{mosimage}Έτοιμη να αρχίσει το δικό της ταξίδι, τόσο στις αίθουσες όσο και στα Διεθνή φεστιβάλ, είναι η νέα ταινία του Νίκου Παναγιωτόπουλου «Αθήνα – Κωνσταντινούπολη». Η ταινία θα αρχίσει να προβάλλεται στον κινηματογράφο ΑΠΟΛΛΩΝ Cinemax Class στις 21 Οκτωβρίου. Μετά από δύο μέρες, στις 23 Οκτωβρίου, θα προβάλλεται και στους κινηματογράφους ΤΡΙΑΝΟΝ FILMCENTER και ΚΗΦΙΣΙΑ Cinemax.

Πρόκειται για μια ταινία δρόμου (road movie), της οποίας το σενάριο συνυπογράφει ο σκηνοθέτης με τον συγγραφέα Μισέλ Φάις, συνεχίζοντας έτσι την πολύ επιτυχημένη συνεργασία τους στο “Delivery” (Επίσημη Επιλογή στα Διεθνή Κινηματογραφικά Φεστιβάλ της Βενετίας και του Μόντρεαλ). Πρωταγωνιστούν ο Λευτέρης Βογιατζής, η Αλεξία Καλτσίκη και ο Δημήτρης Πουλικάκος, ενώ ηπειρώτικα μοτίβα μαζί με αμερικάνικα μπλουζ ντύνουν μουσικά την ταινία με έναν εντελώς ιδιαίτερο τρόπο.

«ΑΘΗΝΑ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ» είναι η διαδρομή που τυχαία θα ακολουθήσει ο ήρωας της ταινίας, ένας ώριμος άνδρας, ο οποίος μετά τον πρόσφατο χωρισμό του με την επί πολλά χρόνια σύζυγό του και σχεδόν στα όρια της κατάθλιψης επιχειρεί ένα ταξίδι με αυτοκίνητο χωρίς πραγματικό σκοπό. Καταρχήν τελικός προορισμός του φαινόταν να είναι η Θεσσαλονίκη με πρόφαση την επίσκεψη στον άρρωστο πατέρα του. Απρόσμενα όμως γεγονότα στην εθνική οδό τον κάνουν συμπρωταγωνιστή σε μια περιπέτεια, η οποία καταλήγει μετά από πολλές στάσεις και παρακάμψεις στην Κωνσταντινούπολη...  

Με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της ταινίας, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωσε:

Είναι ίσως η πιο δύσκολη ταινία από όσες έχω γυρίσει μέχρι σήμερα. Ένα αδιανόητο ταξίδι, μια πραγματική περιπέτεια! Ηθοποιοί, τεχνικοί μαζί μ’ όλα τα φώτα και τα μηχανήματα, στριμωγμένοι σένα τεράστιο πούλμαν, που το συνεργείο βάφτισε χιουμοριστικά «το Σχολικό», διασχίσαμε τη μισή Ελλάδα, κάτω από δύσκολες συνθήκες, και καταλήξαμε στην Κωνσταντινούπολη.
Έξαψη, κούραση, προβλήματα αλλά και χαρά, όλα ανακατεμένα.
Ο  ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ, ο ΠΟΥΛΙΚΑΚΟΣ  και η ΚΑΛΤΣΙΚΗ, ένα πραγματικά αταίριαστο τρίο, όπως ακριβώς επιβάλλει το σενάριο της ταινίας, αταίριαστοι και εκτός γυρισμάτων, έδωσαν τροφή σε ανέκδοτα και σπαρταριστές αφηγήσεις.
Τελικά μια υπερπαραγωγή με τα όλα της ακόμα και με “stars”, που όμως το στοίχημα της είναι να υπηρετήσει ένα απογυμνωμένο εσωτερικό ταξίδι.
Ίσως η μόνη υπερπαραγωγή που δεν διαφημίζει τα πλούτη της αλλά τις ελλείψεις της. Τώρα που φτάσαμε στο μοντάζ, θα δούμε τι ψάρια πιάσαμε. Έχω τη διάθεση αυτή τη φορά, να ασχοληθώ ιδιαίτερα με το ηχητικό μέρος της ταινίας, γιατί μπορεί να λέμε, ανόητα, ότι ο κινηματογράφος είναι εικόνα, όμως αυτό είναι η μισή αλήθεια, γιατί στην πραγματικότητα ο κινηματογράφος είναι εικόνα και ήχος, σε ισότιμη σχέση.
Θα μου άρεσε το «ΑΘΗΝΑ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ», να είναι μια ταινία δρόμου που μάζεψε από το ταξίδι εικόνες και ήχους με τον ίδιο ζήλο».
 
Τα γυρίσματα της ταινίας ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο 2007 και μετά από περίπου 10 εβδομάδες, και αρκετές περιπέτειες, ολοκληρώθηκαν τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου. Το μοντάζ αλλά και γενικότερα όλη η «μετά παραγωγής» επεξεργασία της (επεξεργασία εικόνας, σχεδιασμός και επεξεργασία ήχου κλπ.),  πραγματοποιήθηκε στην GRAAL και διήρκεσε κάτι λιγότερο από εφτά μήνες. 

Τη διεύθυνση φωτογραφίας της ταινίας «ΑΘΗΝΑ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ» υπογράφει ο Κωστής Γκίκας, τα σκηνικά ο Διονύσης Φωτόπουλος, το μοντάζ ο Τάκης Γιαννόπουλος, τον ήχο ο Μαρίνος Αθανασόπουλος, τα κοστούμια έχει επιμεληθεί η Μαριάννα Σπανουδάκη ενώ το making of της ταινίας φέρει το στίγμα της γνωστής σκηνοθέτιδας Εύας Στεφανή. Η ταινία είναι μια παραγωγή των GRAAL A.E., Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Finos Film, ALPHA τηλεόραση, Cinegram, Movielab, Skouras Films και MARIANNA FILMS.  Τη διανομή της ταινίας στις αίθουσες έχει αναλάβει η Master A.E. ενώ η τηλεόραση του ALPHA είναι και χορηγός επικοινωνίας.  Διεθνείς Πωλήσεις: Adriana Chiesa Enterprises.

e-max.it: your social media marketing partner