Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (Ε.Κ.Κ.) από τον Ιούλιο μέχρι το τέλος του 2016 έχει χρηματοδοτήσει 100 σχέδια με βάση τον κανονισμό χρηματοδοτικών προγραμμάτων του και αφορούν σε ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ καθώς και ανάπτυξη σεναρίων με το συνολικό πόσο των 3.285.324,00 €.
 
Τα παραπάνω σχέδια είχαν υποβληθεί προς εξέταση από τον Νοέμβριο του 2014 και εκκρεμούσε η κρίση τους. 
Η νέα διοίκηση του Ε.Κ.Κ., ανέλαβε τον Φεβρουάριο του 2016 και κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε οι διαδικασίες χρηματοδότησης να ξαναβρούν τον κανονικό τους ρυθμό. 
 Όρισε άμεσα καλλιτεχνική επιτροπή αξιολόγησης για την κρίση των κινηματογραφικών σχεδίων παραγωγής η οποία λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια, συντάσσει σκεπτικό για κάθε υποψήφιο σχέδιο προς χρηματοδότηση, το οποίο κοινοποιείται, μετά την τελική απόφαση του Δ.Σ., στους ενδιαφερόμενους. 
Για το 2016 στην  επιτροπή συμμετείχαν οι:  Κώστας Λιβιεράτος  (Εκδότης),  Νίκος Λυγγούρης (Σεναριογράφος Σκηνοθέτης), Μαριάνα Οικονόμου (Σκηνοθέτης),  Λυδία Παπαδημητρίου (Καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ John Moores),  Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης (Συγγραφέας).  
 
Μια από τις βασικές υποχρεώσεις του Ε.Κ.Κ είναι η ανάδειξη και υποστήριξη νέων κινηματογραφιστών, όπως ορίζει και ο νόμος για τον κινηματογράφο 3905/2010. Από τα 100 σχέδια που προεγκρίθηκαν για χρηματοδότηση, 32 αφορούν στην ανάπτυξη, 19 στις ολοκληρωμένες ταινίες και 49 σε σχέδια προς παραγωγή. 
 
Συγκεκριμένα, από τα 20 σχέδια που κρίθηκαν θετικά στο Βασικό Πρόγραμμα και στο Πρόγραμμα για Νέους Σκηνοθέτες, επτά (7) σχέδια αφορούν στη προέγκριση χρηματοδότησης σχεδίων παραγωγής νέων δημιουργών. Πρόκειται για νέους, πολλά υποσχόμενους για το μέλλον του Ελληνικού κινηματογράφου δημιουργούς, οι οποίοι έχουν βραβευτεί ή επιδείξει σημαντικό έργο στις ταινίες μικρού μήκους. 
 
 
Οι ταινίες νέων δημιουργών που χρηματοδοτήθηκαν σε αυτά τα προγράμματα είναι:
 
Μήλο του Χρήστου Νίκου (130.000 € ) Βασικό Πρόγραμμα
Παρί του Σιαμάκ Ετεμαντί (130.000 €) Βασικό Πρόγραμμα
Πλανόδιος Ράφτης της Λίζα Σόνια Κέντερμαν (130.000 €) Βασικό Πρόγραμμα 
Digger του Τζώρτζή Γρηγοράκη (140.000 €) Βασικό Πρόγραμμα
Cosmic Candy της Ρηνιώς Δραγασάκη (130.000 €) Βασικό Πρόγραμμα
Θερμοκήπιο του Νίκου Κρητικού (110.000 €) Πρόγραμμα Νέοι Σκηνοθέτες
Memory Reloaded του Πάνου Παπά (90.000 €) Βασικό Πρόγραμμα
 
Το 2017 θα είναι μία δραστήρια χρονιά για τον ελληνικό κινηματογράφο, καθώς τα σχέδια που έχουν χρηματοδοτηθεί από το Ε.Κ.Κ. βρίσκονται ήδη στο στάδιο της προπαραγωγής ή της παραγωγής. Όσον αφορά στους νέους δημιουργούς, πολλά από τα σχέδια τους  έχουν εξασφαλίσει πρόσθετη χρηματοδότηση και από άλλους φορείς (funds) όπως η ΕΡΤ., το  Eurimages (Το Ευρωπαϊκό ταμείο για την ενίσχυση κινηματογραφικών συμπαραγωγών του Συμβουλίου της Ευρώπης), το Ελληνογαλλικό Ταμείο Συμπαραγωγών  κ.α.
 
Σε σχέση με δημοσιεύματα που αναφέρονται σε συγκεκριμένο σχέδιο παραγωγής που έχει εγκριθεί, επισημαίνουμε τα παρακάτω:
Το Cosmic Candy είναι μια ελληνογαλλική συμπαραγωγή, με σκηνοθέτη την Ρηνιώ Δραγασάκη. H ταινία έχει ήδη καλύψει το χρηματοδοτικό της πλάνο από ελληνικά και ξένα κεφάλαια, ενώ συγχρόνως έχει ήδη εξασφαλίσει τη διανομή της στην Ελλάδα και στη Γαλλία. 
 
Η Ρηνιώ Δραγασάκη δραστηριοποιείται με συνέπεια στον κινηματογράφο από  το 2001 και πραγματοποιεί την πρώτη της μεγάλου μήκους ταινία το 2017. 
 Έχει ήδη στο ενεργητικό της δύο εξαιρετικά επιτυχημένες ταινίες μικρού μήκους.  Με την ταινία της Ο Μπαμπάς μου, ο Λένιν και ο Φρέντυ (2011) κερδίζει τρία βραβεία στο φεστιβάλ Δράμας και το βραβείο  Καλύτερης Ταινίας μικρού μήκους από την Ελληνική  Ακαδημία Κινηματογράφου  (2012), ενώ συμμετέχει και βραβεύεται και σε πολλά άλλα διεθνή φεστιβάλ.
Με την ταινία της Προαύλιο (2013) συμμετέχει και βραβεύεται σε πολλά φεστιβάλ με σημαντικότερη διάκριση την επιλογή της στο Φεστιβάλ Βερολίνου του 2014 όπου συμμετέχει στο πρόγραμμα 14 Plus Generation. 
 
Η Ρηνιώ Δραγασάκη τυγχάνει και κόρη του Γιάννη Δραγασάκη, νυν Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης. Δεν νομιμοποιείται ο αποκλεισμός της από οποιαδήποτε αξιολόγηση και δεν είναι θεμιτό να στοχοποιείται για την συγγενική της ιδιότητα.
 
e-max.it: your social media marketing partner