Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κω  θα πραγματοποιηθεί 1-6 Σεπτεμβρίου 2010 στις αίθουσες του Δημοτικού Κινηματογράφου Ορφέας, και στον θερινό κινηματογράφο Ορφέα, στην Κω.

Πρόκειται για το πρώτο και μοναδικό ως σήμερα στον κόσμο Διεθνές Θεματικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου,  το οποίο  εστιάζει στα θέματα υγείας και αυτό αποτελεί μια πολύ σημαντική Ελληνική πολιτιστική καινοτομία, η οποία μάλιστα ξεκινά από την περιφέρεια με πρωτοβουλία ενός Δήμου.
Για δεύτερη χρονιά, η ακριτική Κως θα φιλοξενήσει ανθρωπιστές γιατρούς και δημιουργούς ταινιών που θα παρουσιάσουν την δουλειά τους σε  ένα κοινό ευαισθητοποιημένο, ένα κοινό που διψάει για σωστή πληροφόρηση σχετικά με ζητήματα υγείας, ψυχικής και σωματικής.  Η υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό και είναι το μόνο κοινό αγαθό που έχουμε μεταξύ μας, εμείς οι άνθρωποι.
Από την Αμερική έως την Ινδία, από την Αγγλία έως το Ισραήλ, ανεξάρτητοι δημιουργοί, συγκεντρώνεται στο νησί του Ιπποκράτη.

Το φεστιβάλ διαρκεί έξι ημέρες, έχει  διαγωνιστικό  χαρακτήρα, θα προβάλλει 102  ταινίες πρόσφατης παραγωγής από 27 χώρες του κόσμου για την Υγεία και τον Άνθρωπο, οι οποίες θα διαγωνιστούν για τα βραβεία του Φεστιβάλ.
Από όλες τις γωνιές του πλανήτη και την Ελλάδα, θα ταξιδέψουν οι βραβευμένοι δημιουργοί ταινιών:
 Karen Aqua σκηνοθέτις της ταινίας ΜΟΙΡΑΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ, Richard Meech σκηνοθέτης της ταινίας  Η ΑΜΠΕΛΟΣ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ, Harry Larjosto σκηνοθέτης της ταινίας ΠΑΝΔΗΜΙΑ, Adelheid Roosen σκηνοθέτρια  της ταινίας ΜΑΜΑ, Aitken  Pearson σκηνοθέτης της ταινίας  Ο ΙΕΡΟΣ ΚΡΙΚΟΣ, Laura Drummond
 σκηνοθέτις της ταινίας ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΤΩΝ ΚΛΟΟΥΝ,  Michiel Van Erp  σκηνοθέτης της ταινίας  ΦΟΒΟΣ, Annick Parent  που πρωταγωνιστεί  στην ταινία  ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΗΣ ΑΜΑΖΟΝΑΣ, Gamma Bak σκηνοθέτις και πρωταγωνίστρια της ταινίας ΕΝ ΨΥΧΡΩ, Eberhard Buessem  σκηνοθέτης της ταινίας ΚΑΡΛ ΤΖΕΡΑΣΣΙ- ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΟΥ ΧΑΠΙΟΥ, Diana Fabianova σκηνοθέτις της ταινίας Η ΣΕΛΗΝΗ ΜΕΣΑ ΣΟΥ, Simin Fallahzadeh  σκηνοθέτις της ταινίας ΑΤΕΛΕΙΩΤΕΣ ΜΕΡΕΣ, Galia Oz σκηνοθέτις της ταινίας ΕΥΤΥΧΩΣ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΣ, Vuc Subotic ηθοποιός στην ταινία του Zikica Jovanovic ΚΑΝΕΝΑΣ ΤΡΙΓΥΡΩ, Shih Yi  Yang σκηνοθέτης της ταινίας  ΤΟ ΔΑΚΤΥΛΟ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ, Jara   Malevez σκηνοθέτις της ταινίας ΞΕΚΙΝΗΜΑΤΑ,Tommi Mendel σκηνοθέτης της ταινίας ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΤΟΚΕΤΟΥ ΣΤΗΝ ΜΠΟΥΝΟΝΓΚ, Atkins  Grant σκηνοθέτης της ταινίας ΚΟΙΜΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ, Haobam Paban Kumar  σκηνοθέτης της ταινίας ΜΙΣΤΕΡ ΙΝΔΙΑ, Gordon Quinn σκηνοθέτης της ταινίας  ΔΕΣΜΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ ΤΗΣ, Alex Gabbay  σκηνοθέτης της ταινίας ΔΟΚΙΜΗ ΚΑΙ ΛΑΘΟΣ, Gargi  Sen  σκηνοθέτις των ταινιών ΕΚΕΙ ΠΟΥ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ και ΜΙΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ, Umesh Aggarwal σκηνοθέτης των ταινιών ΚΙΡΑΝ, Η ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ και ΘΕΡΑΠΕΥΤΗ ΙΝΔΙΑ,  Dalit  Kimor σκηνοθέτις της ταινίας Η ΛΕΣΧΗ ΧΟΡΟΥ ΤΗΣ ΑΙΝΤΑΣ, Zohar  Wagner σκηνοθέτις και πρωταγωνίστρια της ταινίας ΣΗΜΑΔΙΑ, Michel Orion Scott σκηνοθέτης της ταινίας ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΟΓΟ, Rupert Issacson  πρωταγωνιστής της ταινίας ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΟΓΟ, Stephen Walker σκηνοθέτης των ταινιών ΝΕΟΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ και ΕΝΑ ΑΓΟΡΙ ΠΟΥ ΤΟ ΛΕΝΕ ΑΛΕΞ, Mike Attie  σκηνοθέτης της ταινίας ΤΑ  ΔΙΑΣΗΜΑ 4Α, Elizabeth Canner σκηνοθέτις της ταινίας ΟΡΓΑΣΜΟΣ Α.Ε.

Επίσης θα ταξιδέψει από τον Καναδά ειδικά για το φεστιβάλ  η διάσημη παραγωγός κινηματογραφικών
 και τηλεοπτικών ταινιών Gabriela Martinelli η οποία είναι ιδρύτρια, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της CAPRI FILMS INC.

11 Ελληνικές ταινίες  συμμετέχουν στο διαγωνιστικό μέρος και 7 στο Πανόραμα με υπογραφές
των σκηνοθετών Νίκος Αλευράς, Σταύρος Ψυλλάκης, Φρέντυ Βιανέλλης, Μαρίνα Διανέζη,
 Κώστας Μαχαίρας, Τάκης Σακελλαρίου, Φανή Τριανταφύλλου, Παναγιώτης Καραντίας, Δημήτρης
 Μπαβέλλας, Γιώργος Πετρίτσης, Στέφανος Κακαβούλης, Αντώνης Λιόλιος, Δημήτρης Παπαθανάσης, Γιώργος Γκόρτσος, Ανδρέας Σιαδήμας, Χάρης Σταθόπουλος, Θανάσης Τότσικας, Δημήτρης Άντζους,


 ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

Oι ταινίες κρίνονται από διεθνείς κριτικές επιτροπές στις οποίες συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των ειδικοτήτων, ιατροί, σκηνοθέτες, επιστήμονες, εκπρόσωποι ειδικών ΜΜΕ.  Το κριτήριο για την επιλογή των κριτών δεν ήταν απλά οι περγαμηνές τους αλλά κυρίως η  ηθική και αισθητική τους στάση απέναντι στα πράγματα. Είναι όλοι σεμνοί εργάτες στο σκοπό της εργασίας και της ζωής που έχουν επιλέξει. Οι σκηνοθέτες των ταινιών θα διαγωνιστούν για τα βραβεία 1ου και 2ου μεγάλου μήκους , 1ου κα 2ου μεσαίου μήκους, 1ου και 2ου  μικρού μήκους και το βραβείο κοινού αντίστοιχα.
Για το 2010, οι κριτές είναι:
Δρ Χένρυ Μαρς, Χανς Μπούργκσμιτ, Αντίνα Πιντιλιέ, Ρικ Μίννιχ, Δρ Ιούπ βαν Ουϊκ, Γκάργτζι Σεν, Χάνα Φίσερ, Χάρης Καρούζος, Αντώνης Φρουζάκης
ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Τα αφιερώματα σε διάφορα θέματα υγείας με ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ  πλαισιώνονται από ειδικά κείμενα, μελέτες  και παρουσιάσεις που έχουν στόχο την ενημέρωση και τον ανοικτό διάλογο.  Διεθνώς αναγνωρισμένοι  γιατροί, επιφανείς καθηγητές Ιατρικών Σχολών ενημερώνουν, συζητούν  και επεξηγούν παρουσία του κοινού και των δημοσιογράφων.

Αφιέρωμα στην νόσο ALZHEIMER (Άλτσχαϊμερ):
Οι δύο φετινές ταινίες με θέμα την νόσο  Alzheimer  είναι:  ΜΑΜΑ της Ολλανδής Άντελχάιντ Ρούσεν και ΑΤΕΛΕΙΩΤΕΣ ΜΕΡΕΣ της Σίμιν Φαλλαζάντε Τεχράνι από το Ιράν.
Αφιέρωμα  στην έκθεση Σχέδιο Σωτηρία:
Στις 18 Ιουνίου ξεκίνησε  μια θεματική έκθεση –με άξονες την ιστορία του νοσοκομείου- που περιλαμβάνει ζωγραφική- γλυπτική-video art και κατασκευές που παρουσιάζονται στους υπαίθριους χώρους του νοσοκομείου «Η  Σωτηρία», στο αμφιθέατρο καθώς και σε ένα νεοκλασικό κτήριο του 1915 που έχει δοθεί γι' αυτόν το σκοπό. Η τέχνη μέσα στο νοσοκομείο αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα προγράμματα εφαρμογής των εικαστικών τεχνών σε δημόσιους χώρους. Ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό χώρο η τέχνη –με διαφόρους τρόπους- έχει εισέλθει στα νοσοκομεία.  Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ, Λουκία Ρικάκη, αποφάσισε να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ για την έκθεση αυτή. Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί στο 3ο Διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ τον Σεπτέμβριο του 2011. Εκπρόσωποι της οργανωτικής επιτροπής της έκθεσης Σχέδιο ΣΩΤΗΡΙΑ θα παρευρεθούν στην Κω για να παρουσιάσουν την μοναδική αυτή έκθεση στο κοινό.   Η τέχνη μέσα στο νοσοκομείο αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα προγράμματα εφαρμογής των εικαστικών τεχνών σε δημόσιους χώρους. Είναι από τις λίγες φορές που ένα εικαστικό γεγονός ανοίγεται με τόση μεγάλη ένταση στην κοινωνία και μάλιστα σε έναν ευαίσθητο χώρο όπως είναι αυτός ενός νοσοκομείου.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου στις 19:00 μμ Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου της Κω, διοργανώνει – υπό την αιγίδα της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού – έκθεση γλυπτών και σχεδίων έργων των καλλιτεχνών που συμμετείχαν στον πανελλήνιο διαγωνισμό επιλογής του γλυπτού που πρόκειται να τοποθετηθεί στην είσοδο της πόλης, με θέμα : «Η αρπαγή της Ευρώπης». Τα εγκαίνια της έκθεσης, η οποία θα διαρκέσει ως τις 12 Σεπτεμβρίου 2010,  θα πραγματοποιηθούν στις νέες  κτιριακές εγκαταστάσεις του Λαογραφικού Μουσείου Δήμου Κω (Χάνι). Στο πλαίσιο της εκδήλωσης εγκαινίων, την οποία θα προλογίσει ο βουλευτής κ. Κώστας Σκανδαλίδης και ο  Δήμαρχος Κω κ. Γιώργος Κυρίτσης, με σύντομη τοποθέτησή της θα συμμετέχει και η κα Αγγέλικα Καλαντίδη – Κοροβέση,  εκπρόσωπος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδος  και μέλος της κριτικής επιτροπής επιλογής του γλυπτού.

Την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου στις 19.00 μμ , στο Πολυκέντρο Θαλασσινού , θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου και κριτικού ταινιών της έγκριτης εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, Παύλου Κάγιου  «ΚΑΙ ΜΕ ΚΛΕΙΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΘΑ ΒΛΕΠΩ».  Στην παρουσίαση για το βιβλίο και τον συγγραφέα θα μιλήσει η συγγραφέας Μαρία Τσιρπάνλη και αποσπάσματα θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Μιχάλης Σβύνος και Άντζελα Άνθη από το Θεατρικό Εργαστήρι του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Κω.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί μικρού μήκους φιλμ με ιστορικά γεγονότα και αποσπάσματα από ταινίες του ελληνικού και παγκόσμιου κινηματογράφου που διατρέχουν το βιβλίο. Η σκηνοθετική επιμέλεια είναι του Μάνου Ευστρατιάδη.
Το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου στις 09:30 πμ, θα αναχωρήσουν λεωφορεία για το Ασκληπείον όπου θα γίνει η ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΑΓΓΕΛΙΑΣ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΟΡΚΟΥ
Tην Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου στις 20.00 μμ, στο Ρωμαϊκό Ωδείο , θα δώσει μία μοναδική συναυλία η παγκοσμίου φήμης μεσόφωνος (mezzo soprano)  Ελληνικής καταγωγής Αλεξάνδρα Γκράβας. Eχει εμφανισθεί σε πολλές χώρες του κόσμου, όπως  Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Βέλγιο,  Ισπανία,  Σουηδία, Ολλανδία, Αυστρία, Ουγγαρία, Ελλάδα, Κύπρο, Μαλαισία, Η.Π.Α., Καναδά, Ιαπωνία, Λιβύη,  Αίγυπτο,  Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ισραήλ.
Ένα εντυπωσιακά ευρύ φάσμα τραγουδιών αποτελούν το ρεπερτόριο της Αλεξάνδρας : από άριες και κλασσικό μέχρι παραδοσιακό και μοντέρνο τραγούδι. Έχει κάνει τις πρεμιέρες των έργων διεθνώς γνωστών συνθετών όπως του Μίκη Θεοδωράκη, Δημοσθένη Στεφανίδη, Μίμη Πλέσσα, Αλέξανδρου Καρόζα, Νότη Μαυρουδή, Τζωρτζ Τσοντάκης, Francis James Brown, Achim Burg, Dante Borsetto, Harue Kunieda, Jonnusuke Yamamoto και Otto Freudenthal. Ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης την επέλεξε να ερμηνεύσει στη πρεμιέρα των συμφωνικών του τραγουδιών RAVEN, ΕΡΩΣ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΣ  και “ Les dix Eluard”. Είναι επίσης η διευθύντρια και ιδρυτής του μουσικού σχήματος «Όραμα» που έχει ως βάση του το Λονδίνο. Κορυφαίες εκδηλώσεις στον ελλαδικό χώρο ήταν  η εμφάνιση της το 2007 πλάι στον Μίμη Πλέσσα και Μάριο Φραγκούλη στο Ολυμπιακό Στάδιο και η προσωπική της συναυλία, την οποία έδωσε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Επίσης  καθ’ όλη την διάρκεια του φεστιβάλ θα φιλοξενείται  σε ειδικό χώρο, έκθεση Φωτογραφίας με θέμα την Ρευματοειδή Αρθρίτιδα σε συνεργασία με το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

 

e-max.it: your social media marketing partner