Η 37η διοργάνωση του διεθνούς φεστιβάλ κινηματογράφου του Σάο Πάολο που  θα πραγματοποιηθεί φέτος από τις 18 έως 31 Οκτωβρίου περιλαμβάνει συνολικά δέκα ελληνικές ταινίες σε δύο διαφορετικές κατηγορίες.

Για δύο εβδομάδες, θα προβληθούν περίπου 350 ταινίες από όλο τον κόσμο, η επιλογή των οποίων παρέχει μια επισκόπηση του παγκόσμιου σύγχρονου κινηματογράφου, καθώς και των τάσεων, των θεμάτων και της αισθητικής που παράγονται παγκοσμίως. Το φεστιβάλ του Σάο Πάολο περιλαμβάνει πέντε ξεχωριστές κατηγορίες: Την κατηγορία διαγωνιστικού για νέους σκηνοθέτες, τις διεθνείς προοπτικές, τη ρετροσπεκτίβα όπου παρουσιάζονται τα έργα από  σημαντικούς σκηνοθέτες ή λιγότερο γνωστούς, τις ειδικές παρουσιάσεις και την προβολή εγχώριων παραγωγών.

Αναλυτικά στην κατηγορία του διαγωνιστικού για νέους σκηνοθέτες, στην οποία συμμετέχουν σκηνοθέτες  που έχουν πραγματοποιήσεις μέχρι δύο ταινίες μεγάλου μήκους, θα προβληθούν οι εξής ταινίες:

Miss Violence του Αλέξανδρου Αβρανά. Η ταινία που απέσπασε τον αργυρό λέοντα στο φετινό φεστιβάλ Βενετίας αποτελεί ένα σύγχρονο σχόλιο σχετικά με τη δομή και λειτουργία της οικογένειας: Η εντεκάχρονη Αγγελική πηδά από το μπαλκόνι την ημέρα των γενεθλίων της, χαμογελώντας. Και ενώ η αστυνομία και οι κοινωνικές υπηρεσίες προσπαθούν να ανακαλύψουν τα αίτια της αυτοκτονίας, η οικογένεια της Αγγελικής επιμένει πως ήταν ατύχημα. Το σενάριο ανήκει στους Αλέξανδρο Αβρανά και Κώστα Περούλη και η παραγωγή στις εταιρίες Faliro House Productions και Plays2place Productions, με παραγωγούς τους Βασίλη Χρυσανθόπουλο, Αλέξανδρο Αβρανά, executive producer τον Χρήστο Β. Κωνσταντακόπουλο, με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Συγχαρητήρια στους Αισιόδοξους; σε σενάριο και σκηνοθεσία της Κωνσταντίνας Βούλγαρη. Η Ηλέκτρα, 32 χρονών, ζει στην Αθήνα της κρίσης. Παράλληλα με τη ζωή στην πόλη που αλλάζει συνεχώς, η Ηλέκτρα βιώνει τη δική της προσωπική κρίση. Ερωτευμένη με έναν πολιτικό κρατούμενο, με σπουδές στο Λονδίνο που δεν έχουν αντίκρισμα, με γονείς από τη γενιά του Πολυτεχνείου που ακόμα περιμένουν να ενωθεί η αριστερά, η ταινία «Συγχαρητήρια στους Αισιόδοξους?» είναι μια προσωπική, υποκειμενική καταγραφή της σημερινής πραγματικότητας με χιούμορ, θυμό και αγάπη. Η  παραγωγή ανήκει στους  Μίτος, ΕΡΤ και Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Wild Duck σε σενάριο και σκηνοθεσία του Γιάννη Σακαρίδη. Κεντρικός ήρωας είναι ο Δημήτρης, μηχανικός τηλεπικοινωνιών, που αναγκάζεται να κλείσει την επιχείρησή του. Ο ίδιος εμπλέκεται σε μία έρευνα με τηλεφωνικές υποκλοπές μαζί με έναν πρώην συνάδελφό του. Η αναζήτηση τους, τους οδηγεί σε ένα ύποπτο διαμέρισμα μίας πολυκατοικίας. Η προσοχή του Δημήτρη πέφτει αμέσως σε μια άρρωστη γυναίκα που ζει στο από πάνω διαμέρισμα. Γεμάτος τύψεις, ο Δημήτρης ξεκινά να την κατασκοπεύει. Μετά από ένα ταξίδι στη γενέτειρά του στη βόρεια Ελλάδα, αναγκάζεται να αντιμετωπίσει την αλήθεια και τα ηθικά διλήμματα του. Η ταινία είναι συμπαραγωγή των Γιάν Φόγκελ, Αλέξανδρου Λογοθέτη, ΕΡΤ, Πόλα  Μπούσιου, Χρήστου Παπαγεωργίου, Γρηγόρη Καρύδη, Γιώργου Πυρπασόπουλου, Προσέγγιση, Δημήτρη Σακαρίδη, με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

Η ταινία Στο Λύκο της Χριστίνας Κουτσοσπύρου και του Αραν Χιούζ χρησιμοποιεί τη μυθοπλασία και το ντοκιμαντέρ, προσπαθώντας με τη χρήση αλληγορικών εικόνων να κάνει ένα σχόλιο πάνω στη φτώχεια που εξαπλώνεται στον πυρήνα της Ευρώπης. Η παραγωγή ανήκει στη French Kiss Production.

Στην κατηγορία διεθνείς προοπτικές, όπου παρουσιάζονται πρόσφατα κινηματογραφικά έργα του παγκόσμιου κινηματογράφου θα προβληθούν:
 
11 Συναντήσεις με τον πατέρα μου του Νίκου Κορνηλιου. Η Εύα, ένα νέο κορίτσι που σπουδάζει κλασσικό τραγούδι, αποφασίζει να συναντήσει για πρώτη φορά τον πατέρα της, ο οποίος αγνοεί την ύπαρξή της. Ο Θωμάς είναι φύλακας σ’ ένα χώρο με φορτηγά, ζει σ’ ένα κοντέινερ και είναι παραιτημένος από κάθε προσδοκία. Η συνάντησή τους θα είναι η συνάντηση δύο διαφορετικών κόσμων και η σχέση που θα δημιουργήσουν μια ιδιότυπη, «δική τους» σχέση, έξω από τις συνηθισμένες κατηγορίες. Η παραγωγή είναι του Νίκου Κορνηλιου και της ΕΡΤ

Δημοκρατία, ο Δρόμος του Σταυρού σε σκηνοθεσία του Μάρκου Γκαστιν. Το ντοκιμαντέρ έχει θέμα τις  εκλογές της 6ης Μαΐου 2012. Παρακολουθώντας βήμα-βήμα το «δρόμο του σταυρού» τεσσάρων υποψηφίων, η ταινία εξερευνά τα πολιτικά ήθη που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τη δραματική κατάσταση του τόπου. Η παραγωγή ανήκει στη Minimal films.


Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού σε σενάριο και σκηνοθεσία Έκτορα Λυγίζου. Η πολυβραβευμένη ταινία, έχοντας σαφείς αναφορές στην οικονομική κρίση και τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν πολλοί Έλληνες, περιγράφει τρεις μέρες από τη ζωή ενός άνεργου νέου που κατοικεί στην Αθήνα και μοιράζεται όλα του τα υπάρχοντα με το καναρίνι του. Η παραγωγή ανήκει στους Έκτορα Λυγίζο, Stefi, Guanaco, σε συμπαραγωγή με τους 2|35, Oxymoron Films και Φαντασία Οπτικοακουστική.

Η Κόρη, βραβευμένη από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου και τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του Θάνου Αναστόπουλου, σε παραγωγή του ιδίου και της Στέλλας Θεοδωράκη, θίγει μέσα από την ιστορία ενός δεκατετράχρονου κοριτσιού, το φλέγον ζήτημα της κρίσης αξιών, σε μια Ελλάδα που τα τελευταία χρόνια ταλαιπωρείται αφάνταστα σε όλους τους τομείς.

Μετέωρα του Σπύρου Σταθουλόπουλου. Η ιστορία εκτυλίσσεται σε μοναστήρι στα Μετέωρα τον 12ο αιώνα. Ο νέος μοναχός Θεόδωρος και η μοναχή Ουρανία, έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στις αυστηρές τελετουργίες και τις πρακτικές της κοινότητάς τους. Ένα δυνατό συναίσθημα, μια ξεχωριστή αγάπη που γεννιέται ανάμεσά τους, θέτει υπό αμφισβήτηση ασκητική ζωή τους. Η ταινία είναι σε συμπαραγωγή Ελλάδας- Γερμανίας και η παραγωγή ανήκει στους  Essential Filmproduktion GmbH, Polyplanity Productions και ZDF/Arte. Συμμετείχε στο 62ο φεστιβάλ κινηματογράφου του Βερολίνου.

Unknown Land σε σενάριο και σκηνοθεσία του Μάνουελ ντε Κόκο, σε συμπαραγωγή Ελλάδας, Κύπρου και Υεμένης. Γυρίστηκε στην Υεμένη (Σοκότρα) κατά τη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης και στο Ισραήλ. Πρωταγωνιστές είναι απλοί άνθρωποι και όχι επαγγελματίες ηθοποιοί, οι οποίοι δεν γνώριζαν το σενάριο, αλλά μόνο την κεντρική ιδέα της ταινίας. Η  παραγωγή είναι των Other side Films και ΒΒ World Pictures με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

 

 

 

 

 

 

e-max.it: your social media marketing partner