17 ντοκιμαντέρ και 2 ταινίες μυθοπλασίας, ταξιδεύουν για μια ολόκληρη μέρα τους τηλεθεατές του γαλλο-γερμανικού καναλιού ARTE στην καρδιά της Ελλάδας και των κατοίκων της. Στις 15 Αυγούστου 2013, από νωρίς το πρωί ως τις μεταμεσονύκτιες ώρες της επομένης, το ARTE προτείνει ένα σύγχρονο πορτρέτο της Ελλάδας, πέρα από τα στερεότυπα και τα αρνητικά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Τι ονειρεύονται οι Έλληνες, ποια είναι τα σχέδια τους για το μέλλον;

Οι ταινίες του αφιερώματος παρουσιάζουν ανθρώπους που αντιμετωπίζουν την κρίση με θάρρος, θέληση και εφευρετικότητα, και ιστορίες που αφορούν ολόκληρη την Ευρώπη και το μέλλον της.

Από τα δεκαεπτά ντοκιμαντέρ που διαμορφώνουν το ολοήμερο αυτό πρόγραμμα, οκτώ παρουσιάζονται σε πρώτη προβολή και υπογράφονται κατά κύριο λόγο από Έλληνες σκηνοθέτες και παραγωγούς, στα πλαίσια της συμφωνίας συμπαραγωγών μεταξύ του ARTE και της πρώην ελληνικής δημόσιας τηλεόρασης ΕΡΤ. «Πρόκειται για ταινίες με ελληνική ματιά», λέει η Madeleine Avramoussis, commissioning editor στο ARTE και παραγωγός του αφιερώματος στην Ελλάδα. «Η έμπνευση προήλθε από τη δημιουργική συνεργασία που έχουμε με τους Έλληνες σκηνοθέτες και παραγωγούς, την οποία καλλιεργούμε εδώ και πολλά χρόνια στο πλαίσιο του συμβολαίου συμπαραγωγών που έχουμε με την πρώην δημόσια τηλεόραση της ΕΡΤ. Ως συντάκτρια διερωτήθηκα ποιες επιπτώσεις έχει η κρίση στην ζωή τους και θέλησα να κατανοήσω την κατάσταση από τη δική τους προοπτική. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτής της ημέρας είναι ότι δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές του ARTE στη Γαλλία, τη Γερμανία και σε πολλές άλλες χώρες, να δουν τα πράγματα μέσα από την ελληνική οπτική γωνία».

Το πρόγραμμα, το οποίο παρουσιάζει στα γερμανικά η Ελληνίδα δημοσιογράφος Δήμητρα Κουζή, περιλαμβάνει βραβευμένα ντοκιμαντέρ όπως το «Ένα Βήμα Μπροστά» του Δημήτρη Αθυρίδη, με θέμα τον εκλογικό αγώνα του Δημάρχου της Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, το «Little Land» του Νίκου Νταγιαντά, με θέμα άνεργους Αθηναίους που δοκιμάζουν νέους τρόπους ζωής στην Ικαρία, την ταινία δρόμου του Κίμωνα Τσακίρη «Ομορφιές και Δυσκολίες», το ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Οικονόμου «Food for Love» για τρεις Ελληνίδες μαμάδες που μαγειρεύουν για τα ενήλικα παιδιά τους τα οποία σπουδάζουν μακριά από το πατρικό τους σπίτι, το «Νέο Ξεκίνημα αλά Ελληνικά», με πρωταγωνιστές τέσσερις Έλληνες που διαθέτουν καινοτόμες ιδέες και επιχειρηματικό πνεύμα και το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων» με θέμα τον πρώτο υπολογιστή της Αρχαιότητας.
Το αφιέρωμα συμπληρώνουν οι ταινίες μυθοπλασίας «Ακαδημία Πλάτωνος», η γοητευτική κοινωνική κωμωδία με τους ιδιόρρυθμους χαρακτήρες του Φίλιππου Τσίτου και η ασυνήθιστα δραματική ιστορία αγάπης «Στρέλλα» του Πάνου Κούτρα.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι / ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ARTE και ΠΛΗΡΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ στα Γαλλικά:
http://download.pro.arte.tv/uploads/Journee-Grece-OK.pdf

e-max.it: your social media marketing partner