Η  Πέννυ Παναγιωτοπούλου με την καινούργια της ταινία "September" επιστρέφει στο κινηματογραφικό προσκήνιο, παραδίδοντας μια ελεγεία για τη μοναξιά και την ανθρώπινη ευτυχία. Η πρώτη της ταινία «Δύσκολοι Αποχαιρετισμοί: Ο Μπαμπάς Μου», είχε  συγκινήσει βαθύτατα και είχε αποσπάσει σημαντικότατες διακρίσεις σε κινηματογραφικές διοργανώσεις του εξωτερικού. Αυτή την εβδομαδα,  το «September» που΄έχει ήδη ξεκίνησει την επιτυχημένη πορεία του σε ορισμένα από τα πιο σημαντικά κινηματογραφικά φεστιβάλ του κόσμου (Διαγωνιστικό τμήμα – Φεστιβάλ Κάρλοβι Βάρι, Τμήμα City to City – Φεστιβάλ Τορόντο, Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Αμβούργου, Φεστιβάλ του Ρέικιαβικ, Νύχτες Πρεμιέρας,…), όπου εξυμνήθηκε από κοινό και κριτικούς για την αφοπλιστική του ειλικρίνεια, θα συναντήσει το κοινό του στις κινηματογραφικές αίθουσες. Από τις 3 Οκτωβρίου, το αφοπλιστικά ευαίσθητο σύμπαν της Πέννυς Παναγιωτοπούλου αναμένεται να προσγειωθεί ως καθρέφτης ανάμεσά μας, με σκοπό να ενισχύσει το βλέμμα μας σε μια επιχείρηση ενδελεχούς παρατήρησης του ψυχισμού τον ανθρώπων, οι οποίοι μας προσπερνούν και προσπερνάμε, καθημερινά, στην προσπάθειά μας να προλάβουμε τη ζωή.

Η ιστορία
Η Άννα ζει με τον σκύλο της τον Μανού σε ένα μικρό διαμέρισμα. Πιστεύει ότι θα ζήσουν μαζί για πάντα. Όταν ο Μανού πεθαίνει, η Άννα ζητά να τον θάψει στον κήπο, του σπιτιού, της απέναντι οικογένειας. Το πρόσχαρο σπίτι γίνεται το καταφύγιό της. Ερωτεύεται την άλλη γυναίκα, τα παιδιά, και την ζωή που ζούνε. Η οικογένεια όμως δεν έχει ανάγκη την αγάπη της Άννας. Η Άννα, που ξέρει καλά τι σημαίνει να είσαι πιστός, δεν το βάζει κάτω. Όπως, ο Σεπτέμβρης είναι ο μήνας που χωρίζει το καλοκαίρι από τον χειμώνα, έτσι και ο «Σεπτέμβρης» της Άννας, είναι μια ιστορία για τα ψυχικά σύνορα, το πως δοκιμάζονται οι αντοχές της αγάπης, της πίστης, αλλά και της διαφορετικότητας. Ο Σεπτέμβρης είναι το σύνορο, μια αχνή παρένθεση ανάμεσα στο καλοκαίρι και τον χειμώνα.

Σημείωμα της σκηνοθέτη
Άκουσα κάποτε μια ιστορία, για μια μοναχική γυναίκα, η οποία στον ελεύθερό της χρόνο γύριζε σε σοκάκια έρημα και σε σπίτια αδειανά, προσπαθώντας να δει τη ζωή της διαφορετικά – σαν να υπήρχανε για εκείνη εκατομμύρια διαφορετικές εναλλακτικές για να διαλέξει την αγαπημένη της.
Έπειτα σκέφτηκα, πως θα ήταν άραγε αν αυτά τα σπίτια δεν ήταν άδεια αλλά αν συνέβαινε ακριβώς το αντίθετο; Πώς θα ήταν άραγε αν τα σπίτια αυτά ήταν γεμάτα ζωή και ζεστασιά; Πως θα ήταν αν η γυναίκα αυτή ερωτευόταν και ζούσε τη ζωή της με ανοιχτά παράθυρα και φωνές χαρούμενες που έβγαιναν από το εσωτερικό των σπιτιών;  Πως θα ήταν αν η γυναίκα αυτή ερωτευόταν αυτό το υπέροχο περιεχόμενο των σπιτιών αυτών – που δεν είναι δικό της;
Σκεφτόμουν λοιπόν, κι ακόμη σκέφτομαι, αυτή τη γυναίκα. Μέσα στο μυαλό της ηρωίδας μας, οι οικογένειες είναι ροζ και πολύχρωμες και κάνουν φασαρία όταν τα μέλη τους συναντιούνται, κι έχουν εκατομμύρια πράγματα να ασχοληθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας - πράγματα που ίσως να μην είναι τόσο σημαντικά αλλά σε κρατάνε, ωστόσο, απασχολημένο και αφοσιωμένο. Κι εκείνη, δίχως να ξέρει τι άλλο να κάνει πια με τη ζωή της, με μια έμφυτη ανάγκη να ανήκει κάπου, διαλέγει μια από όλες τις οικογένειες και προσπαθεί να γίνει σαν κι αυτούς, μια από αυτούς και κομμάτι της οικογένειας. Και τότε, για μια γλυκόπικρη στιγμή, η ευτυχία την αγκαλιάζει σαν να ήταν αυτό το μέλλον για το οποίο αρχικά προοριζόταν.
Γι αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή ήθελα να μιλήσω, αλλά και για τη στιγμή που θα ακολουθήσει αμέσως μετά, όταν τα πάντα θα έχουν χαθεί, ίσως για πάντα… Αλλά και για την επόμενη στιγμή όταν όλα επιστρέφουν στη θέση τους και νιώθεις πως έχει βρει ξανά το δρόμο για το σπίτι σου.

Από 3 Οκτωβρίου στους κινηματογράφους από την Odeon
Δείτε τα trailer της ταινίας στο Dailymotion:
http://bit.ly/16HpMwP & Youtube: http://bit.ly/15q2awK

Σκηνοθεσία:Πέννυ Παναγιωτοπούλου
Σενάριο:Κάλλια Παπαδάκη - Πέννυ Παναγιωτοπούλου
Παραγωγή:Θανάσης Καραθάνος - Πέννυ Παναγιωτοπούλου
Ηθοποιοί:
Κόρα Καρβούνη
Μαρία Σκουλά
Νίκος Διαμαντής
Χρήστος Στέργιογλου
Αναστάσιος Τζερτζεμέλης
Ειρήνη Κολλιάκου
Μοντάζ: Πέταρ Μάρκοβιτς
Φωτογραφία: Γιώργος Μιχελής
Διάρκεια:100’
Διανομή: Οdeon


e-max.it: your social media marketing partner