Σε θετικό κλίμα και με διάθεση εποικοδομητικής συνεργασίας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21 Ιουλίου 2018 μια συνάντηση εργασίας με πρωτοβουλία της Διοίκησης του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (Ε.Κ.Κ.) με τους εκπροσώπους των φορέων και των σωματείων της κινηματογραφικής κοινότητας, με στόχο την ανάπτυξη ενός γόνιμου διάλογου για τα ζητήματα του κινηματογραφικού χώρου. Στο κάλεσμα της Διοίκησης του Ε.Κ.Κ. ανταποκρίθηκαν και παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (Ε.Α.Κ.), της Ένωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, της Ένωσης Ελλήνων Κινηματογραφιστών, της Ένωσης Σκηνοθετών – Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (Ε.Σ.Π.Ε.Κ.), της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών (Ε.Ε.Σ.), της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας (Ο.Κ.Λ.Ε.), του Συνδέσμου Ανεξάρτητων Παραγωγών Οπτικοακουστικών Έργων (Σ.Α.Π.Ο.Ε.), του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Κινηματογράφου-Τηλεόρασης-Βίντεο & Πολυμέσων (Σ.Ε.Π.Κ.Τ.Β. & Π.) και του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (Σ.Ε.Η.).


Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Κ.Κ., αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους, σημείωσε: «Η σημερινή συνάντηση έχει σκοπό να καταγράψει από τις παρεμβάσεις των φορέων τα ζητήματα που απασχολούν την κινηματογραφική κοινότητα, να ανταλλάξουμε απόψεις και στο μέτρο των δυνατοτήτων και των συγκυριών, όπως διαμορφώνονται τα τελευταία δύσκολα χρόνια, να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την κινηματογραφική τέχνη και για τους ανθρώπους που απασχολούνται στο χώρο, όχι πάντα κάτω από τις καλύτερες συνθήκες».


Στη συνάντηση συμμετείχαν και τα μέλη του Δ.Σ. του Ε.Κ.Κ. Κωνσταντίνος ΔήμοςΑργύρης Θέος και η Ελισάβετ Χρονοπούλου.

 

 

1


Στη συνέχεια ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των φορέων και των σωματείων όπου αναδείχθηκαν τα προβλήματα των επαγγελματιών του χώρου και καταγράφηκαν οι δυσλειτουργίες στις διαδικασίες των χρηματοδοτικών προγραμμάτων σε όλα τα στάδια, από την αίτηση έως την ολοκλήρωση, την προώθηση και τη διανομή των ταινιών και προτάθηκαν ενδεχόμενες λύσεις. Ακόμα, συζητήθηκε η ανάγκη διεύρυνσης των χρηματοδοτικών πόρων του Ε.Κ.Κ., καθώς και η ανάγκη αντιμετώπισης των σημαντικών προβλημάτων, όπως η κατάργηση του Ειδικού Φόρου και η εφαρμογή της υποχρέωσης επένδυσης των παρόχων οπτικοακουστικού περιεχομένου (γνωστό ως 1,5%) στον κινηματογράφο.


Τη συζήτησε έκλεισε ο Βασίλης Κοσμόπουλος, Γενικός Διευθυντής του Ε.Κ.Κ., αφού απάντησε σε μια σειρά από ερωτήματα για τις διαδικασίες και τη λειτουργία του Ε.Κ.Κ., καθώς και για τις ενέργειες που έχει κάνει και προτίθεται να κάνει το Ε.Κ.Κ. για όλα τα φλέγοντα ζητήματα με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων και τη διαμόρφωση μιας ενιαίας στρατηγικής για την ανάπτυξη της κινηματογραφικής τέχνης στη χώρα. Ακόμα, σημείωσε: «Το Ε.Κ.Κ. εργάζεται συστηματικά, μεταξύ των υπολοίπων πραγμάτων που κάνει, σε μια διπλή κατεύθυνση. Αφενός πραγματοποιεί ενέργειες για την απόκτηση επιπλέον πόρων και αφετέρου προσπαθεί -και έχει ήδη καταφέρει- να επιταχύνει τις διαδικασίες αξιολόγησης των κινηματογραφικών σχεδίων. Σήμερα ολοκληρώθηκε μια ενδιαφέρουσα, ουσιαστική και γόνιμη πρώτη συζήτηση, τα πορίσματα της οποίας θα αποτελέσουν πολύτιμη συνεισφορά για την παράλληλα εξελισσόμενη προεργασία της νέας μορφής των βασικών εργαλείων άσκησης στρατηγικής του Ε.Κ.Κ.».

 

2


Επίσης, το Ε.Κ.Κ. ανακοινώνει τη συγκρότηση δύο ακόμα επίτροπων αξιολόγησης, με στόχο τη μείωση του χρόνου αναμονής μεταξύ της υποβολής των αιτήσεων και της προέγκρισης χρηματοδοτήσεων. Αυτές οι επιτροπές θα λειτουργήσουν παράλληλα με την υπάρχουσα επιτροπή, η οποία αξιολογεί τις αιτήσεις για το «Βασικό Πρόγραμμα Παραγωγής Κινηματογραφικών Έργων», το «Πρόγραμμα Παραγωγής Κινηματογραφικών Έργων Ντοκιμαντέρ», το «Πρόγραμμα για Νέους Σκηνοθέτες (1η ή 2η ταινία)» και το «Πρόγραμμα Παραγωγής Κινηματογραφικών Έργων Χαμηλού Προϋπολογισμού». Η πρώτη επιτροπή θα αξιολογεί τις αιτήσεις για το «Πρόγραμμα Παραγωγής Κινηματογραφικών Έργων Μικρού Μήκους» και η δεύτερη για τα Προγράμματα «Συγγραφή Σεναρίου-Development» και «Ανάπτυξης Παραγωγικού Σχεδίου-Development». Οι δύο νέες επιτροπές απαρτίζονται από τους/τις παρακάτω:


Επιτροπή για το «Πρόγραμμα Παραγωγής Κινηματογραφικών Έργων Μικρού Μήκους»:


1. Σοφία Εξάρχου, σκηνοθέτης-σεναριογράφος
2. Γιώργος Μακρής, σεναριογράφος-ηθοποιός
3. Αφροδίτη Νικολαΐδου, σεναριογράφος-μεταδιδακτορική ερευνήτρια σε θέματα κινηματογράφου
4. Γιάννης Σακαρίδης, σκηνοθέτης-σεναριογράφος
5. Παναγιώτης Φαφούτης, σκηνοθέτης-σεναριογράφος

 

Επιτροπή για το «Πρόγραμμα “Συγγραφή Σεναρίου-Development”» και το «Πρόγραμμα Ανάπτυξης Παραγωγικού Σχεδίου-Development»:

 

1. Κώστας Μαχαίρας, σκηνοθέτης-σεναριογράφος
2. Πέννυ Παναγιωτοπούλου, σκηνοθέτης-σεναριογράφος
3. Κάλλια Παπαδάκη, συγγραφέας-σεναριογράφος
4. Θανάσης Σκρουμπέλος, σεναριογράφος-σκηνοθέτης
5. Κωνσταντίνος Τζαμιώτης, συγγραφεάς-σεναριογράφος

 

Παράλληλα, βρίσκεται εν εξελίξει η διαδικασία συγκρότησης μιας επιπλέον γνωμοδοτικής επιτροπής για το «Πρόγραμμα Ενίσχυσης Ολοκληρωμένου Κινηματογραφικού Έργου».

 

Σε συνέχεια αυτής της συνάντησης, η Διοίκηση του Ε.Κ.Κ. πρόκειται να προκαλέσει μια ακόμα συνάντηση εργασίας στις αρχές Οκτωβρίου, με σκοπό να συζητηθεί η πρόοδος στα ζητήματα που αναδείχθηκαν. Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου είναι αφοσιωμένο στην επίλυση των προβλημάτων που τέθηκαν, στην εύρυθμη λειτουργία του σε όλους τους τομείς δραστηριότητάς του, στη μείωση του χρόνου ανταπόκρισης στα αιτήματα των κινηματογραφιστών και στη διαμόρφωση ενός πεδίου γόνιμου διαλόγου με την κινηματογραφική κοινότητα για τη δημιουργία μιας ενιαίας, εθνικής στρατηγικής με στόχο την καλλιέργεια της κινηματογραφικής τέχνης και την ανάπτυξη της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής.

e-max.it: your social media marketing partner