Η χρονιά ξεκινάει με ελπιδοφόρα μυνήματα για τον ελληνικό κινηματογράφο. Το γεγονός ότι η Ελλάδα εκπροσωπείται από τρεις ταινίες στο 59ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου είναι ένα από αυτά. Στο φεστιβάλ που θα διεξαχθεί από τις 5 έως τις 15 Φεβρουαρίου θα προβληθούν εκτός συναγωνισμού οι ταινίες δύο διεθνών και πολυβραβευμένων σκηνοθετών, η "Σκόνη του χρόνου" του Θόδωρου Αγγελόπουλου και "Παράδεισος στη Δύση" του Κώστα Γαβρά. Στο Πανόραμα, το τμήμα του φεστιβάλ που στόχο του έχει να παρουσιάσει τις σύγχρονες τάσεις στο παγκόσμιο σινεμά θα προβληθεί η ταινία "Στρέλλα" του Πάνου Κούτρα.

Η ταινία του Κώστα Γαβρά, που είναι η πρώτη ταινία του γνωστού σκηνοθέτη με γυρίσματα στην Ελλάδα και με γαλλους και έλληνες παραγωγούς, επιλέχθηκε να κλείσει την αυλαία της διοργάνωσης και θα προβληθεί μετά την απονομή των βραβείων. Ο Γαβράς έχει βραβευθεί στο παρελθόν με τη Χρυσή Άρκτο -το μεγάλο βραβείο του φεστιβάλ- για τη ταινία του "Το μουσικό κουτί" και πέρσι υπήρξε ο Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής. Η ταινία του διαπραγματεύεται την  περιπλάνηση ένος σύγχρονου μετανάστη, τον οποίο ερμηνέυει ο γνωστός Ιταλός ηθοποιός Ρικάρντο Σκαρμάτσιο, από την ανατολή, χωρίς πατρίδα, γλώσσα ή εθνικότητα που θα περιπλανηθεί σε χώρες και σε τόπους άγνωστους σε αυτόν.

Η "Σκόνη του χρόνου" του Θόδωρου Αγγελόπουλου θα προβληθεί εκτός συναγωνισμού στο Βερολίνο και μετά θα αρχίσει να προβάλλεται στις ελληνικές αίθουσες στις 12 Φεβρουαρίου. Τέλος η ταινία του Πάνου Κούτρα είναι μια ερωτική ιστορία ανάμεσα σε έναν άντρα που έχει πρόσφατα αποφυλακιστεί και μια τρανσεξουαλ πόρνη, τη Στέλλα, που είναι λίγο "τρελή" και οι φίλοι της την φωνάζουν Στρέλλα. 

Οπως κάθε χρόνο, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου θα εκρπροσωπείται στο Φεστιβαλ με περίπτερο στο οποίο θα παρουσιάζονται όλες οι ελληνικές ταινίες της πρόσφατης παραγωγής.

e-max.it: your social media marketing partner