Στη φετινή 34η διοργάνωση του διεθνούς φεστιβάλ κινηματόγραφου του Πόρτο (Φαντασπόρτο),  που θα διεξαχθεί από 28 Φεβρουαρίου έως 9 Μαρτίου, περιλαμβάνονται δύο ελληνικές ταινίες. Η αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά της Ελίνας Ψύκου  συμμετέχει στο διαγωνιστικό τμήμα της Εβδομάδας Σκηνοθετών και η  μικρού μήκους ταινία του Λάμπρου Γεωργόπουλου Το Πέρασμα συμμετέχει στο επίσημο διαγωνιστικό.

Η Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά, η οποία  έχει συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ του εξωτερικού, είναι μια παραγωγή των  Γιώργου Καρναβά, Guanaco και σε συμπαραγωγή με ΕΡΤ ΑΕ, Stefi Α.Ε., 2/35, Barranov studios και με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Η ταινία αποτελεί ένα σχόλιο της τρέχουσας κατάστασης της χώρας, με πρωταγωνιστή έναν τηλεοπτικό παρουσιαστή, ο οποίος αισθανόμενος  ότι η καριέρα του βρίσκεται σε κάμψη, επινοεί την απαγωγή του και τρυπώνει σε ένα εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο πολυτελείας.

Το Πέρασμα είναι μια παραγωγή της Horme Pictures. Ένας Άντρας, με ταλαιπωρημένα ρούχα ιερωμένου, φτάνει σε έναν κλειστό διάδρομο μιας ανοιχτής αποθήκης από containers. Ένα Clark τον περιμένει με αναμμένη τη μηχανή. Ο Άντρας βγάζει τα ρούχα του και ανεβαίνει στο Clark. Το μηχάνημα ξεκινάει και μεταφέρει τον Άντρα, διασχίζοντας τον ατελείωτο διάδρομο, μέχρι που χάνεται. Όταν επανεμφανίζεται, χωρίς τον Άντρα, παίρνει την αρχική του θέση στον διάδρομο, περιμένοντας τον επόμενο. Μπροστά από την είσοδο του ατελείωτου λαβυρίνθου από containers, μια ουρά ανθρώπων περιμένουν τη σειρά τους...
Σκοπός του φεστιβάλ είναι η προώθηση του ποιοτικού ανεξάρτητου κινηματογράφου και της νέας γενιάς κινηματογραφιστών. Αποτελεί ένα από τα 25 κορυφαία φεστιβάλ του κόσμου με 33 συμμετέχουσες χώρες, ενώ στα επτά τμήματα από τα οποία και αποτελείται, περιλαμβάνει κάθε είδους ταινίες για όλα τα ακροατήρια με ιδιαίτερη έμφαση στις ταινίες φαντασίας.  Σε αυτή την κατηγορία ειδικά φέτος περιλαμβάνει 22 ταινίες μεγάλου και 17 ταινίες μικρού μήκους.

Κάθε χρόνο προβάλλονται σχεδόν 200 ταινίες,  γίνονται παρουσιάσεις βιβλίων, εκθέσεις τέχνης και φωτογραφίας, καθώς και θεατρικές  παραστάσεις με σκηνοθέτες, παραγωγούς, ηθοποιούς και επισκέπτες να δημιουργούν κάθε χρόνο μία πολύ ιδιαίτερη ατμόσφαιρα με την παρουσία τους.

Μάλιστα φέτος θεσπίστηκαν δύο νέα τμήματα, το Fantas Classics, όπου παρουσιάζονται remastered εκδόσεις κλασικών ταινιών και το Industry screenings, όπου δίνεται η  ευκαιρία σε  παραγωγούς και πράκτορες πωλήσεων  να προβάλλουν  ταινίες της αρεσκείας τους. Αυτή η ενέργεια ίσως αποτελέσει την απαρχή μιας μικρής αγοράς.

Στη φετινή διοργάνωση ο Έλληνας σκηνοθέτης και παραγωγός Βασίλης Μαζωμένος είναι μέλος της κριτικής επιτροπής στο επίσημο διαγωνιστικό.

 

 

e-max.it: your social media marketing partner