Η ταινία της Βουβούλας Σκούρα Etel Adnan Εξόριστες Λέξεις που αναφέρεται στη ζωή και το έργο της Ελληνολιβανέζας ποιήτριας και ζωγράφου Etel Adnan προσκλήθηκε και στο PAGINENASCOSTE FESTIVALETTERATURA στη Μάντοβα της Ιταλίας

Η ταινία της Βουβούλας Σκούρα Etel Adnan Εξόριστες Λέξεις που αναφέρεται στη ζωή και το έργο της Ελληνολιβανέζας ποιήτριας και ζωγράφου Etel Adnan, μετά την προβολή της σε πολλά φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό, προσκλήθηκε και στο PAGINENASCOSTE FESTIVALETTERATURA με την επιμέλεια του Sergio Fant που γίνεται στη Μάντοβα της Ιταλίας. Η ταινία θα προβληθεί στις 4 και 8 Σεπτεμβρίου. Η παρουσίαση της ταινίας θα γίνει από τις συγγραφείς Najwa Barakat και Elisabetta Bartuli. Στο PAGINENASCOSTE FESTIVALETTERATURA (ΚΡΥΜΜΕΝΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ) παρουσιάζονται ταινίες που αναφέρονται στην λογοτεχνία Ανάμεσα στους συγγραφείς, για τους οποίους έχουν γυριστεί ταινίες είναι οι: Ariel Dorfman, Anna Politkovskaya, Etel Adnan, Haruki Murakami, Harlan Ellison και William Burroughs.

Στο Φεστιβάλ θα παραβρεθεί και η σκηνοθέτις Βουβούλα Σκούρα.

Στην ταινία της Βουβούλας Σκούρα η ανάδειξη της προσωπικότητας της Etel Adnan στηρίζεται τόσο στην αλληλογραφία της με τον καθηγητή Fawwaz Traboulsi, όσο και στις συζητήσεις με την σκηνοθέτιδα Βουβούλα Σκούρα από το 2003 έως και το 2006. Την βασική αναφορά των επιλεγμένων κειμένων από το βιβλίο της για τις «Γυναίκες και τις Πόλεις», συμπληρώνει μια εξομολόγηση της, με θέμα την Μαντίλα, στην κριτικό θεάτρου Ελένη Βαροπούλου. Μέσα από έναν λόγο, πολυγλωσσικό και πολυθεματικό, η εικόνα , κυρίως μαυρόασπρη, συμπληρώνει στην ταινία τους προβληματισμούς της Adnan, με αναφορές που λειτουργούν ως θραύσματα, άλλοτε ταυτόσημα με την περιγραφή και άλλοτε χωρίς απόλυτη αντιστοιχία. Το παρελθόν ως παρόν, -κυρίως με τις αναφορές της στην ιστορία της Βηρυτού- περνάει από την απλή «δημοσιογραφική» αναφορά, στον χώρο της μνήμης. Και εκεί οι εικόνες τοποθετούνται, είτε επάνω σε σελίδες βιβλίου, -όπως είναι τα βιβλία της Adnan- είτε αλλοιωμένες, σπάζοντας την κλασική περιγραφή και υπονομεύοντας τη γραμμική εξέλιξη της ιστορίας.

Η ταινία Etel Adnan Εξόριστες Λέξεις βραβεύτηκε από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, τον περασμένο Μάρτιο του 2008.

e-max.it: your social media marketing partner