{mosimage}Τρίτη μέρα σήμερα για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Εικαστικών Τεχνών της Pόδου ECOFILMS '07 και οι αίθουσες του Δημοτικού Θεάτρου, του Εθνικού Θεάτρου και του θερινού κινηματογράφου POΔON γεμίζουν καθημερινά από σινεφίλ επισκέπτες.Το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει 108 ταινίες από 42 χώρες. Στις ταινίες αυτές, οι δημιουργοί καταθέτουν την αγωνία τους για το μέλλον του πλανήτη αλλά και των ανθρώπινων σχέσεων, όπως διαμορφώνονται στην εποχή μας.
Οι δημιουργοί των ταινιών παρουσιάζουν εναργώς και με καταγγελτική διάθεση τις διάφορες πλευρές των περιβαλλοντικών προβλημάτων, όπως η φωτορύπανση, η ρύπανση λιμνών και ποταμών, η εξαφάνιση σπάνιων ειδών ζώων, η δραματική μείωση πρώτων υλών κτλ αλλά και την έλλειψη σεβασμού στην βιοποικιλότητα, τον περιφρονητικό τρόπο αντιμετώπισης άλλων πολιτισμών και άλλων τύπων κοινωνικών σχέσεων από το κυρίαρχο δυτικό μοντέλο).

Οι ταινίες διαγωνίζονται για τα διεθνή βραβεία του Φεστιβάλ που θα απονείμουν διεθνείς κριτικές επιτροπές και για τα 2 βραβεία κοινού που θα απονείμει η Kινηματογραφική Λέσχη Pόδου.
Διαγωνιστικό μέρος και Κριτικές Επιτροπές
Στο διαγωνιστικό μέρος συμμετέχουν 67 ταινίες από 34 χώρες, που διαγωνίζονται για  δύο (2) βραβεία σε κάθε κατηγορία –μεγάλου, μεσαίου και μικρού μήκους και θα τιμηθούν επίσης οι καλύτερες ελληνικές συμμετοχές στο Φεστιβάλ.
Τις ταινίες θα κρίνουν οι Διεθνείς Κριτικές Επιτροπές του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ρόδου 2009. Σ’ αυτές συμμετέχουν οι:
1. Elena Guilfrida, Διευθύντρια του Trieste International Film festival
2. Jim Quilty, Κριτικός κινηματογράφου, (Καναδας Λιβανος)
3. Richard Kwietniowski, Σκηνοθέτης (Αγγλία)
4. Aneta Lesnikovska, Σκηνοθέτρια, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Άμστερνταμ (Ολλανδία)
5. Evanthia Tsantila, Εικαστικος, Ελλαδα Βερολινο
6. Irena Taskovski, Παραγωγός, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Μπανια Λούκα, (Τσεχία Αγγλία)
7. Στέργιος Νιζήρης, Σκηνοθέτης
8. Χρήστος Γεωργίου, Σκηνοθέτης
9. Γιάννης Μυλόπουλος, Καθηγητής Υδραυλικής ΑΠΘ
10. Εύα Στεφανή, Σκηνοθέτρια
Τα αφιερώματα περιλαμβάνουν:
1. Απονομή του Παγκόσμιου Οικολογικού Βραβείου, GREEN AWARD.
Το βραβείο απονέμεται από το Παγκόσμιο Δίκτυο Κινηματογραφικών Φεστιβάλ για το Περιβάλλον, EFFN, ιδρυτικό μέλος του οποίου καθώς και μέλος του ΔΣ είναι και το Rodos ECOFILMS. Το βραβείο απονέμεται στην καλύτερη ταινία που προάγει περισσότερο την ευαισθητοποίηση σε θέματα σχετικά με το περιβάλλον, λαμβάνοντας πάντα υπόψη την καλλιτεχνική αξία και την πρωτοτυπία των δημιουργών της. Στη διαδικασία βράβευσης συμμετέχουν τα 8 Διεθνή Κινηματογραφικά Φεστιβάλ μέλη του Δικτύου.


2. Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Εικαστικών Τεχνών της Ρόδου, ECOFILMS, διακρίνεται για τα πρωτότυπα αφιερώματά του. Φέτος με ιδιαίτερη χαρά στα πλαίσια των εργασιών του διοργανώνονται δύο σημαντικά αφιερώματα:

Α. Παρουσίαση του αρχειακού υλικού του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών.
Το ECOFILMS συχνά ασχολείται με ιστορικά θέματα. Άλλωστε «όλβιος όστις ιστορίης έσχε μάθησιν» κατά τον Ευριπίδη. Αφού καταλαβαίνει καλύτερα παρελθόν και παρόν. Μετά τα επιτυχημένα αφιερώματα που έχει κάνει το ECOFILMS σε προηγούμενες χρονιές στα Αρχεία του Istituto Luce της Ιταλίας καθώς και στα Αρχεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, φέτος παρουσιάζει το εξαιρετικά πλούσιο ιστορικό αρχείο του Πολεμικού Μουσείου, που το υλικό του έχει μείνει ως σήμερα αδημοσίευτο και άγνωστο. Το Φεστιβάλ της Ρόδου πρόκειται να προβάλλει, σταδιακά κάθε χρόνο ένα μέρος από τους ανεκτίμητους αυτούς θησαυρούς Ιστορικής Μνήμης του Πολεμικού Μουσείου.

Β. Αφιέρωμα στο έργο του Στέφανου Τσιβόπουλου.
Παρά το νεαρό της ηλικίας του (γεν. 1973), ο Στ. Τσιβόπουλος έχει πίσω του πλούσιο και σημαντικό έργο. Ζει και εργάζεται στο Άμστερνταμ και την Αθήνα. Πρόσφατα ολοκλήρωσε την διετή του παραμονή και εργασία στο Rijksakademie του Άμστερνταμ.
Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Βελιγράδι, στην πρώτη Μπιενάλε της Αθήνας, στο Kassel Kunstverein Friedericianum, στο International Project Space Birmingham,στην πρώτη Μπιενάλε της Θεσσαλονίκης, στο Museum Het Domein, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Αθήνας, στο Montevideo Arts Institute στο Amsterdam, στο Center Photographique d_lle-de-France Paris,στο Sammlung Essl Vienna, έχει πάρει βραβείο ΔΕΣΤΕ, τον Χρυσό Κύβο του 2008 στο 25ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Κάσσελ.

Για το 2009 είναι φιλοξενούμενος καλλιτέχνης του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Platform Garanti της Κωνσταντινούπολης.

Στο ECOFILMS ‘09 θα παρουσιαστούν οι ταινίες του:
-Οι Ηθοποιοί (2004), όπου ο σκηνοθέτης τοποθετεί τους ηθοποιούς σε έναν ασφυκτικό κλειστό στρατιωτικό θάλαμο και τους ζητά να αυτοσχεδιάσουν με θέμα την στρατιωτική ζωή.
- Τόπος (2007): έργο που εστιάζει σε αρχικά ερωτήματα για την ιδέα του χώρου σαν ιδιοκτησία κάποιου και τον τρόπο που ένα τέτοιο καθεστώς μπορεί να παγιωθεί.
- Ανάποδη (2008): Σε αυτό το έργο διακυβεύεται η αξιοπρέπεια της περσόνας του πρωταγωνιστή – ηθοποιού Baki Davrak- καθώς ανάμεσα στην αυτοσχεδιαστική του αφήγηση αναμειγνύονται προσωπικές μνήμες με ήδη υπάρχοντα σενάρια.
- Η συνέντευξη (2008): ένας Άγγλος δημοσιογράφος παίρνει συνέντευξη από έναν Σέρβο βετεράνο με την βοήθεια ενός διερμηνέα και με την οδηγία να εστιάσει στην προσωπική και ψυχολογική σχέση του με τον πόλεμο, σύμφωνα με τις αρχές των τηλεοπτικών συνεντεύξεων.
- Χωρίς τίτλο (2007): με αρχειακό υλικό από την δικτατορία του 1967, ο καλλιτέχνης επιχειρεί να δείξει τις βαθιές ρίζες της σύγχρονης πολιτικής, τηλεοπτικής συζήτησης στην σημειολογία, τα κλισέ και την ιδεολογία της εποχής της δικτατορίας.

e-max.it: your social media marketing partner