Πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Αγοράς του 62ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στις 9/11/2021, η εκδήλωση «Ημέρα Εκπαίδευσης: Πώς ένα Film Office βρίσκει τη θέση του στον χάρτη;». Ήταν μια δράση της Διεύθυνσης Hellenic Film Commission (HFC) που εξυπηρετούσε τον στρατηγικό στόχο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ) να ενισχύσει τη θέση της ελληνικής κινηματογραφίας στον διεθνή χάρτη της οπτικοακουστικής βιομηχανίας. Τα πάνελ της εκδήλωσης συντόνισε η Βένια Βέργου, Διευθύντρια του HFC και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του  European Film Commissions Network (EUFCN).
Το HFC διοργάνωσε την ημερίδα αυτή σε συνεργασία με το EUFCN και με την υποστήριξη του Athens Film Office, επιδιώκοντας την εκπαίδευση, τη δικτύωση και τον συντονισμό των στελεχών των περιφερειακών Film Offices που λειτουργούν στην Ελλάδα.
Η εκδήλωση στέφθηκε με επιτυχία, καθώς συμμετείχαν πάνω από τριάντα (30) εκπρόσωποι από τα Film Offices της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, της Περιφέρειας Ηπείρου, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, της Περιφέρειας Κρήτης, καθώς και παραγωγοί ταινιών, line producers, location managers, ειδικοί του κινηματογράφου, προκειμένου να λάβουν τεχνογνωσία και να ανταλλάξουν εμπειρία με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του EUFCN. «Όλοι έχουμε κάτι να μάθουμε και κάτι να διδάξουμε», σημείωσε ο Mikael Svensson, EUFCN Co-President, επικεφαλής του Southern Sweden Film Commission, μαζί με τα εύσημα που έδωσε για την άψογη διοργάνωση, την ελληνική φιλοξενία και, φυσικά, το ελληνικό φαγητό. 
«Πρωτοβουλίες από φορείς όπως αυτή είναι πολύ σημαντικές για τους κινηματογραφιστές στην Ελλάδα» δήλωσε ο Μάρκος Χολέβας, Πρόεδρος του Δ.Σ του ΕΚΚ, ενώ η Αθηνά Καρτάλου-Αντούκου, Γενική Διευθύντρια του ΕΚΚ, σημείωσε: «Είναι πραγματικά σημαντικό να βλέπεις ανθρώπους από όλη την Ελλάδα, να ανταλλάσσουν εμπειρία και τεχνογνωσία για να βελτιώσουν τις δεξιότητες και τις υπηρεσίες τους». «Το Athens Film Office, στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το ΕΚΚ, συμμετείχε σε αυτή την ημερίδα. Είναι ένα πρώτο μικρό βήμα στην κοινή προσπάθεια για ανάπτυξη συνεργειών  μεταξύ του ΕΚΚ και του AFO στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων, με βασικούς άξονες την ευρύτερη κατανόηση της σημασίας της ανάπτυξης της οπτικοακουστικής βιομηχανίας για τη χώρα αλλά και για κάθε περιφέρεια ξεχωριστά, τη διενέργεια εκπαιδευτικών προγραμμάτων αλλά και τον σχεδιασμό πρωτοβουλιών προώθησης της χώρας ως κινηματογραφικού προορισμού», δήλωσε ο Στάθης Καλογερόπουλος, Διευθυντής του AFO. 
 
Κάν’ το όπως εμείς…
 
Έμπειροι film commissioners, μέλη και στελέχη του EUFCN, ομιλητές στην ημερίδα, συνόψισαν την πολύχρονη και πολύτιμη εμπειρία τους. Συγκεκριμένα:
•Η Alexandra Luetkens (Film Commission Hamburg Schleswig-Holstein – Γερμανία, μέλος του ΔΣ του EUFCN) στην παρουσίασή της με θέμα «Πρώτα βήματα για ένα νεοσύστατο film office - δημιουργία φιλικών προς τον κινηματογράφο κοινοτήτων» επεσήμανε: «Για εμάς  οι τρεις ακόλουθοι πυλώνες είναι πολύ κρίσιμοι: δημιουργία φιλικών προς τον κινηματογράφο κοινοτήτων, δημιουργία στρατηγικών δικτύωσης και επίλυση προβλημάτων», τόνισε η Alexandra Luetkens, μέλος του ΔΣ του EUFCN, στην παρουσίασή της με θέμα "Πρώτα βήματα για ένα νεοσύστατο film office - δημιουργία φιλικών προς τον κινηματογράφο κοινοτήτων». Η Alexandra Luetkens είναι film commissioner εδώ και σχεδόν 22 χρόνια οικοδομώντας τη φήμη του Αμβούργου ως φιλικής προς τον κινηματογράφο πόλης. 
 
•H Carlota Guerrero (Catalunya Film Commission – Ισπανία, μέλος του ΔΣ του EUFCN) στην παρουσίασή της με θέμα «Διατηρώντας την καθημερινή ροή εργασιών - πώς να συλλέγουμε τα σωστά δεδομένα» είπε: «Για εμάς η συνεργασία και η επικοινωνία είναι βασικά κλειδιά της επιτυχίας. Η ιστοσελίδα μας είναι σημαντικό εργαλείο, όλες οι πληροφορίες πρέπει να είναι εκεί και όλα να είναι καλά συνδεδεμένα. Συλλέγουμε και οργανώνουμε συστηματικά πληροφορίες σχετικά με τις παραγωγές που γυρίζονται σε ένα δίκτυο με πάνω από 230 φιλικές προς τον κινηματογράφο πόλεις και χωριά σε όλη την επικράτεια της Καταλονίας. Διατηρούμε δε αυτά τα δεδομένα πιστεύοντας ότι θα είναι χρήσιμα και στον μέλλον».  Η Carlota Guerrero είναι διευθύντρια του Catalunya Film Commission από το 2007. Συντονίζει το προαναφερθέν δίκτυο πόλεων και χωριών στην Καταλονία, τα οποία συνολικά φιλοξενούν περίπου 4.000 παραγωγές κάθε χρόνο. 
 
•Ο Adrian A. Mitchell (Oslo Film Commission – Νορβηγία, μέλος του ΔΣ του EUFCN) στην εισήγησή του με θέμα «Πώς να προσελκύσετε και να εξυπηρετήσετε διεθνείς και χολιγουντιανές παραγωγές στην περιοχή σας (η περίπτωση των σκανδιναβικών χωρών)» τόνισε: «Για εμάς όλα έχουν να κάνουν με τη συνάντηση του κινηματογραφικού κόσμου με την τεχνογνωσία σε τοπικό επίπεδο. Συλλέξτε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για ένα project, διατηρήστε επαφή με τους εμπλεκόμενους, βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να προσφέρετε όσo το δυνατόν μεγαλύτερη υποστήριξη στην περιοχή σας, μην υπόσχεστε τίποτα αν δεν μπορείτε να το υλοποιήσετε». Ο Adrian Α. Mitchell είναι επικεφαλής του Oslo Film Commission και έχει μακρά πορεία στην κινηματογραφική βιομηχανία ως διευθυντής παραγωγής, location scout και location manager και παραγωγός.
 
 
•Ο Mikael Svensson (Southern Sweden Film Commission – Σουηδία, πρόεδρος του ΔΣ του EUFCN) στην ομιλία του επεσήμανε: «Για εμάς είναι σημαντικό να προσκαλούμε τους πολιτικούς μας σε ό,τι κάνουμε. Εκμεταλλευτείτε και εσείς όλες τις ευκαιρίες για να τους πείσετε για την αξία της δουλειάς σας. Επενδύστε επίσης χρόνο, χρήμα και προσπάθεια στην εκπαίδευση των τοπικών σας συνεργείων. Και ζητήστε βοήθεια. Πάντα να ζητάτε βοήθεια». Ο Mikael Svensson διοικεί το Southern Sweden Film Commission από το 2007 και είναι συνιδρυτής των Nordic Film Commissions.  
 
 
•H Sara Inés Hernandez στην παρουσίασή της με θέμα «Καλές πρακτικές για την προώθηση των εθνικών film commissions και των περιφερειακών film offices - Διαγωνισμός EUFCN Location Award» είπε: «Ως υπεύθυνος επικοινωνίας και μέσων κοινωνικής δικτύωσης του EUFCN μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η προώθηση αποτελεί βασικό στοιχείο για ένα film commission και ένα film office. Είναι σημαντικό να καθορίσετε τον σκοπό της ένωσής σας, το κοινό σας, τον στόχο σας. Η Ιστοσελίδα είναι πολύ σημαντική. Η δημιουργικότητα είναι το κλειδί. Εμπνευστείτε, αλλά μην μιμηθείτε». Η Sara Inés Hernandez προωθεί και υποστηρίζει το έργο περισσότερων από 90 μελών ευρωπαϊκών film commissions. Διαχειρίζεται επίσης τον διαγωνισμό EUFCN Location Award, το ετήσιο βραβείο για την καλύτερη ευρωπαϊκή τοποθεσία γυρισμάτων.
 
e-max.it: your social media marketing partner