{mosimage}Το ντοκιμαντέρ «Τη νύχτα που ο Φερνάντο Πεσσόα συνάντησε τον Κωνσταντίνο Καβάφη» προβάλλεται από την Πέμπτη 12 Μαρτίου στους κινηματογράφους. Έχοντας αποσπάσει δυο σημαντικές διακρίσεις, το πρώτο κρατικό βραβείο ποιότητας για ταινία τεκμηρίωσης και το βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, ο σκηνοθέτης Στέλιος Χαραλαμπόπουλος μας καλεί σε ένα πνευματικό παιχνίδι πιθανοτήτων μέσα από το οποίο θα γνωρίσουμε δύο από τους σημαντικότερους ποιητές του 20ου αιώνα.
Ο Αλεξανδρινός Κωνσταντίνος Καβάφης, δύσθυμος παρατηρητής των πεπραγμένων μέσα από τον ακραιφνή σενσουαλισμό του, πέρασε τριάντα χρόνια στο αγγλοκρατούμενο Υπουργείο Δημοσίων Έργων της Αιγύπτου. Στο περιθώριο της κοπιαστικής γραφειοκρατίας μαστόρεψε 154 κείμενα, βυθομετρώντας κάθε λέξη, σμιλεύοντάς την ξανά και ξανά, όπως ένας γλύπτης επί το έργο.
Από την άκρη της Ιβηρικής χερσονήσου, στην πάλαι ποτέ κραταιά μητρόπολη της αποικιοκρατίας Λισσαβόνα, ο Φερνάντο Πεσσόα ένας κρυπτικός συμβολιστής, έγραφε χείμαρρους λέξεων χωρίς καμία τακτοποίηση. Άνθρωπος φτιαγμένος από χαρτί, ισχνός και μυστηριώδης, μπόλιαζε τη μελάνη με μελαγχολικές ραψωδίες.

Τι κοινό είχαν; Αυτό που φοβάται η σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη κοινότητα του μεταμοντερνισμού: την ατόφια μυθοπλασία. Η αλήθεια μασκαρεμένη μπροστά στον παραβολικό καθρέπτη της. Η κατασκευή φανταστικών ηρώων που ανάγονται σε ρεαλιστικούς προσδιορισμούς. Η διανόηση που δεν λογαριάζει κανόνες και αποκαλύπτει τις πολλαπλές πραγματικότητες. Μα, όλα αυτά έχουν κοινό σημείο εκκίνησης την πλατωνική σκέψη. Ίχνη της ελληνιστικής σκέψης.

Σαν ώριμο απόσταγμα της πολιτισμικής κληρονομιάς ή σαν σαρδόνια ειρωνεία της τύχης ο σκηνοθέτης εμπνεύστηκε να εικονογραφήσει τους δυο μεγιστάνες της ποίησης, στον ίδιο φιλμικό χωροχρόνο. Τοποθετεί υπαινικτικά τα εξής ερωτήματα: μυθοπλασία ή αντικειμενικότητα; Μυθιστόρημα ή ντοκουμέντο; Ποια τα όρια; Μήπως δεν υπάρχουν και εντέλει οι ρίζες του ενός, παρεισφρέουν στο χωράφι του άλλου; Δυστυχώς η πλειονότητα των σύγχρονων ταινιών μυθοπλασίας, με σκοπό να ξεπεράσουν το δείκτη της μετριότητας, παίρνουν αληθινά γεγονότα και τα εικονογραφούν. Ο Στέλιος Χαραλαμπόπουλος, το ανατρέπει και αυτό με την κατασκευή ενός ντοκιμαντέρ που επικαλείται ξεκάθαρα, μυθολογικά στοιχεία. Η αλήθεια ως μύθευμα και το ακριβώς αντίθετο.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία - Σενάριο: Στέλιος Χαραλαμπόπουλος
Φωτογραφία: Δημήτρης Κορδελάς
Μουσική: Νίκος Κυπουργός
Μοντάζ: Σπύρος Κόκκας
Σκηνικά - Κοστούμια: Ερωφίλη Πολιτοπούλου
Μακιγιάζ: Κατερίνα Βαρθαλίτου
Μιξάζ: Θύμιος Κολοκούσης
Ήχος: Φάνης Καραγιώργος, Δημήτρης Βουτσάς, Carlos Alberto Lopes, Mootaz Sempl
Ψηφιακή επεξεργασία εικόνας: Νίκος Παντερής
Σύμβουλοι: Δημήτρης Δασκαλόπουλος, Jeronimo Pizarro
Διεύθυνση παραγωγής: Γιώργος Φίλιας, Candida Vieira, Faruk Abdel Halek, Γιάννης Μελαχροινούδης
Συμπαραγωγοί: Francisco Villa-Lobos, Κατερίνα Οικονόμου, Βασίλης Κωνσταντιλιέρης
Παραγωγή: Περίπλους

 

Ηθοποιοί: Μάκης Αρβανιτάκης (Κωνσταντίνος Καβάφης), Δημήτρης Οικονομίδης (Φερνάντο Πεσσόα), Όθων Μεταξάς (Βασίλης Καπόπουλος), Αιμίλιος Τσούβαλης (Βασίλης Καπόπουλος)
Αφήγηση: Μηνάς Χατζησάββας, Luis Lima Barreto, Όθων Μεταξάς
Συμπαραγωγή: EKK, ΕΡΤ Α.Ε., Graal, Αρκτος, Contracosta Producoes, ΡΙΚ
Παραγωγός: Θάνος Λαμπρόπουλος
Χορηγοί: Gulbenkian Foundation, Γιώργος Ποταμιάνος, Διεύθυνση Μορφωτικών & Πολιτιστικών Υποθέσεων Υπουργείου Εξωτερικών, ΙΟΜ, Μεταίχμιο, Εθνική Τράπεζα

 

Με την υποστήριξη του προγράμματος Media Plus της Ευρωπαϊκής Ένωσης

 

 

 

 

e-max.it: your social media marketing partner