Το Αφιέρωμα στο Σύγχρονο Αμερικανικό Ντοκιμαντέρ, που θα πραγματοποιηθεί από τις 10 μέχρι τις 27 Μαρτίου σε Αθήνα, Νάουσα και Θεσσαλονίκη, μας προσκαλεί να απολαύσουμε βραβευμένες ταινίες της ανεξάρτητης αμερικανικής παραγωγής των τελευταίων δυο ετών. Κάνοντας στάση σε τρεις πόλεις της Ελλάδας, το αφιέρωμα αυτό ανοίγει ένα παράθυρο στη σύγχρονη κινηματογραφία αλλά και σε άγνωστες πτυχές της αμερικανικής κοινωνίας.  
Μέσα από τις 12 ταινίες του προγράμματος, ταξιδεύουμε από το Σαν Ντιέγκο, όπου μια 15χρονη άστεγη και παράνομη μετανάστρια αρνείται να εγκαταλείψει το όνειρό της να γίνει ζωγράφος, έως την Αλάσκα όπου ένας φωτογράφος ρισκάρει τη ζωή του για να τεκμηριώσει τις έρευνες για την κλιματική αλλαγή.  Αλλά και πίσω στο 1958, όπου ένα ζευγάρι  τα βάζει με 24 πολιτείες της Αμερικής στον οπισθοδρομικό Νότο. Αυτός είναι λευκός και αυτή είναι Αφρικανικής καταγωγής και ο γάμος τους θεωρείται κακούργημα.
Ειδικά για το Αφιέρωμα θα ταξιδεύσουν στην Ελλάδα δύο  εξπέρ του είδους, ο σκηνοθέτης Chris Kenneally και η παραγωγός Andrea Meditch, οι οποίοι θα μας βοηθήσουν να γνωρίσουμε το ντοκιμαντέρ μέσα από σειρά συζητήσεων με το κοινό και εργαστηρίων για κινηματογραφιστές και σινεφίλ.
H ταινία του Chris Kenneally “Side by Side” θα ανοίξει το Αφιέρωμα με μια  προβολή στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, παρουσία του σκηνοθέτη, στις 10 Μαρτίου. O πρωταγωνιστής της ταινίας Keanu Reeves αναλαμβάνει ρόλο ντετέκτιβ του σελιλόιντ και ερευνά πού πήγε η μαγεία του φιλμ και ποιοι σκηνοθέτες έχουν ταχθεί στο πλευρό της ψηφιακής επανάστασης. Συμμετέχουν κορυφαίοι δημιουργοί όπως οι George Lucas, James Cameron, David Fincher, David Lynch, Martin Scorsese, Christopher Nolan, Lars von Trier και πολλοί άλλοι.
Το Αφιέρωμα θα συνεχιστεί στη Νάουσα με προβολές και συζήτησεις με το κοινό, στις 13 Μαρτίου, ενώ θα ολοκληρωθεί με την προβολή της τελευταίας παραγωγή της Andrea Meditch, “Dangerous Acts Starring The Unstable Elements Of Belarus” (σκην.Madeleine Sackler) σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα, στο πλαίσο του Φεστιβάλ Ντοκιναντέρ Θεσσαλονίκης, στις 15 Μαρτίου.
Η Meditch είναι παραγωγός της  βραβευμένης με Οσκαρ ταινίας “Man on Wire” του James Marsh, αλλά και των υποψήφιων για Όσκαρ “Encounters at the End of the World” και “Grizzly Man” του Werner Herzog. Θέλοντας να μοιραστεί την πολυετή της εμπειρία σε βραβευμένα ντοκιμαντέρ, η Meditch θα συνομιλήσει με ερασιτέχνες, απλούς σινεφίλ αλλά και επαγγελματίες για τα σημαντικά στοιχεία της παραγωγής πριν και μετά τα γυρίσματα, προσφέροντας έναν πρακτικό οδηγό ντοκιμαντέρ, από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι τη μεγάλη οθόνη.

Το Αφιέρωμα στο Σύγχρονο Αμερικανικό Ντοκιμαντέρ διοργανώνεται από την Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα σε συνεργασία με το Exile Room, ένα μη κυβερνητικό οργανισμό που προωθεί το ντοκιμαντέρ και προσφέρει έμπνευση και εκπαίδευση σε σινεφίλ, επίδοξους και επαγγελματίες κινηματογραφιστές μέσα από προβολές, εργαστήρια και ομιλίες.

10-27 Μαρτίου 2014
Αθήνα - Νάουσα - Θεσσαλονίκη

e-max.it: your social media marketing partner