Δυο ελληνικές συμπαραγωγές συγκαταλέγονται ανάμεσα στα 20 σχέδια που εξασφάλισαν  χρηματοδότηση από το Eurimages, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Βίλνιους της Λιθουανίας από 14 έως τις 18 Οκτωβρίου. Συνολικά τα  σχέδια παραγωγής που παρουσιάστηκαν ανήλθαν στα 31.

Πρόκειται για τη νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου με τίτλο Lobster σε σενάριο του ίδιου και του Ευθύμη Φιλίππου, το οποίο ενθουσίασε τους συμμετέχοντες στην ομάδα εργασίας και αποτελεί μάλιστα ένα από τα πέντε σχέδια που εγκρίθηκαν ομόφωνα εξασφαλίζοντας 460.000€, ποσό  που αντιπροσωπεύει την τρίτη μεγαλύτερη χρηματοδότηση. Από την ελληνική πλευρά, η παραγωγός εταιρεία είναι η Faliro House του Χρήστου Κωνσταντακόπουλου,  από την Ιρλανδία η Element Pictures, από τη Μ. Βρετανία η Element Pictures, η Limp  και η Scarlet Films, από τη Γαλλία η Haut & Court και από την Ολλανδία η Lemming Film. Τις διεθνείς πωλήσεις έχει αναλάβει η αγγλική εταιρεία Protagonist Pictures ενώ τη διανομή σε Ελλάδα και Κύπρο έχει εξασφαλίσει η Feelgood Entertainment. Τα γυρίσματα θα πραγματοποιηθούν στην Ιρλανδία.

Το Lobster αφορά σε μια ιστορία αγάπης, σε ένα δυστοπικό μέλλον, όπου όλοι οι μόνοι άνθρωποι, σύμφωνα με τους κανόνες της Πόλης, συλλαμβάνονται και μεταφέρονται στο Ξενοδοχείο. Εκεί είναι υποχρεωμένοι να βρουν έναν συμβατό σύντροφο μέσα σε 45 μέρες. Σε περίπτωση που αποτύχουν μετατρέπονται σε ένα ζώο της επιλογής τους κι αφήνονται στο Δάσος. Ένας άντρας δραπετεύει από το Ξενοδοχείο, φτάνει στο Δάσος όπου ζουν οι Μοναχικοί και αποφασίζει να μείνει μαζί τους. Εκεί όμως ερωτεύεται μια γυναίκα, το οποίο έρχεται ενάντια στους κανόνες αυτής της ιδιόμορφης κοινότητας.

Η δεύτερη ταινία με τίτλο Η ιστορία της πράσινης γραμμής του Πανίκκου Χρυσάνθου σε σενάριο του ίδιου εξασφάλισε το ποσό των 180.000€. Την παραγωγή  έχει αναλάβει από την πλευρά της Κύπρου η Artimages Ltd. και από την ελληνική πλευρά η Καβουκιδης Telefilm και η ΕΡΤ. Τα γυρίσματα θα γίνουν στην Κύπρο και θα ολοκληρωθούν σε δύο κύκλους. Ο πρώτος θα ξεκινήσει στα μέσα Νοέμβρη, ενώ ο δεύτερος την πρώτη Μαρτίου του 2014. H ιστορία εξελίσσεται στην Κύπρο, όπου ένας ελληνοκύπριος και ένας τουρκοκύπριος στρατιώτης φυλούν σκοπιά στην πράσινη γραμμή, ο καθένας από τη δική του πλευρά. Η ταινία επικεντρώνεται στην ανάμεσα τους σχέση, η οποία αναδεικνύει τη δυνατότητα συνεννόησης μεταξύ των ανθρώπων ενάντια στις αποφάσεις και τα αποτελέσματα του πολέμου.

Από το Ελληνικό Κέντρου Κινηματογράφου, παρέστη ο Αλέξης Γρίβας, εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Eurimages.

 

e-max.it: your social media marketing partner