Η νέα ευρωπαϊκή πρωτοβουλία αλληλεγγύης σε επίπεδο κινηματογράφου για την υποστήριξη των Ουκρανών επαγγελματιών του χώρου εξ αιτίας του πολέμου στη χώρα τους, η οποία παράλληλα ενθαρρύνει τις ευρωπαϊκές συμπαραγωγές, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης για τις Ουκρανικές Ταινίες (European Solidarity Fund for Ukrainian Films - ESFUF), παρουσιάστηκε χθες στο Βερολίνο στο πλαίσιο της 73ης Berlinale. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Ένωση Ευρωπαϊκών Κέντρων Κινηματογράφου (EFAD) και εξελίχθηκε σε θερμό κλίμα παρουσία των Υπουργών Πολιτισμού της Γερμανίας, κυρίας Claudia Roth, της Γαλλίας, κυρίας Rima Abdul-Malak και του Λουξεμβούργου, κυρίας Sam Tanson. 
 
Η πατρότητα της ιδέας του ESFUF ήταν του Γαλλικού Κέντρου Κινηματογράφου (CNC), το οποίο πρότεινε τη σύστασή του στη Γενική Συνέλευση του EFAD, τον Μάιο του 2022 στο περιθώριο του Φεστιβάλ των Καννών, μετά από ζυμώσεις που είχαν ήδη γίνει. Σημειωτέον δε ότι από ελληνικής πλευράς, ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, κύριος Νικόλας Γιατρομανωλάκης, είχε κάνει τις πρώτες επαφές και διαβουλεύσεις για τη διευθέτηση των προβλημάτων που προέκυψαν στις ευρωπαϊκές συμπαραγωγές, μεταξύ των οποίων και ελληνικές, αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. 
 
Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ), στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής πολιτικής που έχει υιοθετηθεί από τη χώρα μας από τη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, αναγνωρίζοντας ότι, μαζί με άλλα πολλά και σοβαρά, πλήττεται και η ελεύθερη έκφραση των Ουκρανών κινηματογραφιστών, αποφάσισε τη συμμετοχή στο Ταμείο εκπροσωπώντας την Ελλάδα στην κοινή αυτή δράση έμπρακτης αλληλεγγύης 16 κινηματογραφικών φορέων από 13 ευρωπαϊκές χώρες. 
Ο Πρόεδρος του EFAD, κύριος Luis Chaby Vaz, δήλωσε:  «Το ESFUF είναι γεγονός.  Η δημιουργία του αποκαλύπτει την ικανότητά μας να λειτουργούμε ενωμένοι κάνοντας πράξη την αλληλεγγύη των μελών μας προς την Ουκρανία. Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας προς το Γαλλικό Κέντρο Κινηματογράφου για την πατρότητα της ιδέας του ESFUD και για τον συντονισμό των ενεργειών για την υλοποίησή του».
 
Η Γενική Διευθύντριά του ΕΚΚ, κυρία Αθηνά Καρτάλου, μόνιμη εκπρόσωπος της Ελλάδας στο EFAD, ανέφερε ότι «Συνεχίζοντας να συμμετέχουμε ενεργά στις αποφάσεις και τις δράσεις του EFAD, ενστερνιστήκαμε από την αρχή αυτή την πρωτοβουλία, αναγνωρίζοντας το βαθύ ανθρωπιστικό χαρακτήρα της και την αμεσότητα του θετικού αποτελέσματος που θα έχει σε μία πληττόμενη κινηματογραφία. Η τέχνη είναι και αυτή ένας δρόμος για να ανακουφίζονται οι συνάνθρωποί μας σε δύσκολες εποχές».
Το ΕΚΚ ήταν εκεί, εκπροσωπούμενο εκτός από την κυρία Καρτάλου, από την κυρία Άννα Κασιμάτη, αναπληρώτρια εκπρόσωπο στον θεσμό, και τον Πρόεδρο και το Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του κκ. Μάρκο Χολέβα και Ιφιγένεια Βλαχογιάννη. 
 
Οι άξονες του ESFUF
•Το Ταμείο θα χρηματοδοτεί κινηματογραφικά έργα Ουκρανών δημιουργών σε στάδιο ανάπτυξης ή ολοκλήρωσης.
•Επιλέξιμα είναι έργα μεγάλου μήκους μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ ή animation που προορίζονται να κυκλοφορήσουν για πρώτη φορά σε κινηματογραφική αίθουσα.
•Δικαιούχοι είναι εταιρείες παραγωγής εγκατεστημένες στις χώρες εταίρους του ESFUD (Βέλγιο, Κύπρος, Κροατία, Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία). Οι εταιρείες αυτές πρέπει να έχουν σύμβαση συμπαραγωγής με ουκρανική εταιρεία παραγωγής.
•Ο προϋπολογισμός για το 2023 είναι 1.051.000 €. Η χρηματοδότηση καθενός έργου σε στάδιο ανάπτυξης ορίζεται ως ακολούθως: 25.000 € για ντοκιμαντέρ, 50.000 € για μυθοπλασία ή animation. Η χρηματοδότηση κινηματογραφικού σχεδίου σε στάδιο ολοκλήρωσης ορίζεται σε 75.000 €.
•Ανοικτές προσκλήσεις ενδιαφέροντος για το 2023. Η πρώτη έχει ήδη γίνει (18/2) με προθεσμία 17 Μαρτίου (τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στο προσεχές φεστιβάλ των Καννών). Η δεύτερη θα γίνει τον Μάιο.
 
Αναλυτικές πληροφορίες: www.esfuf.eu/
 
 
e-max.it: your social media marketing partner