{mosimage}Η επιστροφή της ταινίας "Η εαρινή σύναξις των αγροφυλάξων" του Δήμου Αβδελιώδη στις αίθουσες, δέκα χρόνια μετά από την πετυχημένη της πρώτη προβολή, θα έχει επετειακό και εορταστικό χαρακτήρα. Η ταινία είχε αποσπάσει πολλά βραβεία, είχε αγαπηθεί απο το κοινό και είχε κερδίσει τα εύσημα των κριτικών και από τις 5 Μαρτίου θα προβάλλεται ξανά στους κινηματογράφους.Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου ο άσημος, καθημερινός βίος των ταπεινών ξώμαχων της ελληνικής υπαίθρου εμβαπτισμένος στο πλούσιο, ποιητικό βλέμμα του Αβδελιώδη-του οποίου είναι εύκολο να δει κανείς την καταγωγή π.χ. στον Παπαδιαμάντη και την αιγαιοπελαγίτικη «τρέλα» του Ελύτη-επαναφέρει στη συνείδηση (αλλά και στη γνώση μας) αξίες διαμετρικά αντίθετες από τα διεθνή εκφυλιστικά πρότυπα της βίας και της νοσηρότητας. Η ιδιοφυής αντίστιξη της μουσικής, του τοπίου, των ανθρώπων και των εποχών συνταιριάστηκαν σε ένα κινηματογραφικό αμάλγαμα που είχε πολύ καιρό να αξιωθεί η ελληνική Έβδομη Τέχνη.
Η ταινία διαπραγματεύεται το θέμα της διαδοχής των εποχών παρουσιάζοντας ταυτόχρονα το χώρο, μέσα στον οποίο αυτή καταγράφεται, καθώς σύμφωνα με τον σκηνοθέτη το πιο σημαντικό υλικό της τέχνης είναι αυτό της μνήμης και του βιωμένου χρόνου. Βασικό κίνητρο για τη δημιουργία της ήταν η επιθυμία να αποδοθούν οι χρωματικές, ηχητικές και αισθητικές εναλλαγές του χρόνου, ενώ οι Τέσσερις Εποχές του Βιβάλντι (που πλαισιώνουν μουσικά την ταινία) περιγράφουν με τον καλύτερο τρόπο τη μετάλλαξη του χρόνου σε εποχές, μέσα από τη συνεχή εναλλαγή του έρωτα και του θανάτου.

Συνοψη
Μεταφερόμαστε στη Χίο του 1960, όπου μετά τον ξαφνικό θάνατο του αγροφύλακα του Θολοποταμίου κανένας αντικαταστάτης δεν μπορεί να στεριώσει στην κοινότητα. Οι κάτοικοι του χωριού έχουν τη φήμη πονηρών ανθρώπων και οι αγροφύλακες φοβούνται ότι ο αδικοχαμένος συνάδελφός τους έχει στοιχειώσει την περιοχή. Οι αντικαταστάτες εκτός από την φύλαξη της περιοχής, θέτουν ως στόχο μια νεαρή κι ατίθαση κοπέλα, την Ελισσώ.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία/Σενάριο: Δήμος Αβδελιώδης
Δ/νση Φωτογραφίας: Σωτήρης Περρέας (Άνοιξη), Οδυσσέας Παυλόπουλος (Καλοκαίρι), Αλέκος Γιάνναρος (Φθινόπωρο), Λίνος Μεϊτάνης (Χειμώνας)
Μοντάζ: Κώστας Ιορδανίδης
Παίζουν οι:  Αγγελική Μαλάντη, Άγγελος Παντελάρας, Τάκης Αγορής, Γιάννης Τσουμπαριώτης, Στέλιος Μακριάς, Παναγιώτης Λούρος, Ηλίας Πετροπουλέας, Μαριάνθη Αλμυρούδη, Γιώργος Πουλιδάκης, Μαρίνος Μουζάκης, Νίτσα Κλουβά, Μαργαρίτα Κλαδιά, Μιχάλης Βαρκάρης, Αντώνης Μπογιατζής, Παναγιώτης Ριδάκης, Βαγγελιώ Μισαηλίδου, Λεωνίδας Στάθης, Δημήτρης Κολοβής, Μάρκελλος Πούπαλος, Τούλα Φραγκάκη, Αληθέα Παπαγεωργίου, Γιάννης Σιταράς, Δημήτρης Τράγκας, Κώστας Καλαμωτούσης, Γιάννης Ξιδέρης, Ειρήνη Κώττη, Γιώργος Μπινιάρης, Γιώργος Παπαγεωργίου, Γιάννης Καλόγερος, Παναγιώτης Αβδελιώδης, Γιώργος Αβδελιώδης, Ευτυχία Κωστάλα, Κώστας Μεσσάρης, Νίκος Μάντικας, Δέσποινα Μάντικα, Λευτέρης Γιαννούμης, Σταύρος Αβδελιώδης, Παντελής Λαβίδας, Σταμάτης Αβδελιώδης, Κώστας Πεσσός, Κώστας Αγορής, Κώστας Ζερβούδης, Κώστας Τρικίλας, Μιχάλης Ξιδερής, Νίκος Κουτσοδόντης, Τάσος Κουτσοδόντης, Αλέκος Γαϊτανάς, Ζαχαρίας Κόκκαλης, Νίκος Λουφάκης, Τάκης Μπελόκας, Κώστας Σφήκας, Μάνος Κώστης, Κώστας Νεαμονιτάκης, Νίκος Σφήκας, Νίκος Γιαννίτης, Ηλιας Γαϊλας, Αναργυρος Γαϊλας, Δημητρης Αυγουστιδης, Δημήτρης Τζιώτης, Κωνσταντίνος Βάρδας, Νίκος Σιδεράτος, Ισίδωρος Μιχαλάκης
Παραγωγή: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ, ΔΗΜΟΣ ΑΒΔΕΛΙΩΔΗΣ, ΕΤ1
Διάρκεια: 180΄

e-max.it: your social media marketing partner