{mosimage}Μια ζωή τους ενώνει.
Μια γυναίκα τους χωρίζει.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ
Ο Άρης (Ορφέας Αυγουστίδης) και ο Στέλιος (Απόστολος Τότσικας), δύο νεαροί που τους ενώνει μια στενή φιλία, επιχειρούν μια καινούρια αρχή στη ζωή τους: στήνουν ένα θερμοκήπιο μπανάνας σε ένα απομακρυσμένο σημείο της Νότιας Κρήτης, με θέα το Λιβυκό πέλαγος. Διαφορετικοί αλλά και συμπληρωματικοί σα χαρακτήρες, οι δυο νέοι κάνουν τη δουλειά να μοιάζει με παιχνίδι και όλα κυλούν ανέμελα… μέχρι τη στιγμή που εμφανίζεται η Κόρντοβα (Pihla Viitala). Η Γερμανίδα τουρίστρια με το Ισπανικό όνομα ξυπνά τον ερωτικό τους πόθο και τους προκαλεί πρωτόγνωρα συναισθήματα, ενώ κι αυτή με τη σειρά της έλκεται από τους αντίθετους χαρακτήρες των δύο φίλων: ο ένας φλογερός και ρωμαλέος, ο άλλος ρομαντικός και καλλιεργημένος, διχάζουν τη νεαρή κοπέλα που δεν μπορεί να διαλέξει ανάμεσά τους γιατί κι οι δυο τους μαζί κάνουν για εκείνη τον ιδανικό άντρα. Μια δυνατή φιλία δοκιμάζεται, ισορροπίες ανατρέπονται και τρεις ζωές μπλέκονται σε έναν ερωτικό ιστό κάτω απ’ τον κατακόκκινο ουρανό.


Η ΤΑΙΝΙΑ

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΔΑΣ

«Η έμπνευση γι΄ αυτή την ιστορία προέρχεται  από τις πάμπολλες “αληθινές ιστορίες” ανδρικής φιλίας, πολλές από τις οποίες έχουν άδοξο τέλος, όταν ανάμεσά τους μπαίνει μία γυναίκα. Ο κινηματογράφος χρωστάει μερικές από τις καλύτερες στιγμές του στην  πραγμάτευση του θέματος της φιλίας ανάμεσα σε δύο άνδρες και των δοκιμασιών που αυτή περνάει ως την απόδειξη της αντοχής της ή όχι. Στις καουμπόικες ταινίες ας πούμε,  οι ανδρικές φιλίες είναι πολύ ισχυρές, μέχρι την στιγμή, που από την ταχυδρομική άμαξα, θα κατεβεί  μια γυναίκα…Αυτό ήθελα να κάνω με τον «κόκκινο ουρανό»: ένα σύγχρονο γούεστερν».

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ BACKSTAGE ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Ο ‘Κόκκινος ουρανός’ είναι μια σύγχρονη ιστορία πάνω στον έρωτα, τη φιλία και την προδοσία. Ταυτόχρονα, είναι και ένα μοναδικό ταξίδι στο ελληνικό καλοκαίρι και στα ανεπανάληπτα τοπία της Κρήτης. Οι μαγευτικές εικόνες όμως που σίγουρα θα συνεπάρουν τους θεατές, σε καμία περίπτωση δεν καταμαρτυρούν τις αντιξοότητες και τις περιπέτειες που συνόδεψαν την παραγωγή… Η πρώτη απρόσμενη δυσκολία παρουσιάστηκε λίγες μέρες πριν αρχίσουν τα γυρίσματα, όταν η Pihla Viitala ετοιμαζόταν να πετάξει από το Ελσίνκι προς την Αθήνα: εκείνη ακριβώς την περίοδο έγινε η περίφημη έκρηξη του ηφαιστείου στην Ισλανδία και όλα τα αεροδρόμια έκλεισαν. Μη ρισκάροντας να καθυστερήσει τα γυρίσματα, η ηθοποιός επιβιβάστηκε σε τρένα, πλοία και κάθε άλλο μέσο, και χρειάστηκε 2 ημέρες ταξίδι για να φτάσει στον προορισμό της… Φτάνοντας αισίως όλοι οι συντελεστές στην Κρήτη, ξεκίνησαν άλλες πρακτικές δυσκολίες - γιατί η συγκλονιστική ομορφιά των παραλιών του Λιβυκού πελάγους είχε κι αυτή το τίμημά της: επιλέγοντας ερημικά τοπία που δεν είχαν πρόσβαση από άσφαλτο, όλες οι μετακινήσεις ήταν δύσκολες, ιδιαίτερα για τα μηχανήματα και για τα απαραίτητα εφόδια όπως για παράδειγμα το νερό. Φεύγοντας από τα Χανιά και φτάνοντας στη Νότια Κρήτη για τις σκηνές της παραλίας, η κινηματογραφική ομάδα ανακάλυψε ότι ο δρόμος που οδηγούσε προς το συγκεκριμένο τόπο είχε υποχωρήσει από τις βροχές των προηγούμενων ημερών, και χρειάστηκε να καλέσουν μπουλντόζες για να προχωρήσουν.
Αναμφισβήτητα, τα πιο δύσκολα γυρίσματα ήταν αυτά στο θερμοκήπιο μπανάνας στα Μάλλια: οι συντελεστές και οι ηθοποιοί έπρεπε να δουλεύουν κατακαλόκαιρο μέσα σε ένα θερμοκήπιο όλη τη διάρκεια της ημέρας, όταν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι του θερμοκηπίου άντεχαν να δουλεύουν μόνο μέχρι τις 11 το πρωί. Όλοι οι ντόπιοι είχαν την ίδια απορία «πως αντέχουν εκεί μέσα?». Όταν μια μέρα όμως σηκώθηκε καυτός αέρας παρασέρνοντας μαζί του την άμμο με απίστευτη δύναμη, όλοι προτίμησαν με διαφορά τις συνθήκες μέσα στο θερμοκήπιο και κλείστηκαν εκεί. Το εξωτερικό του θερμοκηπίου στήθηκε σε μια παραλία στη νότια Κρήτη, και ένα από τα βασικά μελήματα των παραγωγών ήταν να το στερεώσουν στην άμμο. Κι ενώ κατάφεραν να το στήσουν, όταν τέλειωσε η κινηματογράφηση και θέλησαν να το κατεβάσουν, αυτό δεν έπεφτε με τίποτα! Χρειάστηκε να τραβηχτούν επίμονα και συντονισμένα για αρκετή ώρα τα σκοινιά με τα οποία ήταν δεμένο, ώστε να επιτευχθεί τελικά η αποκαθήλωσή του.
Οι τελευταίες ημέρες των γυρισμάτων έγιναν στη μαγευτική παραλία στα Τέρτσα, όπου όμως η ζέστη ήταν τόσο αφόρητη που οι συντελεστές περνούσαν όλη την ώρα του διαλείμματος μέσα στην θάλασσα, και ακόμη όταν τελείωναν τα γυρίσματα της ημέρας παρέμεναν στο ίδιο σημείο για μπάνιο. Σίγουρα πάντως, μια από τις ευχάριστες εκπλήξεις της παραγωγής ήταν η στάση των ντόπιων: σύμφωνα με τα λεγόμενα όλων, οι Κρητικοί φάνηκαν εξαιρετικά φιλόξενοι και δεν σταμάτησαν να κερνούν ρακές το συνεργείο μέχρι και την τελευταία στιγμή.

Σκηνοθεσία ΛΑΓΙΑ ΓΙΟΥΡΓΟΥ
Σενάριο ΛΑΓΙΑ ΓΙΟΥΡΓΟΥ
Παραγωγή ΛΑΓΙΑ ΓΙΟΥΡΓΟΥ
Πρωταγωνιστούν ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΟΤΣΙΚΑΣ, ΟΡΦΕΑΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΔΗΣ, PIHLA VIITALA, ΕΥΣΤΑΘΙΑ ΤΣΑΠΑΡΕΛΗ, ΛΑΕΡΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ALTIN HUTA, ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΛΕΜΟΝΗ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΘΑΝΑΣΟΥΛΑΣ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΛΥΣΣΙΔΗΣ, ΜΑΝΩΛΗΣ ΧΟΥΡΔΑΚΗΣ
Δ/ση Φωτογραφίας ΤΑΣΟΣ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ
Κοστούμια ΤΡΙΑΔΑ ΠΑΠΑΔΑΚΗ
Μουσική ΠΛΑΤΩΝ ΑΝΔΡΙΤΣΑΚΗΣ
Διάρκεια 105’
Διανομή AUDIO VISUAL ENTERPRISES S.A.

e-max.it: your social media marketing partner