{mosimage}Την Τετάρτη, 1η Απριλίου, παραμονή της έναρξης του 10ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου,που και αυτό γιορτάζει τη δέκατη επέτειο του , η Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα και το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών τιμούν τα 40 χρόνια από τη δημιουργία της ταινίας «Ζ» του Κώστα Γαβρά. Παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Καρόλου Παπούλια, οι συντελεστές της ταινίας, θα ξανασυναντηθούν, 40 χρόνια μετά τη δημιουργία που ένωσε τις ιστορίες τους, γύρω από τον σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά.

Ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Χρήστος Σαρτζετάκης, ο συγγραφέας του μυθιστορήματος «Ζ»,  Βασίλης Βασιλικός και ο παραγωγός και ηθοποιός Jacques Perrain θα πάρουν μέρος σε μια συζήτηση, με συντονιστή τον Pierre Assouline, συγγραφέα και δημοσιογράφο της εφημερίδας «Le Monde».  Οι παρόντες συντελεστές θα μιλήσουν για την πολιτική και καλλιτεχνική σημασία της ταινίας, η οποία τιμήθηκε με 40 βραβεία, μεταξύ των οποίων ένα Οσκαρ, μία Χρυσή Σφαίρα και δύο Χρυσούς Φοίνικες στο Φεστιβάλ Κανών.

Με αυτήν την ευκαιρία, θα απονεμηθεί από τον κ. Κάρολο Παπούλια τιμητικό βραβείο στον Κώστα Γαβρά για την εξαιρετική συμβολή του στις ελληνογαλλικές σχέσεις αλλά και στην ακτινοβολία του γαλλόφωνου κινηματογράφου. Η τελετή θα ολοκληρωθεί με την προβολή της ταινίας, παρουσία όλων των συντελεστών και προσκεκλημένων. Η ταινία «Z» θα βγει στις ελληνικές αίθουσες στις 2 Απριλίου, από την Rosebud, σε διανομή Odeon και με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

 

Περισσότερα για την Ταινία
"Εύρισκα πως από τον ελληνικό κινηματογράφο έλειπε μια διάσταση σαν εκείνη που συναντάμε στην ελληνική τραγωδία, η σχέση του θεάματος με την Αρχή και τους μηχανισμούς της Αρχής και της Εξουσίας. Το Ζ δεν είναι ένα φιλμ πάνω στην ψυχολογία, είναι μια ταινία πάνω σ' έναν μηχανισμό".- Κώστας Γαβράς

Ζ - Η Υπόθεση
Ο Ζήτα  (Ιβ Μοντάν) είναι ένας επιστήμονας που έχει προγραμματίσει να κάνει μια ομιλία κατά της χρήσης της ατομικής βόμβας. Καθώς φτάνει έξω από την αίθουσα που πρόκειται να μιλήσει, δέχεται την επίθεση μιας ομάδας ακροδεξιών εξτρεμιστών που συνδέονται πολιτικά με την κυβέρνηση και, ενώ η αστυνομία είναι δίπλα, δεν παρεμβαίνει. Συνέρχεται από το δυνατό χτύπημα και κάνει την ομιλία, αργότερα όμως υποκύπτει στα τραύματά του. Ενας δημοσιογράφος βρίσκει έναν μάρτυρα κι έναν δικαστή που είναι πρόθυμος να τον ακούσει, παρά τις διαμαρτυρίες της κυβέρνησης. Ακολουθεί μια δίκη στην οποία αποκαλύπτεται μια κυβερνητική συνωμοσία, αλλά όλα ανατρέπονται όταν στην εξουσία, έπειτα από στρατιωτικό πραξικόπημα, ανεβαίνει νέα κυβέρνηση,  η οποία απαγορεύει τα μακριά μαλλιά, τους Beatles και τις εκδηλώσεις υπέρ της ειρήνης…  
   
Ζ - Λίγα Λόγια για την Παραγωγή
Το βιβλίο του Βασίλη Βασιλικού έπεσε στα χέρια του Κώστα Γαβρά το 1967, μετά από πρόταση του αδελφού του, ο οποίος ήταν στο στρατό μαζί με τον συγγραφέα. Όταν, to 1967, έγινε το πραξικόπημα στην Ελλάδα, ο Yves Montand τηλεφώνησε στον Γαβρά θέλοντας να μάθει περισσότερα για το τι γινόταν στη χώρα εκείνη την εποχή.  Τότε ήταν που αποφάσισε ο σκηνοθέτης να κινητοποιηθεί, αποκηρύσσοντας τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα του. Μαζί με τον Jorge Semprún άρχισαν να μεταφέρουν το βιβλίο σε σενάριο, έχοντας σύμμαχο τον Montand, ο οποίος από την αρχή δήλωσε, "κάνω όποιον ρόλο θέλεις στο φιλμ". Από πλευράς ηθοποιών υπήρχε μεγάλη προθυμία, γιατί όλοι αγάπησαν και πίστεψαν στην ιστορία και θέλησαν να συμμετάσχουν. Τα προβλήματα εκδηλώθηκαν στο επίπεδο της παραγωγής και της χρηματοδότησης από Ευρωπαίους και Αμερικανούς, οι οποίοι θεωρούσαν ότι κανέναν δεν ενδιαφέρει μια ταινία για έναν δολοφονημένο βουλευτή στην Ελλάδα. Ο Jacques Perrain ήταν αυτός που προσφέρθηκε να κάνει την παραγωγή και στράφηκε στην Αλγερία. Απευθύνθηκαν στον Υπουργό Πολιτισμού, ο οποίος συνέβαλε με προθυμία κι έτσι η ταινία γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στο Αλγέρι.
Το Ζ είναι η ταινία που στην πραγματικότητα έδωσε στον Γαβρά τον χαρακτηρισμό 'σκηνοθέτης πολιτικών ταινιών'. Η κριτική που έγινε στην ταινία ήταν σφοδρή κυρίως από τους Έλληνες της Αμερικής, την New York Times, αλλά και το περιοδικό Positif. Η ταινία συμμετείχε στο Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Κανών του 1969, όπου απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής και του Πρώτου Ανδρικού ρόλου για τον Jean-Louis Trintignan, ενώ τιμήθηκε με πολλά βραβεία Ενώσεων Κριτικών, BAFTA, με τη Χρυσή Σφαίρα και με το Οσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας. Προβλήθηκε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και στην Αμερική, όπου σημείωσε και μεγάλη εισπρακτική επιτυχία.


 

e-max.it: your social media marketing partner