσα στους δολοφόνους».

Emotion Pictures - Μικρό αφιέρωμα στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και Αναπηρία
3 Δεκεμβρίου 2008, Συνεδριακό κέντρο νομαρχίας, ώρα 20:00
Προβάλλονται οι ταινίες Θεός στον Ορίζοντα (Λένα Βουδούρη), Το όνειρο της Κύρας ή Ούτε και οι πιγκουίνοι μπορούν να πετάξουν (Γκίζα Χίλλεσχαϊμερ), Δυνατός! (Φίλλις Φέρμερ), Κέβιν: Αφήστε με να ολοκληρώσω! (Γκέοργκ Μπούσεκ). Ακολουθεί συζήτηση.

Ειδική προβολή
4 Δεκεμβρίου 2008, Απόλλων, ώρα 17:00
Θεός στον Ορίζοντα, της Λένας Βουδούρη. Ταινία μαθητών του Ειδικού Λυκείου Ιλίου, που συμμετείχαν σε κινηματογραφικό εργαστήρι με υπεύθυνη τη Λένα Βουδούρη. Κεντρική ιδέα αποτελεί η παρουσίαση πορτρέτων των παιδιών μέσα από τα μάτια των φίλων τους.

SchoolCamera - Μαθήματα στο σκοτάδι
1-5 Δεκεμβρίου, Απόλλων & Cineplex Ορφέας (Πύργος), Cine-Cinema (Αμαλιάδα), δημοτικό σχολείο Ζαχάρως, Κουρβισάνειο (Γαστούνη), ώρες 09:00 & 11:00
Προβολές εκτός διαγωνισμού ταινιών μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ που απευθύνονται κυρίως σε παιδιά και εφήβους και θίγουν σύγχρονα ζητήματα ή αναφέρονται σε θέματα παιδικής παραβατικότητας, ρατσισμού, οικολογίας, δικαιωμάτων των μειονοτήτων κλπ.

School Camera - Κινηματογραφικά εργαστήρια
29 Νοεμβρίου - 2 Δεκεμβρίου, Πύργος (σε διάφορους χώρους)
Έλληνες και ξένοι επαγγελματίες εισάγουν τα παιδιά στις βασικές έννοιες της 7ης τέχνης και δημιουργούν μικρές ταινίες. Διδάσκουν οι: Νίκος Θεοδοσίου, Γιάννης Χατζηγώγας (ΑΠΘ), Kalman Czibolya (Video and Art Workshop of Mako-Ουγγαρία), Stefan Rajcevic (Media Education Center-Σερβία), Νίκος Σταμπουλόπουλος, Γιώργος Κουρμούζας, Κώστας Κατράκης, Παναγιώτης Κατσαχνιάς, Σπύρος Σιάκας.

School Camera - Master classes
30 Νοεμβρίου 2008, ώρα 16:00 & Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2008, Απόλλων, ώρα 16:00
Από τον σκηνοθέτη Ροβήρο Μανθούλη και τον διευθυντή φωτογραφίας Νίκο Καβουκίδη.

Θεατρικά εργαστήρια
24 Νοεμβρίου – 4 Δεκεμβρίου, σε διάφορες πόλεις και χωριά του ν. Ηλείας
17 εργαστήρια και παραστάσεις για τη μάθηση και την ψυχαγωγία μέσω του θεατρικού παιχνιδιού. Συμμετέχουν η ομάδα τέχνης «Πάροδος» το κουκλοθέατρο «Αγιούσαγια!» κ.ά.

Εικαστικά εργαστήρια
1-5 Δεκεμβρίου 2008, Σταφιδεργοστάσιο ΑΣΟ, ώρες 11.00-13.00
Τρία εικαστικά εργαστήρια για δημιουργική απασχόληση μαθητών δημοτικών σχολείων με τις  Έφη Γεωργοπούλου (πηλός), Μαίρη Πέτα (ζωγραφική), Συμώνη Δαδιώτου (μάσκα).

Συγγραφείς στα σχολεία
24 Νοεμβρίου – 4 Δεκεμβρίου, σε διάφορες πόλεις και χωριά του ν. Ηλείας
Οι συγγραφείς Αγγελική Δαρλάση, Ιουλίτα Ηλιοπούλου, Νίκος Θεοδοσίου, Μαρία Παπαγιάννη, Νίκος Πιλάβιος και Πέτρος Τατσόπουλος επισκέπτονται 11 σχολεία και συζητούν με τους μαθητές για τη λογοτεχνία. (Σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου).

Master Class για τραγούδι και πιάνο
Δημαρχείο Πύργου, 30 Nοεμβρίου
Με την mezzo soprano Αλεξάνδρα Γκράβας και τον πιανίστα και συνθέτη Δημοσθένη Στεφανίδη.

Παιδικές στιγμές
22 Νοεμβρίου – 6 Δεκεμβρίου 2008, Δημοτική Αγορά, ώρες 10:00-13:00 και 18:00-20:00
Έκθεση φωτογραφίας της Κανέλλας-Νέλλης Τραγουστή.

Τα παιδιά του κόσμου - Η UNICEF σε δράση
22 Νοεμβρίου – 6 Δεκεμβρίου 2008, Δημοτική Αγορά, ώρες 10:00-13:00 και 18:00-20:00
Έκθεση φωτογραφίας με τις δραστηριότητες της UNICEF.

Κόκκινα φεγγάρια
22 Νοεμβρίου – 6 Δεκεμβρίου 2008, Σταφιδεργοστάσιο ΑΣΟ, ώρες 10:00-13:00 και 18:00-20:00
Έκθεση ζωγραφικής της Γεωργίας Καραχάλιου.

Μ. Καραγάτσης
24 Nοεμβρίου – 6 Δεκεμβρίου 2008, Δημαρχείο Πύργου, ώρες 10:00-13:00 και 18:00-20:00
Εργοβιογραφική έκθεση για τον συγγραφέα του «Συνταγματάρχη Λιάπκιν», της «Μεγάλης χίμαιρας», του «Κίτρινου φάκελλου» και τόσων άλλων. (Σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου).

Το Φεστιβάλ Ολυμπίας συναντά τα παιδιά και τους νέους της Αθήνας
Αθήνα, cine ΦΙΛΙΠ (Δροσοπούλου & Θάσου 11), 11-17 Δεκεμβρίου 2008, ώρες 18:00-24:00
Προβολή των ταινιών του διαγωνιστικού προγράμματος στο Cine ΦΙΛΙΠ. (Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων).

Ζιζάνια
22 Νοεμβρίου – 6 Δεκεμβρίου 2008, Πύργος, παντού…
Ανεξαρτήτως καιρικών και άλλων συνθηκών, τα «Ζιζάνια» εκδίδουν την ομότιτλη εφημερίδα του Φεστιβάλ, μεταδίδουν τα νέα της διοργάνωσης από τις συχνότητες της ΕΡΑ Πύργου, κυκλοφορούν στα πιο απίθανα σημεία της πόλης, έχουν μάτια και αυτιά παντού και αναλαμβάνουν την ευθύνη για ό,τι παράξενο μπορεί να συμβεί.

 

e-max.it: your social media marketing partner