{mosimage}Μετά την πολύ πετυχημένη λειτουργία των δύο χειμερινών της αιθουσών, ο θερινός κινηματογράφος Λαΐς στην ταράτσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος ξεκινά την Πέμπτη 13 Μαΐου με την ταινία Ρομπέν των δασών (Robin Hood) του Ρίντλεϊ Σκοτ που θα ανοίξει το φετινό 63ο Φεστιβάλ Κανών.
O θερινός κινηματογράφος στην ταράτσα της Ταινιοθήκης είναι έκτασης 700 περίπου τ.μ. και χωρητικότητας 250 θέσεων με ανεξάρτητη είσοδο από την οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου, εξαιρετική ποιότητα προβολής και ηχητικό σύστημα Dolby Digital και DTS. 
Αποτελεί την αναδιαμόρφωση του παλαιοτέρου θερινού κινηματογράφου "Λαΐς"  που λειτουργούσε στο δώμα του κτιρίου. Διατηρήθηκαν τόσο τα χαρακτηριστικά στοιχεία διακόσμησης του λαϊκού εκλεκτικισμού του ιστορικού κινηματογράφου, όσο και τα δομικά στοιχεία του υπαίθριου κινηματογράφου (οθόνες, βοηθητικοί χώροι και μπαρ, καμπίνα προβολής, είσοδος και κλιμακοστάσιο).
Ο θερινός κινηματογράφος ανήκε στον κινηματογραφιστή Σπύρο Ανέστη ο οποίος είχε και τον κινηματογράφο «Αττικόν» στον Πειραιά. Είχε χωρητικότητα 600 θέσεων.  Ξεκίνησε την λειτουργία του το 1948 και έκλεισε το 1975 μαζί με πολλούς άλλους υποχωρώντας μπροστά στην εξάπλωση της τηλεόρασης. Σύμφωνα με τις εφημερίδες του 1950 και του 1960, το "Λαΐς" είχε εβδομαδιαίο πρόγραμμα με τρεις ταινίες και δύο καθημερινές προβολές. Κατά διαστήματα γίνονταν τιμητικές βραδιές σε ηθοποιούς και μουσικούς και για μια περίοδο και τοπικά καλλιστεία.

Στο πλαίσιο αυτό το φετινό πρόγραμμα θα προσανατολιστεί πέραν των θεματικών αφιερωμάτων, σε αρκετές επανεκδόσεις κλασσικών ταινιών που θα παρουσιαστούν το καλοκαίρι αυτό, αλλά και σε μερικές μεγάλες παραγωγές που θα κυκλοφορήσουν σε Α’ προβολή από τα μεγάλα γραφεία διανομής.
Παράλληλα από τις 27 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου διοργανώνεται ένα αφιέρωμα σε Ιταλίδες δημιουργούς σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ιταλίας στην Αθήνα. Το αφιέρωμα εστιάζει στις 3 καταξιωμένες ιταλίδες δημιουργούς Christina Comencini (γεν. 1956), Francesca Comencini (γεν. 1961) και Francesca Archibudgi (1960) αλλά και τη νεότερη Susanna Nicchiarelli (γεν. 1975). Οι ταινίες τους θα προβληθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Αμέσως μετά από τις 3 έως τις 5 Ιουνίου προγραμματίζεται ένα 3ημερο αφιέρωμα στο Σύγχρονο Τσέχικο κινηματογράφο σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα και το Κέντρο Κινηματογράφου της Τσεχικής Δημοκρατίας, μια ματιά στη δημιουργία της πρώτης δεκαετίας του 21ο αιώνα με 4 ταινίες μεγάλου μήκους των καταξιωμένων νεότερων σκηνοθετών Jan Hřebejk, Petr Zelenka, Alice Nellis και Ondřej Trojan που επίσης δεν έχουν βγει στις ελληνικές αίθουσες.
Από τις 6 έως τις 8 Ιουνίου ακολουθεί ένα διήμερο αφιέρωμα στον Ελληνικό κινηματογράφο της δεκαετίας του ογδόντα με αφορμή την έκδοση του βιβλίου Η Ελλάδα στην δεκαετία του 80: κοινωνικό, πολιτικό και πολιτισμικό λεξικό, σε επιμέλεια των Βασίλη Βαμβακά και Παναγή Παναγιωτόπουλου. Το αφιέρωμα γίνεται σε συνεργασία με το Ε.Κ.Κ, το Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών και τις εκδόσεις Το Πέρασμα. Θα προβληθούν ταίνιες των Θόδωρου Αγγελόπουλου, Παντελή Βούλγαρη, Νίκου Νικολαίδη, Νίκου Βεργίτση, Νίκου Περράκη και Παύλου Τάσιου.
Στο άμεσο μέλλον το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει επίσης την επανέκδοση του μεταπολεμικού αριστουργήματος του Μαρσέλ Καρνέ Τα παιδιά του παραδείσου.

e-max.it: your social media marketing partner