{mosimage}Στην οθόνη της σχεδίας του Portello River Festival, η οποία έχει στηθεί και φέτος -ως σκηνή- στα νερά του Πιόβεγγο ποταμού της Πάντοβα, θα προβληθεί φέτος και για πρώτη φορά στην Ιταλία, το ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ του Κώστα Φέρρη. Μια κινηματογραφική ελεγεία, αφιερωμένη στους περιθωριοποιημένους από την ιστορία. Στην προβολή της ταινίας, θα παραστεί και ο ίδιος, ως επίτιμος προσκεκλημένος του Φεστιβάλ. Στην Ελλάδα, ο όρος "Ρεμπέτικα" χρησιμοποιείται για να περιγράψει κανείς τα τραγούδια των αποκλεισμένων και των προσφύγων της Μικράς Ασίας. Η ταινία λαμβάνει χώρα κατά την περίοδο 1919-1956. Το 1922, ένα εκατομμύριο Έλληνες που εγκαταστάθηκαν στις ακτές της Μικράς Ασίας, εξωθούνται στην εξορία. Οι πρόσφυγες της Σμύρνης πρέπει να ζουν στην φτώχεια, σε παράνομες παράγκες στο λιμάνι του Πειραιά. Συνδέονται με μια ισχυρή αλληλεγγύη και αυτό που τούς ενώνει είναι η μουσική. Η ταινία αφηγείται την σκληρή ζωή των ατόμων που ζούσαν στο περιθώριο της κοινωνίας στα μεγάλα αστικά κέντρα στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια φανταστική αναπαράσταση -αλλά ακριβή και πειστική- μιας πραγματικότητας, στην οποία κυριαρχεί το έγκλημα, η λογοκρισία, οι διώξεις, τα ναρκωτικά και η απολύτως εξαιρετική μουσική..! Μια ταινία που αντιπροσωπεύει απόλυτα την φιλοσοφία του Portello River Festival (Έθνος & Διασπορά), καθώς και το φετινό του θέμα “Γέφυρες Πολιτισμών”, αφιερωμένο στην Κωνσταντινούπολη.

Σύνοψη
Το έργο: Η Μαρίκα ή «Μπέμπα» γεννιέται το 1917 στη Σμύρνη, στο πίσω δωμάτιο του καφενείου όπου τραγουδάει ρεμπέτικα ο πατέρας της. Η πολυτάραχη σχέση των γονιών της και τα δραματικά ιστορικά γεγονότα της εποχής καθορίζουν την πορεία της: η Μαρίκα θα έρθει με το κύμα των προσφύγων στην Αθήνα, θα μείνει ορφανή όταν ο πατέρας της σκοτώσει σε καβγά τη μητέρα της, θα λάμψει επάνω στο πάλκο ως τραγουδίστρια του ρεμπέτικου και θα σβύσει στα 1955, μόνη, μετά την επιτυχία και την αναγνώριση και ενώ πια τα ρεμπέτικα τραγούδια εκτοπίζονται από τα «ελαφρά».

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Κώστας Φέρρης
Σενάριο: Σωτηρία Λεονάρδου, Κώστας Φέρρης (Βασισμένο σε μια ιδέα του Κώστα Φέρρη)
Μουσική: Σταύρος Ξαρχάκος
Διευθυντής Φωτογραφίας: Τάκης Ζερβουλάκος
Μοντάζ: Γιάννα Σπυροπούλου
Συμπαραγωγή με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (& REMBETIKO E.P.E.)
Έτος Παραγωγής: 1983, Ελλάδα
Πρεμιέρα στην Ιταλία: 04 Αυγούστου 2010
Διάρκεια: 110' (Ελλάδα: 150')
Χώρα: Ελλάδα
Γλώσσα: Ελληνικά
Έγχρωμο
Ηθοποιοί: Σωτηρια Λεοναρδου, Νίκος Καλογερόπουλος, Μιχάλης Μανιάτης, Θέμις Μπαζάκα, Νίκος Δημητράτος, Γιώργος Ζορμπάς, Κωνσταντινος Τζούμας, Βίκυ Βανίτα

Διακρίσεις / Βραβεύσεις
Voted in the Internet Movie Database for the year 2000:
1st MOST POPULAR GREEK FILM EVER
International Awards
Silver Bear Award, Berlin Film Festival, 1984
Grand Prix, Alexandria Film Festival, 1985
Special Jury Prize, Valencia Film Festival, 1984
Greek National Awards
Thessaloniki Film Festival, 1983
Best Film Award
Best Actress Award, Sotiria Leonardou
Best Supporting Actress Award, Themis Bazaka
Special Music Award, Stavros Xarchakos
Special Actor's Award, Nikos Kalogeropoulos
Greek State Quality Awards, 1984
Best Film Award
Best Direction Award
Best Actress,  Sotiria Leonardou
Best Make-Up Artist,  Athina Zervoulakos
Corfu Awards, 1984
7 Awards

e-max.it: your social media marketing partner