Πραγματοποιήθηκε χθες η καθιερωμένη ετήσια συνέντευξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου προς τους εκπροσώπους του Τύπου. Ο Πρόεδρος κ. Γιώργος Παπαλιός και ο Αντιπρόεδρος κ. Δημήτρης Σοφιανόπουλος ενημέρωσαν τους δημοσιογράφους κάνοντας έναν απολογισμό των δράσεων που έγιναν κατά το έτος 2008 και των σχεδίων που πρόκειται να υλοποιηθούν το 2009. Τα θέματα στα οποία αναφέρθηκαν αφορούσαν, στα οικονομικά του οργανισμού, στον καινούργιο κανονισμό χρηματοδοτήσεων, στην ολοκλήρωση του προγράμματος της ψηφιοποίησης ελληνικών ταινιών και στο νέο προφίλ του δικτύου κινηματογράφων Filmcenter.

Αναλυτικά, σχετικά με τα οικονομικά του Κέντρου ο κ. Παπαλιός επεσήμανε ότι εξαρχής η προσπάθεια της Διοίκησης έχει επικεντρωθεί σε μια θωράκιση, μέσω σχετικών νόμων, της χρηματοδότησης του κινηματογράφου. Κάτι τέτοιο θα διασφαλίζει συγκεκριμένα ποσά ετησίως και θα επιτρέπει έναν πιο ορθολογικό προγραμματισμό.

Φέτος, το Κέντρο έλαβε από τον ΟΠΑΠ το ποσό 2,5 εκατομμυρίων ευρώ ενώ από την επιστροφή των εισιτηρίων αναμένεται μέχρι το τέλος του χρόνου να εισπράξει 3,5 εκατομμύρια ευρώ.  Συνολικά, μαζί με τα 3.140.000 ευρώ του κωδικού του, αλλά και τις απ’ ευθείας επιχορηγήσεις κάποιων ταινιών (Αγγελόπουλος, Γαβράς, Βούλγαρης), το Κέντρο Κινηματογράφου εισέπραξε 10.840.000 ευρώ. Το  61% του ποσού αυτού διατέθηκε για την ενίσχυση 29 ταινιών που γυρίστηκαν φέτος, από τις οποίες 10 είναι νέων σκηνοθετών.

Σχετικά με τον νέο Κανονισμό Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων ο κ. Σοφιανόπουλος τόνισε ότι έγινε προσπάθεια να ενισχυθούν:
--το σενάριο και ο ρόλος του σεναριογράφου, με τη χρηματοδότηση της επανασυγγραφής όπου αυτή είναι αναγκαία,
--οι νέοι σκηνοθέτες, μέσα από τα προγράμματα ΜΙΚΡΟΓΡΑΦΙΕΣ, ΝΕΟ ΒΛΕΜΜΑ αλλά και τους ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, όπου σε ποσοστό 30% οι ταινίες θα είναι πρωτοεμφανιζόμενων σκηνοθετών.
-- η ιδιωτική πρωτοβουλία, μέσα από τη ενίσχυση έτοιμων ταινιών, δύο φορές το χρόνο, μέχρι του ποσού των €150.000 για ταινίες μυθοπλασίας, €50.000 για ντοκυμανταίρ και €20.000 για μικρού μήκους,
--η καλώς εννοούμενη εμπορική ταινία μέσα από το Πρόγραμμα ΚΙΝΗΤΡΟ του οποίου ο ρόλος γίνεται πλέον ξεκάθαρος,
--η ταινία ντοκυμανταίρ, μέσα από το Πρόγραμμα ΤΕΚΜΗΡΙΟ (σε συνεργασία με την ΕΡΤ), αλλά και αποκλειστικά από το ΕΚΚ εφόσον υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια, καθώς επίσης και με ειδικές εκδηλώσεις στο FILMCENTER.

Ο κ. Παπαλιός αναφέρθηκε στην επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος ψηφιοποίησης ελληνικών ταινιών το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο. Το σημαντικό αυτό έργο θα παρουσιαστεί επισήμως τον Δεκέμβριο. Επεσήμανε επίσης την ανάγκη διαρκούς ενημέρωσης του αρχείου μέσω και άλλων κοινοτικών προγραμμάτων.

Σχετικά με το δίκτυο κινηματογράφων FILMCENTER ανακοινώθηκε η έναρξη συνεργασίας με τον κινηματογράφο ΕΛΛΗ και τονίστηκε ότι φέτος το Δίκτυο φιλοδοξεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην προβολή της ελληνικής ταινίας γι΄ αυτό και θα ενισχυθεί μέσω διαφήμισης  και θα πλαισιωθεί με ειδικές εκδηλώσεις.

Ανακοινώθηκε επίσης ότι στις αρχές του 2009 τα γραφεία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, θα στεγαστούν σε κτήριο επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Ο κ. Παπαλιός εξέθεσε τα πλεονεκτήματα  του νέου κτηρίου, τόσο από λειτουργική, όσο και από οικονομική άποψη.

 

e-max.it: your social media marketing partner