{mosimage}Αυτή τη Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011 θα προβληθεί στο Auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών η επίκαιρη ταινία Ευρώ:Οταν οι αγορές επιτίθενται των Jean Quatremer και Jean-Michel Meurice, παραγωγής του 2010. Την ταινία θα παρουσιάσουν ο Τάσος Τέλλογλου, η Σοφία Παπαϊωάννου και ο βραβευμένος Γάλλος δημοσιογράφος της εφημερίδας Liberation και σεναριογράφος της ταινίας Jean Quatremer.
 
Σύνοψη
Έχουμε ξεπεράσει την κρίση του ευρώ; Πώς και γιατί βυθίστηκαν οι οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών; Το ντοκιμαντέρ είναι μια έρευνα που αποκαλύπτει τους μηχανισμούς της κρίσης στην υπηρεσία των περίφημων «αγορών». Η κρίση του δημόσιου χρέους που καμία χώρα δεν προέβλεψε οδήγησε στην παρολίγο πτώση της Ελλάδας και έκανε την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία να ασφυκτιούν. Στο απόγειο της, το Μάιο κόντεψε να κλονίσει το ευρώ. Αλλά τελικά οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν να δόσουν δισεκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσουν τα απειλούμενα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών
Σίνα 31, Κολωνάκι, Τηλ: +30 210 3398600, http://www.ifa.gr/
Τιμή εισιτηρίου: 6 ευρώ Προπώληση: Βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ

Οι επόμενες ταινίες που θα προβληθούν στο πλαίσιο της διοργάνωσης CINEDOC είναι οι παρακάτω:

Τετάρτη 09/02/2011
THE WORLD ACCORDING TO MONSANTO
Της Marie-Monique Robin / Καναδάς | 2008 | 109’
Το 91% των μεταλλαγμένων σπόρων παγκοσμίως, κατασκευάζεται και ανήκει στη Monsanto. Την πολυεθνική που από την ίδρυσή της, πριν 108 χρόνια, έχει τον τίτλο της πιο ρυπογόνας και επικίνδυνης στην ιστορία της βιομηχανίας. Και κατέχει ένα ακόμη ρεκόρ: των περισσότερων δικαστικών αγωγών και μηνύσεων που έχουν ασκηθεί ποτέ σε βιομηχανία. Για αιτίες που αφορούν απόκρυψη και αλλοίωση στοιχείων για τα προϊόντα της, ψευδείς πληροφορίες, για μόλυνση ολόκληρων περιοχών ακόμη και πόλεων, όπως και για δωροδοκίες σε κυβερνητικούς αξιωματούχους για να παραβλέψουν τους νόμους και τους κανονισμούς. Τα πειστήρια για τα εγκλήματα της Monsanto βρίσκονται όλα στο αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ της Μαρί-Μονίκ Ρομπέν. Κι όμως η Monsanto αναπτύσσεται διαρκώς και τα κέρδη της αυξάνονται. Το επόμενο βήμα της είναι οι μεγάλες μονοκαλλιέργειες με μεταλλαγμένους σπόρους αμφίβολης ποιότητας και ασφάλειας για τη δημόσια υγεία και για το περιβάλλον.

Τετάρτη 16/02/2011
ADDICTED TO PLASTIC
του Ian Connacher / Καναδάς | 2008 | 85’
«Εθισμένοι στο Πλαστικό» είναι ένα παγκόσμιο ταξίδι που διερευνά τι πραγματικά γνωρίζουμε σχετικά με το υλικό των χιλίων χρήσεων και γιατί υπάρχει τόσο πολύ από αυτό. Στη διαδρομή, ανακαλύπτουμε μία τοξική κληρονομιά. Από ποτήρια φελιζόλ, μέχρι τεχνητά όργανα, το πλαστικό ίσως είναι το πιο ευπροσάρμοστο υλικό που ποτέ επινοήθηκε. Είναι η εφεύρεση που κατά τα τελευταία 100 χρόνια έχει αλλάξει περισσότερο την καθημερινότητά μας. Όμως η πρόοδος έχει ένα τεράστιο κόστος.Το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει τρία χρόνια γυρισμάτων σε 12 χώρες και 5 ηπείρους, συμπεριλαμβανομένου δύο ταξίδια στη μέση του Ειρηνικού Ωκεανού, όπου συσσωρεύονται τα πλαστικά απορρίμματα.

e-max.it: your social media marketing partner