Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου λειτούργησε έως σήμερα με προσωπικό ασφαλείας στον χώρο εργασίας και με τους υπόλοιπους υπαλλήλους να εργάζονται από το σπίτι τους. Είναι φανερό ότι υπό τις συνθήκες αυτές δεν ήταν δυνατή η πλήρης εξυπηρέτηση των πάσης φύσεως συναλλασσόμενων με το ΕΚΚ, όπως συνέβαινε όλους τους τελευταίους μήνες, πριν από την έκρηξη της πανδημίας. Οι παρούσες δε συνθήκες, καθιστούν ακόμη δυσκολότερο το έργο του ΕΚΚ, δεδομένου ότι διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα, από το οποίο χρηματοδοτούνται οι κινηματογραφιστές, διαχείριση που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και εξονυχιστικούς ελέγχους.
Ήδη, καθώς η εξάπλωση της πανδημίας συνεχίζεται, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΚΚ αποφάσισε ομόφωνα να λειτουργήσουν από σήμερα οι υπηρεσίες του χωρίς την φυσική παρουσία υπαλλήλων στον χώρο εργασίας και η πάσης φύσεως επικοινωνία μαζί τους να γίνεται ηλεκτρονικά και τηλεφωνικά. Στο σχετικό δελτίο τύπου που εκδίδεται αναφέρονται τα ονόματα, τα τηλέφωνα και οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις των προσώπων, με τα οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν για την προώθηση των αιτημάτων τους.
Είναι φανερό ότι η απόφαση αυτή δεν είναι εύκολη για κανέναν μας. Είναι ωστόσο αναγκαία. Από τους 20 υπαλλήλους του ΕΚΚ γνωρίζω ότι τουλάχιστον 6 πάσχουν από χρόνια νοσήματα, που καθιστούν απαγορευτική την έξοδο από το σπίτι τους. Ένας σημαντικός αριθμός υπαλλήλων αφορά επίσης γονείς με παιδιά σχολικής ή προσχολικής ηλικίας. Τέλος τα γραφεία του ΕΚΚ βρίσκονται σε σημείο που απαιτεί την εναλλαγή τουλάχιστον δύο ή τριών συγκοινωνιακών μέσων, έως ότου φθάσουν από το σπίτι στον τόπο της εργασίας τους, γεγονός που τους εκθέτει σε αυτονόητους κινδύνους.
Υπό το φως αυτών των δεδομένων εισηγήθηκα στα μέλη του ΔΣ και αυτά ομόφωνα αποδέχθηκαν να αποσυρθεί και το προσωπικό ασφαλείας από τα γραφεία μας, για όσο ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα προστασίας από την πανδημία. Κρίναμε ότι προέχει η προστασία της υγείας και της ζωής των υπαλλήλων μας και όλα τα άλλα έπονται. Κρίναμε ότι σε καταστάσεις ανάγκης όπως είναι αυτές που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική κοινωνία και η ελληνική Πολιτεία οφείλουν όσοι έχουν την ευθύνη και για άλλα πρόσωπα να σταθμίζουν πολύ προσεκτικά τις εκάστοτε προτεραιότητες.

Κρίναμε λοιπόν ότι απόλυτη προτεραιότητά μας στις σημερινές συνθήκες είναι να προφυλάξουμε τους ανθρώπους μας, έστω κι αν αυτό συνεπάγεται ορισμένα προβλήματα για την πλήρως εύρυθμη λειτουργία του ΕΚΚ. Και κρίναμε τέλος ότι στις πολύ δύσκολες ώρες που όλοι σήμερα περνούμε, οφείλουν να επιδείξουν κατανόηση και εκείνοι που επείγονται για την διεκπεραίωση των προσωπικών τους υποθέσεων, την ίδια ώρα που διακυβεύονται πολύ σοβαρότερα ζητήματα και γύρω μας πεθαίνουν άνθρωποι.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ του ΕΚΚ
Πάνος Λουκάκος

e-max.it: your social media marketing partner