Grand Prix 2016

Απονέμεται στην ταινία “Mouth of hell” (Πύλη της Κολάσεως) του Samir Mehanovic από την Σκωτία και Ινδία
Για την υψηλή ποιότητα κινηματογράφησης και σεναρίου,· την ποικιλία των καταστάσεων, την εξαίρετη επιλογή τοποθεσιών και την ερμηνεία του νεαρού Ανάντ. Πρόκειται για μια κλασική ιστορία βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, για την κατάσταση των ανθρακωρύχων που καταστρέφουν την υγεία τους για λίγες ρουπίες και τον αποκλεισμό των γυναικών που έχουν υποστεί βιασμό. Έχουμε τη χαρά να βραβεύουμε έναν σκηνοθέτη που φαίνεται ότι νιώθει τον πόνο, την οδύνη και το θάρρος να διαφεύγεις από τις άθλιες συνθήκες ζωής.
Second Prize
Δεύτερο Βραβείο
Απονέμεται στην ταινία “Madam Black” του Ivan Barge από την Νέα Ζηλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο
Δεν είναι αστείο να χτυπάς τη γάτα ενός παιδιού με το αυτοκίνητό σου. Όμως ό,τι συνέβη στα επόμενα 10 λεπτά αυτής της ταινίας μας έκανε να γελάσουμε και ταυτόχρονα να νιώσουμε τους χαρακτήρες. Η ταινία είχε μια αρχή, μια μέση κι ένα τέλος. Ακούγεται εύκολο, ωστόσο συχνά αυτό δεν επιτυγχάνεται στις ταινίες μικρού μήκους.
 
European Film Awards Drama 2016
Βραβείο EFA «ΔΡΑΜΑ 2016», της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου
Απονέμεται στην ταινία “Shooting star” (Πεφταστέρι) του Lyubo Yonchev από την Βουλγαρία και Ιταλία
Ένας θρίαμβος όλων των στοιχείων του κινηματογράφου: σενάριο, υποκριτική, φωτογραφία και μοντάζ. Στο κέντρο του φιλμ η ερμηνεία της Στέφκα Γιανόροβα, μιας μητέρας θυμωμένης κι ωστόσο γεμάτης αγάπη. Όλο το καστ ήταν εξαιρετικό κι ακόμη κι η φωνή του πρώην συζύγου στο τηλέφωνο ακουγόταν πραγματική. Ήταν μια ταινία ειλικρινής κι ενδιαφέρουσα που διαρκώς προκαλούσε εκπλήξεις διότι έχει συναισθηματικό βάθος κι όλοι βρίσκουμε κάτι σ' αυτήν. Ήταν κινηματογράφος στην πιο καθαρή του φόρμα.
 
Special Award TV5 Monde
Ειδικό Βραβείο Αρτιότερης Παραγωγής TV5 MONDE
Απονέμεται στην ταινία «Nelly» του Chris Raiber από την Αυστρία
Μια ταινία που θα μπορούσε να είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα του διεθνούς κινηματογράφου. Δυνατό μοντάζ, ένα σημαντικό στιλ κινούμενης κάμερας και σπουδαία ενέργεια που μεταφέρει στο κοινό ένα παλιρροϊκό κύμα συναισθημάτων. Θαυμάζουμε την παραγωγή της ταινίας.
 
Best South and Eastern European Film
Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Νότιας Και Ανατολικής Ευρώπης
Απονέμεται στην ταινία «Η Αλίκη στο καφέ» του Δημήτρη Νάκου από την Ελλάδα
Να μένεις άνεργος μέσα στην κρίση, να ζεις με μια μεγαλύτερη γυναίκα και να ερωτεύεσαι μια νεότερη – ακούγεται πολύ για έναν πρωταγωνιστή μιας ταινίας μικρού μήκους. Αλλά ο σκηνοθέτης κατάφερε να το πετύχει μέσα σε 18 λεπτά με τη βοήθεια σπουδαίων ηθοποιών.
 
Best Animation Film
Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων
Απονέμεται στην ταινία «Αίνιγμα» των Αντώνη Ντούσια και Άρη Φατούρου από την Ελλάδα
Αυτή η ταινία απλώς μας άφησε άφωνους! Ήταν μια οπτική γιορτή, αλλά επίσης πέτυχε κι ένα αξιοσημείωτο επίπεδο συναισθηματικού βάθους, όπως έφερνε στη ζωή τους πίνακες του Θεόδωρου Πανταλέων· πάντοτε εν κινήσει και επεκτείνοντας τους ορίζοντές μας... Καταλήξαμε ευχαριστημένοι ο καθένας από τη διαφορετική οπτική του γωνία, κατά τον τρόπο που μόνο μια σπουδαία ταινία μπορεί να πετύχει. Πίσω απ' όλα αυτά βρισκόταν μια δυνατή πραγματική ιστορία για την υποταγή των γυναικών.
 
Special Award
Ειδικό Βραβείο
Απονέμεται στην ταινία “The same blood” (Το ίδιο αίμα) του Mitry Semenov και Aleinikov από τη Λευκορωσία.
Μερικές φορές είναι δύσκολο να είσαι οικογένεια. Πρόκειται για τεράστια ευθύνη. Ειδικά για αδέλφια που είναι διαμετρικά αντίθετες προσωπικότητες. Μερικές φορές χρειάζεται να είσαι αλτρουιστής. Μπορεί να χρειαστεί να δώσεις τη ζωή σου. Αυτή η ταινία μας δείχνει πώς να είμαστε οικογένεια. Η αγάπη είναι τα πάντα για την ανθρωπότητα.
 
Special Award
Ειδικό Βραβείο
Απονέμεται στην ταινία “The One” (Το έτερόν μου ήμισυ) του Ivan Pavljutskov από την Εσθονία
Μερικές φορές η απλότητα και η έκπληξη αρκούν, όμως όταν συνταιριάζονται με το σίγουρο χέρι ενός σκηνοθέτη που ακολουθεί το όραμά του, μπορεί να παράξουν ένα διαμάντι.
 
Special Award
Ειδικό Βραβείο
Απονέμεται στην ταινία “Before Lunch” (Πριν το μεσημεριανό) του Simon Szabo από την Ουγγαρία
Μία λήψη, μια εικόνα για το φασισμό που δεν πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ. Μια σπουδαία ιστορική ταινία, στην οποία απονέμουμε ένα ειδικό βραβείο.
 
Special Award for Female Acting
Ειδικό Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας
Απονέμεται στην Stefka Yanorova για την ερμηνεία της στην ταινία “Shooting star” (Πεφταστέρι) του Lyubo Yonchev από την Βουλγαρία και Ιταλία
 
Special Award for Male Acting
Ειδικό Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας
Απονέμεται στους Ilija Strumenikovski και Mile Grozdanovski για την ερμηνεία τους στην ταινία “Fighting for Death” (Αγώνας Θανάτου) της Eleonora Veninova από την Π.Γ.Δ.Μ.
 
Βραβείο Βουλής
Ένα φεστιβάλ κινηματογράφου είναι πολλά περισσότερα από μία σειρά προβολών ταινιών. Είναι ένας πυρήνας πολιτισμού, που φωτίζει μία μεγάλη ακτίνα της κοινωνίας γύρω του. Και οι Ανθρώπινες Αξίες πρέπει να βρίσκονται στον κέντρο αυτού του πυρήνα.
Η Βουλή των Ελλήνων, ανοιχτή στην κοινωνία, χαιρετίζει αυτή την κοιτίδα πολιτισμού που ανθίζει στη Δράμα εδώ και 39 ολόκληρα χρόνια, και φέτος για πρώτη φορά θεσμοθετεί το βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες».
Έτσι, η κριτική επιτροπή του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής των Ελλήνων απονέμει ομόφωνα το βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» σε μία ταινία του διεθνούς διαγωνιστικού προγράμματος, που αφηγείται με λιτότητα και με ιδιαίτερη κινηματογραφική ματιά την δύσκολη πορεία ενός αποφυλακισμένου προς την κοινωνική επανένταξη, την αποδοχή και τη συγχώρεση. 
Το βραβείο απονέμεται στην ταινία "Η επιστροφή του Έρκιν" της Μαρία Γκούσκοβα.
 
Βραβείο FIPRESCI
Το βραβείο της FIPRESCI απονέμεται σε μια ταινία η οποία, χρησιμοποιώντας ένα 9λεπτο, Μαυρόασπρο μόνο πλάνο, κατορθώνει, μέσα από τα μάτια των μαρτύρων των βιαιοτήτων του παρελθόντος, να μιλήσει για τα πλέον καυτά, σύγχρονα θέματα.
Το βραβείο απονέμεται στην ουγγρική ταινία "Πριν το γεύμα" του Σιμόν Σάμπο.

 

e-max.it: your social media marketing partner