Δημόσιο διάλογο για τον εικοστό αιώνα του ελληνικού σινεμά, αλλά και για την ανάγκη διατήρησης και αξιοποίησης του κινηματογραφικού μας αποθέματος κατά τον 21ο αιώνα άνοιξε η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου (ΕΑΚ) μέσω της δράσης «Χώρα, σε βλέπω», χορηγός της οποίας είναι και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ). 
Μέρος της δράσης αυτής ήταν και οι προβολές 10 αποκατεστημένων και ψηφιοποιημένων ταινιών, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου υπό την αιγίδα της Επιτροπής Ελλάδα 2021, στην Πειραιώς 260. Η εκδήλωση αυτή ολοκληρώθηκε με επιτυχία χθες  βράδυ με μια ανοικτή στο κοινό συζήτηση που προηγήθηκε της προβολής του αποκατεστημένου «Θίασου» του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Ο γόνιμος ανέδειξε τον επείγοντα χαρακτήρα της αποκατάστασης και ψηφιοποίησης των ταινιών, αλλά και τη σημασία των πολιτικών που απαιτούνται για τη δημιουργία ψηφιακών αρχείων.
Ο πρόεδρος του Δ.Σ του ΕΚΚ Μάρκος Χολέβας σε παρέμβασή του επεσήμανε τη σημασία του συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων φορέων της πολιτείας «ώστε άμεσα  όλοι μαζί να ενεργήσουμε για την ψηφιοποίηση των κινηματογραφικών έργων, λαμβάνοντας υπόψη τα ελληνικά εργαστήρια (τις δυνατότητές τους και τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν στο εγχείρημα αυτό) και την εμπειρία της Ταινιοθήκης της Ελλάδος στη μηχανική αποκατάσταση υλικών φορέων εικόνας και ήχου. Σημαντικός είναι και ο ρόλος των παραγωγών και των σκηνοθετών-παραγωγών που είναι νόμιμοι κάτοχοι των υλικών φορέων στους οποίους είναι αποτυπωμένα τα έργα». Ο Μ. Χολέβας αναφέρθηκε επίσης στις αυθαίρετες και παράνομες παρεμβάσεις διαφόρων που αλλοιώνουν την αρχική μορφή των κινηματογραφικών έργων κατά την τηλεοπτική προβολή της, αλλά και στον ρόλο που οφείλει να παίξει το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο για την προστασία της κινηματογραφικής μας κληρονομιάς εφαρμόζοντας τον  Ν. 2121/93.
 
e-max.it: your social media marketing partner