Στο πλαίσιο της συνεχούς επιδίωξής του για την ενίσχυση του ελληνικού σύγχρονου πολιτισμού το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) εγκαινιάζει τη συνεργασία του με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ).

Η συνεργασία ξεκινά με την προβολή οκτώ ταινιών μικρού μήκους παραγωγής 2017-2018, που γυρίστηκαν με την υποστήριξη του ΕΚΚ και της ΕΡΤ. Όλες οι ταινίες θα προβληθούν στο πλαίσιο του Parkyourcinema, της ενότητας υπαίθριων κινηματογραφικών προβολών που πραγματοποιούνται στο Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος. Έτσι, το ευρύ κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει χωρίς χρέωση τις ταινίες νέων Ελλήνων δημιουργών που έχουν διακριθεί σε διεθνή και εθνικά φεστιβάλ και συχνά δυσκολεύονται να προβληθούν στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου είναι ο κύριος φορέας άσκησης της κινηματογραφικής πολιτικής στην Ελλάδα με κύριο στόχο του την ανάπτυξη της κινηματογραφικής παραγωγής στη χώρα μέσα από την οικονομική ενίσχυση των Ελλήνων κινηματογραφιστών.

Η ΕΡΤ Α.Ε. μέσω του προγράμματος Μικροφίλμ, έχει στόχο την προώθηση ταινιών μικρού μήκους, καθώς και την υποστήριξη των νέων σκηνοθετών, μέσω της οικονομικής ενίσχυσης επιλεγμένων προτάσεων, κάθε χρόνο.

Όλες οι ταινίες θα προβληθούν πριν τις μεγάλου μήκους ταινίες που παρουσιάζονται στο πλαίσιο του ParkyourCinemaτους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών έχει ως εξής:

 

Σάββατο 3 Αυγούστου, 21.00, Ξέφωτο

 

Το Μπάκπακ (2018)

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Μαθιουδάκης

Πρωταγωνιστούν: Φώτης Θωμαϊδης και Αναστασία Γιαννάκη

Η Μαίρη μόλις έχει κλέψει ρούχα. Η πόλη την παρασέρνει να αναζητήσει καταφύγιο μέσα σε μία εκκλησία. Ο Πατήρ Αλέκος στη θέα του απροσδόκητου επισκέπτη βλέπει μία τεράστια ευκαιρία να σωθεί από τη ρουτίνα του. Θα ακολουθήσει μία από κοινού, παράδοξη για τα δεδομένα της εκκλησίας, εξομολόγηση.

 

Σάββατο 10 Αυγούστου, 21.00, Ξέφωτο

 

Εντροπία (2017)

Σκηνοθεσία: Χρήστος Τάτσης

Πρωταγωνιστούν: Σίμος Κακάλας, Γιάννης Τσορτέκης, Βίκυ Παπαδοπούλου

Η Ελένη έχει γενέθλια. Φίλοι και συγγενείς συγκεντρώνονται. Οι σχέσεις τους θα δοκιμαστούν.

 

Σάββατο 17 Αυγούστου, 21.00, Ξέφωτο

 

Κατάψυξη (2017)

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Νάκος

Πρωταγωνιστούν: Ακύλλας Καραζήσης, Μαρία Σκουλά, Μαρία Καλλιμάνη

Ο Τάσος, ένας άντρας λίγο πάνω από τα 50 με καριέρα στην εμπορική διεύθυνση και το marketing μεγάλων εταιρειών, είναι εδώ και τρία χρόνια άνεργος. Μεγάλος για μια νέα αρχή, αλλά και νέος για να παραιτηθεί. Οι σχέσεις του με τους κοντινούς του ανθρώπους δοκιμάζονται, ενώ η ψυχολογική του κατάσταση είναι οριακή. Ο στόχος του είναι ένας: να βγει από την «κατάψυξη».

Σάββατο 24 Αυγούστου, 21.00, Ξέφωτο

 

Λεωφόρος Πατησίων (2018)

Σκηνοθεσία: Θανάσης Νεοφώτιστος

Πρωταγωνιστούν: Μαρίνα Συμέου

Η Κατερίνα, μία νέα, σύγχρονη γυναίκα τρέχει να προλάβει ίσως την πιο σημαντική οντισιόν της ζωής της, όταν δέχεται τηλεφώνημα από τον γιο της, Γιάννη, που την ενημερώνει ότι είναι μόνος στο σπίτι. Μέσα από μία σειρά τηλεφωνημάτων παλεύει να ισορροπήσει ανάμεσα στους πιο σημαντικούς ρόλους της ζωής της, ενώ διασχίζει μία από τις πιο αμφιλεγόμενες περιοχές της Αθήνας, τη Λεωφόρο Πατησίων.

 

Σάββατο 31 Αυγούστου, 21.00, Ξέφωτο

 

Tο δάσος (2018)

Σκηνοθεσία: Λία Τσάλτα

Πρωταγωνιστούν: Έλενα Τοπαλίδου

Σε έναν κόσμο χωρίς φύση, υπάρχει ένα θεματικό πάρκο με λίγα εναπομείναντα φυτά. Μία ξεναγός καθοδηγεί ένα γκρουπ τουριστών στη λιγοστή βιοποικιλότητα που εκτίθεται σε γκαλερί, σε εμπορικά κέντρα και υπό κατασκευή βουνά, αλλά και στο μοναδικό Δάσος που έχουν δει ποτέ στη ζωή τους. Τι θα συναντήσουν εκεί;

 

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου, 21.00, Ξέφωτο

 

Τo χρυσόψαρο (2018)

Σκηνοθεσία: Γιώργος Αγγελόπουλος

Πρωταγωνιστούν: Μιχάλης Οικονόμου, Λύσανδρος Κουρούμπαλης, Εύα Αγγελοπούλου

Ο εφτάχρονος Στρατής είναι διαφορετικός από τα υπόλοιπα αγόρια της ηλικίας του και αυτό ανησυχεί τον πατέρα του. Την ημέρα των γενεθλίων του, ο μικρός θα διαλέξει, για δώρο γενεθλίων, ένα χρυσόψαρο διαφορετικό από τα υπόλοιπα. Ο πατέρας του όμως δεν φαίνεται διατεθειμένος να δεχτεί κάτι τέτοιο.

 

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου, 21.00, Ξέφωτο

 

Καουμπόης (2017)

Σκηνοθεσία: Γιάννης Χαριτίδης

Πρωταγωνιστούν: Μανώλης Μαυροματάκης, Μάκης Παπαδημητρίου, Γιώργος Τσεμπερόπουλος, Γιώργος Χρυσοστόμου

Σε μερικές μέρες ο Μηνάς θα πάρει μέρος σε ένα τηλεοπτικό σόου, στο

«Ταλέντο της Χρονιάς». Το τηλεοπτικό συνεργείο τον ακολουθεί στην καθημερινότητά του και παίρνει συνεντεύξεις από τον ίδιο και τους κοντινούς του ανθρώπους. Ο Μηνάς πρέπει να κερδίσει για να πραγματοποιήσει το όνειρό του. Ποιο είναι το ταλέντο του; Είναι καουμπόης. Στην Αθήνα.

 

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου, 21.00, Ξέφωτο

 

Ομπρέλα (2018)

Σκηνοθεσία: Αμέρισσα Μπάστα

Πρωταγωνιστούν: Άλκης Παναγιωτίδης, Σοφία Σεϊρλή, Μαρία Αντουλινάκη

Ένα ηλιόλουστο φθινοπωρινό πρωινό ένα ζευγάρι 70άρηδων, ο Αλέκος και η Τασία, ξεκινούν για να επισκεφθούν την κόρη τους. Ο Αλέκος θέλει να πάρει μαζί του την ομπρέλα του.

 

Η είσοδος σε όλες τις προβολές είναι ελεύθερη.    

«Αισθάνομαι πως κινηματογράφο κάνουμε από την πληγή ή από αυτό που μάγεψε την ψυχή μας». Ο Σταύρος Τσιώλης εμπνέεται για έναν ορισμό του κινηματογράφου από τον Θουκυδίδη, «Ελπίς και έρως επί παντί!»*. 

Σταύρος Τσιώλης (1937-2019)

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου με θλίψη αποχαιρετά έναν σπουδαίο Έλληνα δημιουργό, η πλούσια φιλμογραφία του οποίου έχει συμβάλει καθοριστικά στο ανθρωποκεντρικό σινεμά της ελληνικής κινηματογραφίας.

Το ιδιοσυγκρασιακό χιούμορ, οι γλυκόπικρες περιπλανήσεις και η ποιητική προσέγγισή του θα συνεχίζουν να μεταφέρουν ανεξίτηλο το πνεύμα του στις αίθουσες του κόσμου.

*Από συνέντευξη του Σταύρου Τσιώλη με αφορμή το αφιέρωμα στο έργο του από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (2006).

Φιλμογραφία:

1968 Ο ΜΙΚΡΟΣ ΔΡΑΠΕΤΗΣ, 87΄(σενάριο- σκηνοθεσία)

1969 ΠΑΝΙΚΟΣ, 87΄ (σενάριο- σκηνοθεσία)

1969 Η ΖΟΥΓΚΛΑ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ, 97΄(σκηνοθεσία)

1970 ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ (σενάριο)

1970 ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ, 130΄ (σκηνοθεσία)

1985 ΜΙΑ ΤΟΣΟ ΜΑΚΡΙΝΗ ΑΠΟΥΣΙΑ, 84`(σενάριο- σκηνοθεσία)

1986 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΒΑΣΙΛΗ, 75` (σενάριο- σκηνοθεσία)

1988 ΑΚΑΤΑΝΙΚΗΤΟΙ ΕΡΑΣΤΕΣ, 80` (σενάριο- σκηνοθεσία)

1990 ΕΡΩΤΑΣ ΣΤΗ ΧΟΥΡΜΑΔΙΑ, 84` (σενάριο- σκηνοθεσία)

1992 ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΗΝ ΚΛΑΙΤΕ, 89` (σενάριο- σκηνοθεσία)

1995 Ο ΧΑΜΕΝΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΧΟΥΡΣΙΤ ΠΑΣΑ, 85` (σενάριο- σκηνοθεσία)

1998 ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ, 87`(σενάριο- σκηνοθεσία)

1999 ΤΟ ΚΑΝΑΡΙΝΙ ΠΟΔΗΛΑΤΟ (σενάριο)

2004 ΦΤΑΣΑΜΕΕΕ!…, 90` (σενάριο- σκηνοθεσία)

2017 ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΑΤΕ ΑΠΟ ΔΩ, 75΄ (σενάριο- σκηνοθεσία)

THE TRIP TO GREECE / ΤΟ ΤΑΞΙΔΙΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Στην Ελλάδα επέστρεψε για τα γυρίσματα της βρετανικής τηλεοπτικής σειράς του Sky One, The Trip to Greece/Το ταξίδι στην Ελλάδα, ο Mάικλ Γουιντερμπότομ, ο παγκοσμίου φήμης και πολυβραβευμένος Βρετανός σκηνοθέτης, επιλέγοντας τη χώρα μας ως κινηματογραφικό προορισμό για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο, καθώς εδώ γύρισε την τελευταία μεγάλου μήκους ταινία του με τίτλο Greed το φθινόπωρο του 2018. Πρόκειται για το τέταρτο μέρος της αναγνωρισμένης τηλεοπτικής σειράς (The Trip, The Trip toItaly, the Trip to Spain) η οποία κέρδισε παγκόσμια αναγνώριση από το BBC (The Trip & The Trip toItaly) και το Sky Atlantic (Τhe Trip to Spain). Από την σειρά The Trip δημιουργήθηκαν επίσης δημοφιλείς ταινίες μεγάλου μήκους οι οποίες κυκλοφόρησαν σε χώρες όπως Η.Π.Α., Αυστραλία κ.ά., ενώ έχουν κάνει πρεμιέρα σε αρκετά διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου, όπως το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σάντανς.

Στην σειρά πρωταγωνιστούν δύο από τους πιο αναγνωρίσιμους ηθοποιούς του Ηνωμένου Βασιλείου: ο Στιβ Κούγκαν (υποψήφιος στα βραβεία BAFTAγια τον ρόλο του ως Σταν Λόρελ στην ταινία μυθοπλασίας Stan & Ollie και ο Ρομπ Μπράιντον (υποψήφιος στα βραβεία BAFTA, γνωστός κωμικός για τις βρετανικές παραγωγές Gavin & Stacey, Would I lie to you, Marion & Geoff).

Η σειρά TheTriptoGreeceεμπνέεται από την Οδύσσεια του Ομήρου και το ταξίδι του Οδυσσέα πίσω στην πατρίδα του και την οικογένειά του στην Ιθάκη. Οι ηθοποιοί υποδύονται φανταστικές εκδοχές του εαυτού τους καθώς διασχίζουν την Ελλάδα σε ένα ταξίδι έξι ημερών. Ως ένα γαστρονομικό και πολιτιστικό οδικό ταξίδι, η σειρά TheTriptoGreeceσκοπεύει να δείξει τους πρωταγωνιστές να απολαμβάνουν ό,τι καλύτερο έχει η Ελλάδα στον πολιτισμό, την διατροφή και τη φιλοξενία.

Η σειρά περιλαμβάνει πολλά γυρίσματα σε αρχαιολογικούς χώρους όπως ο Ναός του Απόλλωνα στους Δελφούς, η Αρχαία Αγορά της Αθήνας, το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, το νησί της Ύδρας, το Σπήλαιο του Διρού, το Παλάτι του Νέστορα, το Νιόκαστρο Ναυαρίνου στην Πύλο, η Αρχαία Στάγειρα, καθώς και πολλά γυρίσματα σε εστιατόρια και ξενοδοχεία σε Αθήνα, Ύδρα, Λέσβο, Χαλκιδική, Πήλιο, Καβάλα και Πελοπόννησο.

Σε κάθε χώρο συζητούνται θέματα όπως η ιστορία της Αθήνας και η ανάπτυξη της Ακρόπολης, η Δημοκρατία και η ιδέα της Πόλης και της πόλης-κράτους στην Ελλάδα, καθώς και η ιστορία και η προέλευση του αρχαίου Δράματος, της Τραγωδίας και της Κωμωδίας.

Πως σχολιάζουν ο Στιβ Κούγκανκαι ο Ρομπ Μπράιντοντις κωμωδίες του Αριστοφάνη και τις μεγάλες τραγωδίες του Αισχύλου, του Σοφοκλή και του Ευριπίδη κατά την διάρκεια του ταξιδιού τους; Τι λένε για τον Ναό του Απόλλωνα, τη λειτουργία του Μαντείου των Δελφών και τη σημασία της Πυθίας κατά τη διάρκεια 1000 χρόνων της Ελληνικής ιστορίας; Πως σχολιάζουν το δίπολο Δημοκρατία vsΤυραννία; Τον Αθηναϊκό και τον Πελοποννησιακό πόλεμο ή την εκδοχή του Πλάτωνα για τον θάνατο του Σωκράτη;

Η τηλεοπτική σειράTheTriptoGreeceείναι μια πρωτότυπη βρετανική παραγωγή του Sky, θα προβληθεί στο Sky One στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα κυκλοφορήσει ως κινηματογραφική ταινία παγκοσμίως το 2020. Παραγωγοί της σειράς είναι η Μελίσσα Πάρμεντερ και ο Τζος Χάιμς και εταιρείες παραγωγής οι Revolution films, Baby Cow και SmallMan Productions. Tις διεθνείς πωλήσεις της ταινίας έχει αναλάβει ο Τρίσταν Γουέιλι της εταιρείας Goalpost, ενώ τη διανομή στην Ελλάδα η Filmtrade.

LocationManagerτης σειράς στην Ελλάδα είναι η Ελένη Φαναριώτου (από την εταιρεία Fixer in Greece). Το συνεργείο αποτελείται από 5 Έλληνες και 15 μέλη από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Hellenic Film Commissionτου Ελληνικού Κινηματογραφικού Κέντρου παρακολούθησε τα γυρίσματα στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας και είχε την ευκαιρία να αποσπάσει ενδιαφέροντα σχόλια για την εμπειρία της κινηματογράφησης στην Ελλάδα.

«Συζητώντας για το πού θα μπορούσαμε να πάμε μετά τα γυρίσματα της σειράς στην Ισπανία και στην Ιταλία, η Ελλάδα προέκυψε λόγω της προφανούς πολύ πλούσιας ελληνικής μυθολογίας και φιλοσοφίας. Αλλά, επίσης, λόγω της σύγχρονης πολιτικής πραγματικότητας η οποία δημιουργεί μια άλλη δυναμική τώρα. Μερικοί άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο εμπνέονται από αυτήν την πρόκληση στο status quoπου αμφισβητεί τα δεδομένα. Στη συγκεκριμένη σειρά, ο Ρομπ κι εγώ παίζουμε με την ιδέα του ποιοι είμαστε. Μιλάμε για τους εαυτούς μας, αλλά και για πιο εσωτερικά θέματα. Είναι ένα όχημα για τον Ρομπ και εμένα να εξερευνήσουμε τους εαυτούς μας ως μεσήλικες άνδρες στην κρίση της μέσης ηλικίας, καθώς και την κουλτούρα και τη διάθεση μιας άλλης χώρας. Στην Ελλάδα θέλουμε να συζητήσουμε για τη Δημοκρατία, την ελληνική μυθολογία, την ελληνική φιλοσοφία, την πολιτική της σύγχρονης Ελλάδας -που είναι ενδιαφέρουσα σε σχέση με την Ευρώπη -, καθώς και τη σχέση της Βρετανίας με την Ευρώπη. Διατυπώνουμε ερωτήσεις για μεγάλα θέματα, αλλά και τα απλά ερωτήματα στη ζωή σε σχέση με τα μεγάλα ερωτήματα. Και, βεβαίως, τρώμε πραγματικό φαγητό στα εστιατόρια, από πρωτοκλασάτα μενού μέχρι σε απλά εστιατόρια. Είναι μια εξερεύνηση της γαστρονομικής πλευράς της Ελλάδας», σχολίασε ο Στιβ Κούγκαν πρωταγωνιστής στη σειρά TheTriptoGreece, στη Βένια Βέργου, Διευθύντρια του HellenicFilmCommission.

«Αυτός ο μήνας στην Ελλάδα ήταν μαγευτική εμπειρία και είδαμε τόσα πολλά! Η ομορφιά και ποικιλία των τοπίων, οι γεύσεις, η εκπληκτική πολιτιστική κληρονομιά και οι υπέροχες πεντακάθαρες θάλασσες. Όλα θα μου μείνουν αξέχαστα», σχολίασε ο Ρομπ Μπράιντον πρωταγωνιστής στη σειρά The Trip toGreece, στη Βένια Βέργου, Διευθύντρια του Hellenic Film Commission.

«Η Βένια και ολόκληρη η ομάδα του HellenicFilmCommission του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου εργάστηκαν ακούραστα μαζί με την υπέροχη LocationManager Ελένη Φαναριώτου της Fixer In Greece, καθώς και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής για να μας βοηθήσουν να εξασφαλίσουμε όλες τις άδειες για τέτοιες απίστευτες αρχαιολογικές τοποθεσίες εδώ στην Ελλάδα - είμαστε πολύ ευγνώμονες και ενθουσιασμένοι που είχαμε μια τέτοια θαυμάσια υποστήριξη», δήλωσε η Μελίσσα Πάρμεντερ, παραγωγός.

Η Διεύθυνση Hellenic Film Commission του Ελληνικού Κινηματογραφικού Κέντρου υποστήριξε τη σειρά The Trip to Greece παρέχοντας καθοδήγηση στην εταιρεία παραγωγής διευκολύνοντας τις άδειες λήψης κινηματογράφησης για τους αρχαιολογικούς χώρους που ζητήθηκαν για κινηματογράφηση από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Το Κινηματογραφικό Δίκτυο Νοτιοανατολικής Ευρώπης SEE Cinema Network απευθύνει πρόσκληση στους Έλληνες επαγγελματίες παραγωγούς κινηματογραφικών έργων οι οποίοι ενδιαφέρονται να καταθέσουν τις προτάσεις τους ως υποψήφιες για οικονομική ενίσχυση στις δύο ακόλουθες δράσεις του Δικτύου:

  1. Χρηματοδότηση Development ταινιών μυθοπλασίας μεγάλου μήκους, διεθνούς συμπαραγωγήςμεταξύ των χωρών - μελών του Δικτύου.
  2. Χρηματοδότηση παραγωγής ταινιών μικρού μήκους.

Για χρηματοδότηση Development γίνονται δεκτές προς εξέταση προτάσεις των οποίων ο βασικός παραγωγός είναι ελληνική εταιρεία παραγωγής και στις οποίες συμμετέχει ως συμπαραγωγός τουλάχιστον ένας παραγωγός από άλλη χώρα - μέλος του Δικτύου.

Για χρηματοδότηση ταινιών μικρού μήκους, γίνονται δεκτές προτάσεις και εθνικής παραγωγής, αλλά δίνεται έμφαση σε προτάσεις που έχουν δομή διεθνούς συμπαραγωγής μεταξύ χωρών - μελών του Δικτύου.

Το περιεχόμενο του φακέλου της πρότασης πρέπει να είναι στην αγγλική γλώσσα και να περιλαμβάνει: αίτηση, βιογραφικά, σενάριο, σύνοψη σεναρίου, προϋπολογισμό και ό,τι άλλο κρίνουν οι υποψήφιοι ως απαραίτητο.

Αιτήσεις υποψηφιότητας και για τις δύο δράσεις, καθώς και τους κανονισμούς αυτών, μπορείτε να βρείτε στο site του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (www.gfc.gr, κατηγορία: Χρηματοδότηση - SEE Cinema Network)

Ως καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των προτάσεων ορίζεται η 25η Σεπτεμβρίου 2019.

Η κατάθεση των φακέλων θα γίνεται ηλεκτρονικά στα εξής δύο email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. & Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον Εκτελεστικό Γραμματέα του Δικτύου, κύριο Γιάννη Ηλιόπουλο (τηλ. 210 3678501).

Η προσεχής συνεδρίαση του SEE Cinema Network θα πραγματοποιηθεί το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου.

 

 

Tο Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ), στη συνεδρίασή του της 24ης Ιουνίου 2019, αποφάσισε τη χορήγηση προεγκρίσεων χρηματοδότησης κινηματογραφικών έργων για τα προγράμματα: «Βασικό Πρόγραμμα Παραγωγής Κινηματογραφικών Έργων», «Πρόγραμμα Παραγωγής Κινηματογραφικών Έργων για Παιδιά και Εφήβους» και «Πρόγραμμα Κινήτρων για Προσέλκυση Ξένων Παραγωγών στην Ελλάδα με μειοψηφική συμμετοχή Έλληνα συμπαραγωγού» σύμφωνα με τον Κανονισμό Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων του ΕΚΚ.

Οι αποφάσεις αυτές έρχονται σε συνέχεια της πρόσφατης Έγκρισης Ένταξης στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2019 του έργου «Επιχορήγηση του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ για την Ενίσχυση της Παραγωγής Κινηματογραφικών Έργων και την ανάπτυξη της εθνικής κινηματογραφίας» συνολικού ποσού 4.000.000€ σε βάθος τετραετίας (2019-2022).

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, σε αγαστή συνεργασία με το εποπτεύον Υπουργείο Πολιτισμού και το αρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης και Οικονομίας, με συστηματική προσπάθεια ενός έτους και κατόπιν της ψήφισης της απαραίτητης νομοθετικής ρύθμισης τον Μάρτιο του 2019, η οποία επιτρέπει και ορίζει τις προϋποθέσεις για την χρηματοδότησή του από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την παραγωγή ελληνικών κινηματογραφικών έργων, χαιρετίζει την διεύρυνση των χρηματοδοτικών του πόρων από το Π.Δ.Ε. η οποία θα διευκολύνει την επίτευξη των ιδρυτικών του σκοπών και ευελπιστεί στην αναγκαία περαιτέρω αύξηση της συγκεκριμένης επιχορήγησης στο μέλλον.

Η ικανοποίηση του αιτήματος χρηματοδότησης από το Π.Δ.Ε. έρχεται ως επιστέγασμα των στοχευμένων προσπαθειών που έχουν καταβληθεί από το ΕΚΚ ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να εξαλειφθεί η καθυστέρηση στην αξιολόγηση προτάσεων χρηματοδότησης, καθιστώντας πλέον τον στόχο αυτό ικανό να επιτευχθεί εντός του 2019.


Το συνολικό ποσό ενίσχυσης σχεδίων κινηματογραφικών έργων από το ΕΚΚ για τα προαναφερθέντα προγράμματα ανέρχεται στα 1.766.000€ και αφορά σε 16 σχέδια (10 για την χρηματοδότηση παραγωγής και 6 για την χρηματοδότηση επανασυγγραφής σεναρίου) στο «Βασικό Πρόγραμμα Παραγωγής Κινηματογραφικών Έργων» (1.566.000 €), 1 σχέδιο στο «Πρόγραμμα Παραγωγής Κινηματογραφικών Έργων για Παιδιά και Εφήβους» (150.000 €) και 1 σχέδιο στο «Πρόγραμμα Κινήτρων για Προσέλκυση Ξένων Παραγωγών στην Ελλάδα με μειοψηφική συμμετοχή Έλληνα συμπαραγωγού» (50.000 €).

Ακολουθεί ο αναλυτικός κατάλογος των προεγκρίσεων ανά πρόγραμμα:

 

ΒΑΣΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

 

Εξετάστηκαν είκοσι τέσσερα (24) σχέδια ταινιών, κατατεθειμένα κατά την περίοδο 01.02.17 - 31.01.18 (συγχώνευση 4 περιόδων υποβολής προτάσεων), από τα οποία προεγκρίθηκαν τα εξής:

 

1.«ΝΤΟΝΤΟ»

Σκηνοθεσία ΠΑΝΟΣ ΚΟΥΤΡΑΣ

Σενάριο ΠΑΝΟΣ ΚΟΥΤΡΑΣ

Παραγωγός 100% ΣΥΝΘΕΤΙΚ ΦΙΛΜΣ ΕΠΕ

Πoσό προέγκρισης χρηματοδότησης: 250.000 €

 

2.«ΘΟΛΟΣ ΒΥΘΟΣ»

Σκηνοθεσία ΕΛΕΝΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗ

Σενάριο ΕΛΕΝΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Παραγωγός ΕΛΕΝΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗ

Πoσό προέγκρισης χρηματοδότησης: 150.000 €

 

3. «ΑΓΙΑ ΕΜΥ»

Σκηνοθεσία ΑΡΑΣΕΛΗ ΛΑΙΜΟΥ

Σενάριο ΑΡΑΣΕΛΗ ΛΑΙΜΟΥ, ΤΖΟΥΛΙΑ ΚΑΡΟΥΣΟ

Παραγωγός STUDIOBAUHAUS

Πoσό προέγκρισης χρηματοδότησης: 125.000 €

 

4. «ΣΕΛΗΝΗ, 66 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ»

Σκηνοθεσία ΖΑΚΛΙΝ ΛΕΝΤΖΟΥ

Σενάριο ΖΑΚΛΙΝ ΛΕΝΤΖΟΥ

Παραγωγός BLONDE

Πoσό προέγκρισης χρηματοδότησης: 170.000 €

 

5. «ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΜΕΣΑ ΑΠ’ ΤΗ ΜΑΡΓΚΟ»

Σκηνοθεσία ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ (ΤHEBOY)

Σενάριο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ (ΤHEBOY)

Παραγωγός LOGLINE- ΕΛΕΝΗ ΜΠΕΡΝΤΕ

Πoσό προέγκρισης χρηματοδότησης: 145.000 €

 

6. «ΠΟΡΣΕΛΑΝΙΝΕΣ ΚΟΥΚΛΕΣ ΤΗΣ ΔΡΕΣΔΗΣ»

Σκηνοθεσία ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΑΦΑΣ

Σενάριο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΑΦΑΣ, ΑΛΕΞΙΑ ΜΠΕΖΙΚΗ

Παραγωγός ΛΙΛΕΤ ΜΠΟΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΙΑ

Πoσό προέγκρισης χρηματοδότησης: 160.000 €

 

7. «ΜΝΗΜΟΣΥΝΗ»

Σκηνοθεσία ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΗΜΑΣ

Σενάριο ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΗΜΑΣ

Παραγωγός ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ ΑΕ

Πoσό προέγκρισης χρηματοδότησης: 170.000 €

 

8. «Ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΛΥΚΟΣ»

Σκηνοθεσία ΘΑΝΑΣΗΣ ΝΕΟΦΩΤΙΣΤΟΣ

Σενάριο ΘΑΝΑΣΗΣ ΝΕΟΦΩΤΙΣΤΟΣ

Παραγωγός ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ Α.Ε.

Πoσό προέγκρισης χρηματοδότησης: 150.000 €  

 

9. FRIENDLYFIRE

Σκηνοθεσία ΔΑΦΝΗ ΧΑΡΙΖΑΝΗ

Σενάριο ΔΑΦΝΗ ΧΑΡΙΖΑΝΗ

Παραγωγός VIEWMASTERFILMS

Πoσό προέγκρισης χρηματοδότησης: 110.000 €

 

10. «18»

Σκηνοθεσία ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΟΥΒΛΗΣ

Σενάριο ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΟΥΒΛΗΣ

Παραγωγός KAKAVIASFILMS

Πoσό προέγκρισης χρηματοδότησης: 100.000€

 

Παράλληλα, εγκρίθηκε η χρηματοδότηση για την επανασυγγραφή σεναρίου των ακόλουθων σχεδίων κινηματογραφικών έργων:

 

11. «ΜΙΑ ΑΣΥΝΗΘΙΣΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΗΔΕΙΑ ΣΤΑ ΚΑΡΠΑΘΙΑ»

Σκηνοθεσία ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΚΗΣ

Σενάριο   ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΚΗΣ, ZAZABUADZE

Παραγωγός FALIROHOUSEPRODUCTIONS

Πoσό προέγκρισης χρηματοδότησης (επανασυγγραφή σεναρίου): 6.000€

 

12. «GRAFFITI ΙΣΤΟΡΙΕΣ»

Σκηνοθεσία   ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ

Σενάριο   ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ

Παραγωγός ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ ΑΕ

Πoσό προέγκρισης χρηματοδότησης (επανασυγγραφή σεναρίου): 6.000€

 

13. INVISIBLEWIZARDSVS. REDCROWS

Σκηνοθεσία ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΕΡΓΙΤΣΗΣ

Σενάριο   ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΕΡΓΙΤΣΗΣ

Παραγωγός ARTOONLTD

Πoσό προέγκρισης χρηματοδότησης (επανασυγγραφή σεναρίου): 6.000€

 

14. «ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΣ ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ»  

Σκηνοθεσία ΡΕΝΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ

Σενάριο   ΡΕΝΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ

Παραγωγός ΒΟΟ PRODUCTIONS

Πoσό προέγκρισης χρηματοδότησης (επανασυγγραφή σεναρίου): 6.000€

 

15. «Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΣΤΑ ΓΟΝΑΤΑ ΜΟΥ»

Σκηνοθεσία   ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΚΑΠΕΠΠΑΣ

Σενάριο   ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΚΑΠΕΠΠΑΣ

Παραγωγός A&G FILMS MEDIA ENTERTAINMENT

Πoσό προέγκρισης χρηματοδότησης (επανασυγγραφή σεναρίου): 6.000€

 

16. «Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΟΠΛΟ»

Σκηνοθεσία   ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΡΒΕΤΑΣ

Σενάριο   ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΡΒΕΤΑΣ

Παραγωγός ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ ΑΕ

Πoσό προέγκρισης χρηματοδότησης (επανασυγγραφή σεναρίου): 6.000€

 

Τέλος, αποφασίστηκε η χορήγηση προέγκρισης χρηματοδότησης στα ακόλουθα σχέδια:

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΙΝΗΤΡΩΝ ΓΙΑ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΞΕΝΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΜΕΙΟΨΗΦΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΛΛΗΝΑ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΟΥ:

 

1.“DO NOT HESITATE”

Σκηνοθεσία SHARIFF KORVER

Σενάριο JOLEIN LAARMAN

Έλληνας συμπαραγωγός: HERETIC

Πoσό προέγκρισης χρηματοδότησης: 50.000 €

 

[Η συγκεκριμένη πρόταση εξετάστηκε ως επείγουσα λόγω ταυτόχρονης κρίσης της κατά την σημερινή συνεδρίαση του Eurimages. Θα ακολουθήσει η εξέταση των κατατεθειμένων στο ίδιο πρόγραμμα σχεδίων σε επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ].

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ:

 

1.«Η ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΠΕΛΕ»

Σκηνοθεσία: ΜΑΡΙΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΗΣ

Σενάριο: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΙΩΤΗΣ

Παραγωγή: ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ Α.Ε.

Πoσό προέγκρισης χρηματοδότησης: 150.000 €

 

Ξεκίνησε η υποβολή σχεδίων υποψήφιων για χρηματοδότηση στο πλαίσιο του Ταμείου υποστήριξης συμπαραγωγής ελληνογαλλικών κινηματογραφικών έργων. Η λειτουργία του οποίου συνεχίζεται για τρίτη χρονιά, μετά τη συμφωνία που υπεγράφη στις 18 Ιουλίου 2017, μεταξύ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ) και του Εθνικού Κέντρου Κινηματογράφου και Κινούμενης Εικόνας της Γαλλίας (CNC).

Βασικές προϋποθέσεις για την υποβολή σχεδίων προς χρηματοδότηση από το Ταμείο είναι τα σχέδια για κινηματογραφικά έργα, ανεξάρτητα από το είδος τους (μυθοπλασία, κινούμενα σχέδια, ντοκιμαντέρ), να έχουν διάρκεια ίση ή μεγαλύτερη των 60 λεπτών και να συμμετέχουν σε αυτά μία τουλάχιστον εταιρεία παραγωγής με έδρα την Ελλάδα και μία τουλάχιστον εταιρεία παραγωγής με έδρα τη Γαλλία. Τα σχέδια θα εξετάζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΚΚ και του CNC και, όσα κρίνονται επιλέξιμα από άποψης πληρότητας φακέλου, θα υποβάλλονται για καλλιτεχνική γνωμοδότηση στην εξαμελή ελληνογαλλική επιτροπή υποστήριξης της συμπαραγωγής. Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για το 2019 στο πλαίσιο του κοινού ταμείου για την ανάπτυξη ελληνογαλλικών συμπαραγωγών ανέρχεται στα 450.000 ευρώ.

 

Ο φάκελος υποψηφιότητας πρέπει να αποσταλεί ηλεκτρονικά έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2019, μέσω δύο ξεχωριστών email: το ένα στην ελληνική γλώσσα, από τον Έλληνα παραγωγό στο EKK, με θέμα «Ελληνογαλλικό Ταμείο 2019», και το άλλο στη γαλλική, από τον Γάλλο παραγωγό στο CNC, στις ακόλουθες διευθύνσεις:

 

Για το ΕΚΚ (στην ελληνική γλώσσα): Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Για το CNC (στη γαλλική γλώσσα): Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο του φακέλου υποψηφιότητας, τον κανονισμό του Κοινού Ταμείου και την αίτηση υποψηφιότητας, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν εδώ, καθώς και στη Διεύθυνση Ανάπτυξης και Παραγωγής του ΕΚΚ (κ. Γιάννης Ηλιόπουλος, συντονιστής προγράμματος, τηλ.: 210 3678501 και email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.), κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

To  Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου εκφράζει τα θερμά του συγχαρητήρια στον σκηνοθέτη Βασίλη Κεκάτο και στην παραγωγό εταιρεία BlackBirdProduction για τη βράβευση της ταινίας τους «Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς» με τον Χρυσό Φοίνικα για ταινία μικρού μήκους στο 72ο Διεθνές Φεστιβάλ των Καννών.

Η ταινία απέσπασε επίσης και το Queer Palm καλύτερης ταινίας μικρού μήκους.

Το Ε.Κ.Κ. είχε χρηματοδοτήσει την παραγωγή της προηγούμενης βραβευμένης ταινίας του Βασίλη Κεκάτου «Η σιγή των ψαριών όταν πεθαίνουν» στο Πρόγραμμα Παραγωγής Ταινιών Μικρού Μήκους, η οποία απέσπασε διακρίσεις και σημείωσε σημαντική πορεία σε διεθνή φεστιβάλ.

Η ύπαρξη ενός σημαντικού δυναμικού νέων κινηματογραφικών δημιουργών στον τόπο μας είναι πραγματικότητα και η στήριξή τους αποτελεί προτεραιότητά μας.

Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου πρόσφατα συμμετείχε στην παραγωγή της ταινίας «Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς»,μέσω έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ενώ παράλληλα τη στήριξε και στο πλαίσιο της ενίσχυσης της προώθησης των ελληνικών ταινιών στα διεθνή φεστιβάλ για τη συμμετοχή της ταινίας στο Φεστιβάλ των Καννών.

Ευχόμαστε στους δημιουργούς και συντελεστές κάθε επιτυχία στη διεθνή πορεία της ταινίας.

                

Την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019, στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη, πάνω από 400 σεναριογράφοι, σκηνοθέτες, εκπρόσωποι φεστιβάλ, φοιτητές και φοιτήτριες και άλλες επαγγελματικές ειδικότητες της κινηματογραφικής κοινότητας της Ελλάδας συμμετείχαν στην εκδήλωση που οργάνωσε το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (EKK) στο πλαίσιο της φιλοξενίας του Torino Film Lab (TFL) στην Ελλάδα.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Βασίλης Κοσμόπουλος, Γενικός Διευθυντής του ΕΚΚ, σημειώνοντας: «Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου συνεργάζεται και φιλοξενεί το TorinoFilmLab στην Ελλάδα στο πλαίσιο μιας στρατηγικής εξωστρέφειας που έχει σκοπό να διευκολύνει τους επαγγελματίες του κινηματογράφου της χώρας μας αφενός να επωφεληθούν από την τεχνογνωσία του TorinoFilmLabκαι αφετέρου να δικτυωθούν με ανερχόμενους και καταξιωμένους διεθνείς επαγγελματίες του χώρου. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που και φέτος ανταποκριθήκατε στο κάλεσμά μας».

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε μια γνωριμία με τα εργαστήρια και την ευρύτερη δραστηριότητα του Torino Film Lab με έμφαση στη συμβουλευτική σεναρίου και συζητήθηκαν οι ποικίλες δημιουργικές δυνατότητες που παρέχει στους επαγγελματίες η συμμετοχή τους σε αντίστοιχα διεθνή προγράμματα ανάπτυξης σεναρίου. Στη συζήτηση συμμετείχαν οι εκπαιδευτές του Script Lab, ενός από τα σημαντικότερα εκπαιδευτικά προγράμματα του TFL, Nadja Dumouchel (Γαλλία), Franz Rodenkirchen (Γερμανία) και Francoise VonRoy (Γερμανία) και ο Δημήτρης Εμμανουηλίδη, σύμβουλος σεναρίου από την Ελλάδα, με συντονίστριες τις Isabelle Fauvel (Γαλλία) και Eva SvenstedtWard(Σουηδία).

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε ένα masterclassγια τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη κοινού σε σχέση με το κινηματογραφικό έργο με τίτλο: «Audience DesignCreating Meaning» με εισηγήτρια την Joanna Solecka (Πολωνία). Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα την ουσιαστική σημασία της δημιουργίας στρατηγικών ανάπτυξης κοινού από τα πρώτα κιόλας στάδια υλοποίησης ενός κινηματογραφικού σχεδίου, με στόχο να προσελκύσουν και να ευαισθητοποιήσουν πολλές και διαφορετικές κατηγορίες κοινού να ενδιαφερθούν για το καλλιτεχνικό τους έργο.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Βασίλης Βαφέας, Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. του ΕΚΚ Νίκος Μικελίδης, Σταυρούλα Παπαδημητρίου, Νίκος Πουρσανίδης και Παναγιώτης Σασλίδης.

Στο κοκτέιλ που ακολούθησε μετά το τέλος της εκδήλωσης, δόθηκε η δυνατότητα στον κινηματογραφικό κόσμο της Ελλάδας να γνωρίσει και να διασυνδεθεί με την ευρύτερη δυναμική κοινότητα καταξιωμένων εκπαιδευτών και συμβούλων του κινηματογράφου με τους οποίους συνεργάζεται το TFL και με τους 24 νέους σεναριογράφους και σκηνοθέτες από διάφορες χώρες του κόσμου που συμμετέχουν στο ScriptLab 2019. Η πρώτη φάση του φετινού ScriptLab πρόκειται να ολοκληρωθεί την Κυριακή 24 Μαρτίου στο Σούνιο για δεύτερη συνεχόμενη φορά με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου στοχεύει να συνεχίσει στο μέλλον αντίστοιχες συνέργειες, αλλά και να αναπτύξει δικές του πρωτοβουλίες και προγράμματα για την πολυεπίπεδη εκπαίδευση και κατάρτιση των επαγγελματιών της κινηματογραφικής κοινότητας της Ελλάδας.

 

Περισσότερες πληροφορίες για το TorinoFilmLab:

 

Το Torino Film Lab ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2008 και έκτοτε διακρίνεται για τη συνεχή και συνεπή υποστήριξη που δείχνει σε νέα ταλέντα από όλο τον κόσμο, θέτοντας μάλιστα στο επίκεντρο κινηματογραφιστές οι οποίοι βρίσκονται στη διαδικασία δημιουργίας της πρώτης ή/και δεύτερης μεγάλου μήκους ταινίας τους. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητές του έχουν να κάνουν με την κατάρτιση, την ανάπτυξη, τη χρηματοδότηση και τη διανομή κινηματογραφικών έργωνΈνα από τα σημαντικότερα εκπαιδευτικά προγράμματα του TFL είναι το Script Lab, του οποίου η πρώτη φάση για δεύτερη φορά φέτος πραγματοποιείται στο Σούνιο με τη φιλοξενία του ΕΚΚ. Επιπλέον, το ΕΚΚ έχει εξασφαλίσει την απαλλαγή από το κόστος των διδάκτρων για την ελληνική συμμετοχή που θα προκρινόταν στη φετινή διοργάνωση, ενώ ακόμα δύο ελληνικά κινηματογραφικά σχέδια που έφτασαν ως το τέλος της διαδικασίας επιλογής θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν μια εμπεριστατωμένη γνώμη πάνω στο σενάριό τους σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις διάρκειας μιάμισης ώρας για το καθένα στο πλαίσιο του εργαστηρίου. Το ελληνικό project που επιλέχθηκε να συμμετέχει στις εργασίες του Script Lab 2019 είναι το «Novak», του Χάρη Λαγκούση.

 

 

gfc-tfl-210319-046- Q1P0937

Tο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ) για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το Torino Film Lab (TFL), οργανώνει μια ανοιχτή εκδήλωση για την εγχώρια κινηματογραφική κοινότητα την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019 και ώρα 16.00 έως 19.00 στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη.

Η εκδήλωση διαρθρώνεται σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος με τίτλο «Script Consulting» αφορά την ανάπτυξη σεναρίου και την αναζήτηση των κατάλληλων πρακτικών και προγραμμάτων για τη χρηματοδότησή του ανάλογα με τις ανάγκες και το δημιουργικό στάδιο που βρίσκεται με συμμετέχοντες τους: Nadja Dumouchel (Γαλλία), Δημήτρη Εμμανουηλίδη (Ελλάδα), Franz Rodenkirchen (Γερμανία) και Francoise Von Roy (Γερμανία). Τη συζήτηση συντονίζουν οι Isabelle Fauvel (Γαλλία) και Eva Svenstedt Ward (Σουηδία). Στο δεύτερο μέρος θα πραγματοποιηθεί ένα masterclass για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη κοινού σε σχέση με το κινηματογραφικό έργο με τίτλο: «Audience Design – Creating Meaning» με εισηγήτρια την Joanna Solecka (Πολωνία). Το «audience design» είναι μια σχετικά πρόσφατη ιδέα που ανέπτυξε το TFL για την ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των κινηματογραφιστών με στόχο τη δημιουργία μιας στρατηγικής προσέγγισης για την προώθηση ανεξάρτητων ταινιών σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης.

Οι εισηγήσεις και η συζήτηση θα δώσουν τη δυνατότητα αμφίδρομης επαφής και διασύνδεσης του κινηματογραφικού κόσμου της Ελλάδας με την ευρύτερη δυναμική κοινότητα καταξιωμένων εκπαιδευτών και συμβούλων του κινηματογράφου με τους οποίους συνεργάζεται το TFL. Οι συμμετέχοντες στην ανοιχτή εκδήλωση θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να συνομιλήσουν με όλους τους κινηματογραφιστές, τους εκπαιδευτές και τους συμβούλους του Script Lab κατά τη διάρκεια του κοκτέιλ που θα ακολουθήσει μετά τις ομιλίες.

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά με ταυτόχρονη διερμηνεία στα ελληνικά  και η συμμετοχή του κοινού είναι δωρεάν. Περιορισμένος αριθμός συμμετοχών, απαιτείται ηλεκτρονική εγγραφή έως την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (εδώ).

Το Torino Film Lab ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2008 και έκτοτε διακρίνεται για τη συνεχή και συνεπή υποστήριξη που δείχνει σε νέα ταλέντα από όλο τον κόσμο, θέτοντας μάλιστα στο επίκεντρο κινηματογραφιστές οι οποίοι βρίσκονται στη διαδικασία δημιουργίας της πρώτης ή/και δεύτερης μεγάλου μήκους ταινίας τους. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητές του έχουν να κάνουν με την κατάρτιση, την ανάπτυξη, τη χρηματοδότηση και τη διανομή κινηματογραφικών έργων. Ένα από τα σημαντικότερα εκπαιδευτικά προγράμματα του TFL είναι το Script Lab, του οποίου η πρώτη φάση για δεύτερη φορά φέτος πραγματοποιείται στο Σούνιο με τη φιλοξενία του ΕΚΚ. Επιπλέον, το ΕΚΚ έχει εξασφαλίσει την απαλλαγή από το κόστος των διδάκτρων για την ελληνική συμμετοχή που θα προκρινόταν στη φετινή διοργάνωση, ενώ ακόμα δύο ελληνικά κινηματογραφικά σχέδια που έφτασαν ως το τέλος της διαδικασίας επιλογής θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν μια εμπεριστατωμένη γνώμη πάνω στο σενάριό τους σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις διάρκειας μιάμισης ώρας για το καθένα στο πλαίσιο του εργαστηρίου. Το ελληνικό project που επιλέχθηκε να συμμετέχει στις εργασίες του Script Lab 2019 είναι το «Novak», του Χάρη Λαγκούση.

Δείτε ε
δώ το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης. Για εγγραφές συμπληρώστε τη φόρμα που θα βρείτε εδώ.

 

Συνοπτικές πληροφορίες εκδήλωσης:

Ανοιχτή εκδήλωση-συζήτηση Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου – Torino Film Lab
Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019 | Ώρα: 16.00-19.00

Μουσείο Μπενάκη – Αμφιθέατρο
Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, 118 54 

Μετά τη συζήτηση θα ακολουθήσει κοκτέιλ
Είσοδος ελεύθερη, απαιτείται ηλεκτρονική εγγραφή (εδώ)


11.02.2019

Tο Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ), στις συνεδριάσεις του Δεκεμβρίου και του Φεβρουαρίου, αποφάσισε τη χορήγηση προεγκρίσεων χρηματοδότησης σχεδίων κινηματογραφικών έργων για τα προγράμματα: «Παραγωγής Κινηματογραφικών Έργων Μικρού Μήκους» και «Συγγραφής Σεναρίου - Development», σύμφωνα με τον Χρηματοδοτικό Κανονισμό του ΕΚΚ.
Το συνολικό ποσό ενίσχυσης σχεδίων κινηματογραφικών έργων των χρηματοδοτικών προγραμμάτων του Κανονισμού του ΕΚΚ, ανέρχεται στα 168.000 € και αφορά 8 σχέδια στο «Πρόγραμμα Παραγωγής Κινηματογραφικών Έργων Μικρού Μήκους» (143.500 €) και 7 σχέδια Α' Σταδίου στο «Πρόγραμμα Συγγραφής Σεναρίου - Development» (24.500 €).

 

Ακολουθεί ο αναλυτικός κατάλογος των προεγκρίσεων ανά πρόγραμμα:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
Εξετάστηκαν είκοσι ένα (21) σχέδια ταινιών, κατατεθειμένα κατά τις περιόδους 01.08.17 - 31.10.17 και 01.11.17 - 31.01.18, από τα οποία προεγκρίθηκαν τα εξής οχτώ (8):

 

1. APALLOU
Σκηνοθεσία: Νίκος Αυγουστίδης
Σενάριο: Νίκος Αυγουστίδης
Παραγωγός: Πετράκη Θεολογία
Ποσό προέγκρισης χρηματοδότησης: 20.000 €

 

2. BABUSHKA
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Κίμωνας
Σενάριο: Μιχάλης Κίμωνας
Παραγωγός: Marni Films
Ποσό προέγκρισης χρηματοδότησης: 25.000 €

 

3. BELLA
Σκηνοθεσία: Θέλγια Πετράκη
Σενάριο: Θέλγια Πετράκη
Παραγωγός: Πετράκη Θεολογία
Ποσό προέγκρισης χρηματοδότησης: 20.000 €

 

4. UNDERGROUND
Σκηνοθεσία: Γιάννης Χριστοφόρου
Σενάριο: Ιζαμπέλα Κωνσταντινίδου
Παραγωγός: Ιωάννης Χριστοφόρου
Ποσό προέγκρισης χρηματοδότησης: 22.500 €

 

5. ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ
Σκηνοθεσία: Αρτέμιος Καπλανίδης
Σενάριο: Ηλίας Ρουμελιώτης, Αρτέμιος Καπλανίδης
Παραγωγός: SOUL PRODUCTIONS
Ποσό προέγκρισης χρηματοδότησης: 25.000 €

 

6. ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Μαθιουδάκης
Σενάριο: Μιχάλης Μαθιουδάκης
Παραγωγός: ZERO ZERO PRODUCTIONS
Ποσό προέγκρισης χρηματοδότησης: 12.500 €

 

7. ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΟ
Σκηνοθεσία: Δέσποινα Κούρτη
Σενάριο: Βαγγέλης Σέρφας
Παραγωγός: HOMEMADE FILMS
Ποσό προέγκρισης χρηματοδότησης: 9.500 €

 

8. ΦΡΟΝΤΙΔΑ
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Αλεβίζος
Σενάριο: Κωνσταντίνος Αλεβίζος
Παραγωγός: Γ.ΦΡΕΝΤΖΟΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ
Ποσό προέγκρισης χρηματοδότησης: 9.000 €

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΣΕΝΑΡΙΟΥ - DEVELOPMENT»
Α' ΣΤΑΔΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ TREATMENT

Εξετάστηκαν είκοσι έξι (26) σχέδια κατατεθειμένα κατά τις περιόδους 01.08.17 – 31.10.17 και 01.11.17 – 31.01.18 εκ των οποίων προεγκρίθηκαν τα εξής επτά (7):

 

1. RETIRO
Σκηνοθεσία: Ελίνα Φέσσα
Σενάριο: Ελίνα Φέσσα
Παραγωγός: PLAYS2PLACE
Ποσό προέγκρισης χρηματοδότησης: 3.500 €

 

2. VIGIL
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Γκότσης
Σενάριο: Κωνσταντίνος Γεραμπίνης
Παραγωγός: PLAYS2PLACE
Ποσό προέγκρισης χρηματοδότησης: 3.500 €

 

3. ΑΛΥΤΟΣ
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Καλογρίδης
Σενάριο: Ιωάννα Κρυωνά, Κωνσταντίνος Καλογρίδης
Παραγωγός: –
Ποσό προέγκρισης χρηματοδότησης: 3.500 €

 

4. ΑΣΗΜΙ ΚΑΙ ΣΚΟΥΡΙΑ
Σκηνοθεσία: Βασίλης Λουλές
Σενάριο: Βασίλης Λουλές
Παραγωγός: –
Ποσό προέγκρισης χρηματοδότησης: 3.500 €

 

5. ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΤΟΙΧΟΙ
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Σαμαράς
Σενάριο: Κωνσταντίνος Σαμαράς
Παραγωγός: ΜΑRNI FILMS
Ποσό προέγκρισης χρηματοδότησης: 3.500 €

 

6. ΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΤΟΥ ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΗ
Σκηνοθεσία: Λουκάς Αγέλαστος
Σενάριο: Δώρης Αυγερινόπουλος, Λουκάς Αγέλαστος
Παραγωγός: –
Ποσό προέγκρισης χρηματοδότησης: 3.500 €

 

7. ΦΙΛΙΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΣΚΟΤΕΙΝΕΣ ΔΙΣΚΟΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΣΟΥ ΕΞΗΓΩ
Σκηνοθεσία: Δάφνη Χαιρετάκη
Σενάριο: Δάφνη Χαιρετάκη
Παραγωγός: HORSEFLY PRODUCTIONS
Ποσό προέγκρισης χρηματοδότησης: 3.500 €

Tο Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ) στις συνεδριάσεις του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου, επικύρωσε τις προεγκρίσεις του Ταμείου Υποστήριξης Συμπαραγωγής Ελληνογαλλικών Κινηματογραφικών Έργων και αποφάσισε τη χορήγηση προεγκρίσεων χρηματοδότησης σχεδίων κινηματογραφικών έργων για τα προγράμματα: «Νέοι Σκηνοθέτες», «Παραγωγής Κινηματογραφικών Έργων Μικρού Μήκους» και «Συγγραφής Σεναρίου- Development», σύμφωνα με τον Χρηματοδοτικό Κανονισμό του ΕΚΚ.

Το Ταμείο Υποστήριξης Συμπαραγωγής Ελληνογαλλικών Κινηματογραφικών Έργων του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ) και του Εθνικού Κέντρου Κινηματογράφου και Κινούμενης Εικόνας της Γαλλίας (CNC) αποφάσισαν την προέγκριση χρηματοδότησης τεσσάρων (4) σχεδίων, συνολικού ύψους 450.000€. Η συμμετοχή του ΕΚΚ είναι 150.000 € και του CNC 300.000€.


Παράλληλα, το συνολικό ποσό ενίσχυσης σχεδίων κινηματογραφικών έργων των χρηματοδοτικών προγραμμάτων του Κανονισμού του ΕΚΚ, ανέρχεται στα 658.000 € και αφορά 3 σχέδια στο «Πρόγραμμα για Νέους Σκηνοθέτες» (420.000 €), 7 σχέδια στο «Πρόγραμμα Παραγωγής Κινηματογραφικών Έργων Μικρού Μήκους» (162.000€), 11 σχέδια Α' Σταδίου στο «Πρόγραμμα Συγγραφής Σεναρίου- Development» (38.500€) και 5 σχέδια Β' Σταδίου στο «Πρόγραμμα Συγγραφής Σεναρίου- Development» (37.500€).


Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου εύχεται καλή επιτυχία στην πραγμάτωση των σχεδίων και με χαρά θα σταθεί αρωγός σε αυτό το δημιουργικό ταξίδι.

Αφοσιωμένο στην επίλυση των ζητημάτων που αφορούν στη μείωση του χρόνου ανταπόκρισης στα αιτήματα των κινηματογραφιστών για την εύρυθμη λειτουργία της ελληνικής κινηματογραφικής κοινότητας με στόχο τη μείωση του χρόνου αναμονής μεταξύ της υποβολής των αιτήσεων και της προέγκρισης χρηματοδοτήσεων, ανακοινώνει τη συγκρότηση δύο ακόμα επιτροπών αξιολόγησης:
• την επιτροπή για το «Πρόγραμμα Παραγωγής Κινηματογραφικών Έργων Ντοκιμαντέρ» και
• την Επιτροπή για το «Πρόγραμμα Ενίσχυσης Ολοκληρωμένου Κινηματογραφικού Έργου».


Οι νέες επιτροπές θα λειτουργήσουν παράλληλα με τις υπάρχουσες τρείς (3) επιτροπές, οι οποίες αξιολογούν τις αιτήσεις για τα προγράμματα παραγωγής ταινιών Μεγάλου Μήκους Μυθοπλασίας, Μικρού Μήκους και Συγγραφής Σεναρίου– Development.


Οι δύο νέες επιτροπές απαρτίζονται από τους/τις παρακάτω:

 

Επιτροπή για το «Πρόγραμμα Παραγωγής Κινηματογραφικών Έργων Ντοκιμαντέρ»

1. Γιώργος Αυγερόπουλος, Σκηνοθέτης/Δημιουργός Ντοκιμαντέρ -Δημοσιογράφος
2. Διονυσία Κοπανά, Σκηνοθέτης
3. Βασίλης Λουλές, Σκηνοθέτης
4. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Σκηνοθέτης - Αρχιτέκτων, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
5. Πέτρος Πιζάνιας, Ιστορικός - Ομότιμος καθηγητής Ιστορίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο

 

Επιτροπή για το «Πρόγραμμα Ενίσχυσης Ολοκληρωμένου Κινηματογραφικού Έργου»

1. Άγγελος Κοβότσος, Σκηνοθέτης - Σεναριογράφος
2. Δημήτρης Μπούρας, Κριτικός κινηματογράφου
3. Γιώργος Τσεμπερόπουλος, Σκηνοθέτης
4. Κώσταντίνος Αϊβαλιώτης, Διευθυντής Προώθησης Hellas Film του Ε.Κ.Κ
5. Πάνος Θωμαΐδης, Διευθυντής Ανάπτυξης και Παραγωγής του Ε.Κ.Κ

Τα αναλυτικά κείμενα των αποφάσεων θα αναρτηθούν στη Διαύγεια - Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.


Ακολουθεί ο αναλυτικός κατάλογος των προεγκρίσεων ανά πρόγραμμα:

 

ΤΑΜΕΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ EΡΓΩΝ ΕΚΚ - CNC

Εξετάστηκαν συνολικά δεκαεπτά (17) σχέδια μεγάλου μήκους, δεκαπέντε (15) μυθοπλασίας και δύο (2) ντοκιμαντέρ. Από αυτά, τα δώδεκα (12) είναι με μειοψηφική συμμετοχή Γάλλου παραγωγού και τα πέντε (5) με μειοψηφική συμμετοχή Έλληνα παραγωγού.
Τελικώς η Επιτροπή ενέκρινε τέσσερα (4) σχέδια μειοψηφικής συμμετοχής Γάλλου παραγωγού- τρία (3) μυθοπλασίας και ένα (1) ντοκιμαντέρ.

Τα σχέδια που προεγκρίθηκαν είναι τα ακόλουθα:

 

1. 40 ΜΕΡΕΣ
Σενάριο: Πέννυ Παναγιωτοπούλου, Κάλλια Παπαδάκη
Σκηνοθεσία: Πέννυ Παναγιωτοπούλου
Γάλλος παραγωγός: Manny Films
Έλληνας παραγωγός: PP Productions
Συνολικό ποσό προέγκρισης χρηματοδότησης: 115.000 €
Επιχορήγηση CNC: 95.000 €
Επιχορήγηση ΕΚΚ: 20.000 €

 

2. ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΘΕΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ
Σενάριο: Sveta Strelnikova
Σκηνοθεσία: Sveta Strelnikova
Γάλλος παραγωγός: Good Fortune Film
Έλληνας παραγωγός: Βίκυ Μίχα
Συνολικό ποσό προέγκρισης χρηματοδότησης: 65.000 €
Επιχορήγηση CNC: 30.000 €
Επιχορήγηση ΕΚΚ: 35.000 €

 

3. ΝΤΟΝΤΟ
Σενάριο: Πάνος Κούτρας
Σκηνοθεσία: Πάνος Κούτρας
Γάλλος παραγωγός: MPM Film
Έλληνας παραγωγός: 100% Synthetic Films Ltd.
Συνολικό ποσό προέγκρισης χρηματοδότησης: 150.000 €
Επιχορήγηση CNC: 105.000 €
Επιχορήγηση ΕΚΚ: 45.000 €

 

4. ΣΕΛΗΝΗ, 66 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Σενάριο: Ζακλίν Λέντζου
Σκηνοθεσία: Ζακλίν Λέντζου
Γάλλος παραγωγός: LUXBOX
Έλληνας παραγωγός: Blonde AE
Συνολικό ποσό προέγκρισης χρηματοδότησης: 120.000 €
Επιχορήγηση CNC: 70.000 €
Επιχορήγηση ΕΚΚ: 50.000 €

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ

Εξετάστηκαν εφτά (7) σχέδια ταινιών, κατατεθειμένα κατά τις περιόδους 01.02.17 - 31.05.17 και 01.06.17 - 30.09.17, από τα οποία προεγκρίθηκαν τα εξής τρία (3):

 

1. ΒLACK STONE
Σενάριο: Σπύρος Ιακωβίδης – Ziad Semaan
Σκηνοθεσία: Σπύρος Ιακωβίδης
Παραγωγός: STEFICON ΑΕ
Ποσό προέγκρισης χρηματοδότησης: 130.000 €

 

2. ΝΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ
Σενάριο: Παντελής Παγουλάτος
Σκηνοθεσία: Παντελής Παγουλάτος
Παραγωγός: BAD CROWD
Ποσό προέγκρισης χρηματοδότησης: 140.000 €

 

3. ΝΥΧΤΑ
Σενάριο: Χρήστος Πέτρου – Χαράλαμπος Θεοδωράτος
Σκηνοθεσία: Χρήστος Πέτρου
Παραγωγός: ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ ΑΕ
Ποσό προέγκρισης χρηματοδότησης: 150.000 €

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

Εξετάστηκαν είκοσι τρία (23) σχέδια ταινιών, κατατεθειμένα κατά τις περιόδους 01.02.17 - 30.04.17 και 01.05.17 - 31.07.17, από τα οποία προεγκρίθηκαν τα εξής εφτά (7):

 

1. GOADS
Σενάριο: Ίριδα Μπαγλανέα
Σκηνοθεσία: Ίριδα Μπαγλανέα
Παραγωγός: Μάρια Ρεπούση (Wholewave)
Ποσό προέγκρισης χρηματοδότησης: 24.000€

 

2. MAN WANTED
Σενάριο: Ίριδα Ζιόγκα
Σκηνοθεσία: Ίριδα Ζιόγκα
Παραγωγός: Magikon ΕΠΕ
Ποσό προέγκρισης χρηματοδότησης: 25.000€

 

3. ΑΛΑΣΚΑ
Σενάριο: Μιχάλης Γιαγκουνίδης
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Γιαγκουνίδης
Παραγωγός: ΑRTCUT (Κασαπάκης – Μπατζάκης ΟΕ)
Ποσό προέγκρισης χρηματοδότησης: 20.000€

 

4. ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΥΘΡΑΥΣΤΟ ΠΛΑΝΗΤΗ
Σενάριο: Θανάσης Τσιμπίνης
Σκηνοθεσία: Θανάσης Τσιμπίνης
Παραγωγός: Φαίδρα Βόκαλη (Marni Films)
Ποσό προέγκρισης χρηματοδότησης: 25.000€

 

5. Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΔΕΝΤΡΟΥ
Σενάριο: Μαργαρίτα Σιμοπούλου, Νίκος Ραδαίος
Σκηνοθεσία: Νίκος Ραδαίος
Παραγωγός: -
Ποσό προέγκρισης χρηματοδότησης: 25.000€

 

6. Η ΚΥΡΙΑ ΝΙΤΣΑ
Σενάριο: Νεφέλη Ράπτη
Σκηνοθεσία: Νεφέλη Ράπτη
Παραγωγός: Μάρια Ρεπούση (Wholewave)
Ποσό προέγκρισης χρηματοδότησης: 18.000€

 

7. ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Σενάριο: Μάνος Παπαδάκης
Σκηνοθεσία: Μάνος Παπαδάκης
Παραγωγός: Κωνσταντίνος Μπαλιώτης (2D2R)
Ποσό προέγκρισης χρηματοδότησης: 25.000€

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΣΕΝΑΡΙΟΥ- DEVELOPMENT»

Α' ΣΤΑΔΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ TREATMENT

Εξετάστηκαν είκοσι πέντε (25) σχέδια κατατεθειμένα κατά τις περιόδους 01.02.17 - 30.04.17 και 01.05.17 - 31.07.17, εκ των οποίων προεγκρίθηκαν τα εξής έντεκα (11):

 

1. PHALANX
Σενάριο: Νάνσυ Σπετσιώτη
Σκηνοθεσία: Νάνσυ Σπετσιώτη
Παραγωγός: –
Ποσό προέγκρισης χρηματοδότησης: 3.500 €

 

2. ΓΙΑΝΝΗΣ
Σενάριο: Κύρος Παπαβασιλείου - Γιάννης Γαϊτανίδης
Σκηνοθεσία: Γιάννης Γαϊτανίδης
Παραγωγός: Oxymoron Films
Ποσό προέγκρισης χρηματοδότησης: 3.500 €

 

3. ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΓΓΡΑΦΟ 382/6/2234
Σενάριο: Νίκος Βίττης, Μιχάλης Σηφάκης
Σκηνοθεσία: Νίκος Βίττης
Παραγωγός: –
Ποσό προέγκρισης χρηματοδότησης: 3.500 €

 

4. ΘΕΛΩ ΝΑ ΦΥΓΩ
Σενάριο: Στράτος Τζίτζης
Σκηνοθεσία: Στράτος Τζίτζης
Παραγωγός: Στράτος Τζίτζης
Ποσό προέγκρισης χρηματοδότησης: 3.500 €

 

5. ΘΥΜΑΜΑΙ
Σενάριο: Αθανάσιος Ψυχογυιός
Σκηνοθεσία: Αθανάσιος Ψυχογυιός
Παραγωγός: Bad Crowd
Ποσό προέγκρισης χρηματοδότησης: 3.500 €

 

6. ΚΡΕΑΣ
Σενάριο: Δημήτρης Νάκος
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Νάκος
Παραγωγός: Stefilm
Ποσό προέγκρισης χρηματοδότησης: 3.500 €

 

7. MΑΝΓΚΑΡΕΒΑ
Σενάριο: Νικόλαος Αυγουστίδης
Σκηνοθεσία: Νικόλαος Αυγουστίδης
Παραγωγός: –
Ποσό προέγκρισης χρηματοδότησης: 3.500 €

 

8. ΜΟΧΑΜΕΝΤ ΑΛΛΟΣ
Σενάριο: Κωνσταντίνος Φραγκούλης
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Φραγκούλης
Παραγωγός: Visual Therapy
Ποσό προέγκρισης χρηματοδότησης: 3.500 €

 

9. ΝΟΡΘΠΟΛ
Σενάριο: Γιάννης Βεσλεμές, Δημήτρης Εμμανουηλίδης
Σκηνοθεσία: Γιάννης Βεσλεμές
Παραγωγός: Horsefly Productions
Ποσό προέγκρισης χρηματοδότησης: 3.500 €

 

10. ΣΤΟ ΝΟΤΟ
Σενάριο: Άλκη Πολίτη
Σκηνοθεσία: Άλκη Πολίτη
Παραγωγός: –
Ποσό προέγκρισης χρηματοδότησης: 3.500 €

 

11. Η ΤΡΥΠΑ
Σενάριο: Νίκος Φαρούπος
Σκηνοθεσία: Νίκος Φαρούπος
Παραγωγός: -
Ποσό προέγκρισης χρηματοδότησης: 3.500 €

 

Β' ΣΤΑΔΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΣΕΝΑΡΙΟΥ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ TREATMENT

Εξετάστηκαν δέκα (10) σχέδια κατατεθειμένα κατά τις περιόδους 01.05.17 - 31.07.17, 01.08.17 - 31.10.17, 01.11.17 - 31.01.18 και 01.02.18 - 30.04.18, εκ των οποίων προεγκρίθηκαν τα εξής πέντε (5):

 

1. BLUSTAR
Σενάριο: Στέλλα Κυριακοπούλου
Σκηνοθεσία: Στέλλα Κυριακοπούλου
Παραγωγός: Κωνσταντίνος Δ. Αντωνόπουλος – Υπηρεσίες Παραγωγής Κινηματογραφικών Ταινιών
Ποσό προέγκρισης χρηματοδότησης: 7.500 €

 

2. ΑΒΑΝΟΣ
Σενάριο: Παναγιώτης Χαραμής, Δημήτρης Εμμανουηλίδης
Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Χαραμής
Παραγωγός: Κωνσταντίνος Μπαλιώτης (2D2R)
Ποσό προέγκρισης χρηματοδότησης: 7.500 €

 

3. Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ ΤΗΣ ΣΠΕΛΛΑΣ
Σενάριο: Αθανάσιος Βασιλείου, Αρτέμιος Καπλανίδης
Σκηνοθεσία: Αθανάσιος Βασιλείου
Παραγωγός: Κοινωνία Κληρονόμων Θεόδωρου Αγγελόπουλου
Ποσό προέγκρισης χρηματοδότησης: 7.500 €

 

4. ΔΕΚΑΕΠΤΑ
Σενάριο: Νικόλαος Κυρίτσης
Σκηνοθεσία: Νικόλαος Κυρίτσης
Παραγωγός: Μαρία Δρανδάκη (Homemade Films)
Ποσό προέγκρισης χρηματοδότησης: 7.500 €

 

5. ΤΙ ΓΝΩΡΙΖΩ ΓΙΑ ΣΕΝΑ
Σενάριο: Ιωσηφίνα Μαρκαριάν, Αλέκος Λούντζης
Σκηνοθεσία: Ιωσηφίνα Μαρκαριάν
Παραγωγός: Βίκυ Μίχα
Ποσό προέγκρισης χρηματοδότησης: 7.500 €

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στην Κέρκυρα των DURRELLS το βραβείο του EUFCN best European Location Award 2018

Στην Κέρκυρα, τόπο γυρισμάτων της δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς των βρετανικών καναλιών ITV και PBS THE DURRELLS, απονεμήθηκε φέτος το EUFCN best European Location Award, βραβείο που απονέμεται στην καλύτερη τοποθεσία για κινηματογραφικά γυρίσματα για το 2018. Η υποψηφιότητα της Κέρκυρας, που προτάθηκε από την Διεύθυνση Hellenic Film Commission του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (EKK), συγκέντρωσε την προτίμηση του κοινού και διακρίθηκε ανάμεσα σε 12 φιναλίστ δημοφιλή locations που διεκδικούσαν το βραβείο, μέσω ψηφοφορίας που διοργάνωσε για δεύτερη χρονιά το European Film Commissions Network (EUFCN), δίκτυο που αριθμεί 90 μέλη από 30 χώρες, σε συνεργασία με το Cineuropa.
O πρόεδρος του EUFCN Truls Kontny δήλωσε μετά την απονομή: «Οργανώσαμε τον διαγωνισμό για το Best European Location Award πέρυσι στο πλαίσιο της 10ης επετείου του European Film Commissions Network. Σκοπός μας ήταν να αναδείξουμε την δουλειά των Film Commissions αλλά και την ποικιλομορφία των Locations στην Ευρώπη. Χαιρόμαστε πολύ που κέρδισε η Κέρκυρα». Αμέσως μετά την παραλαβή του βραβείου στην έκθεση FOCUS- Meeting Place for International Productions του Λονδίνου, όπου το Hellenic Film Commission συμμετείχε με περίπτερο, η Βένια Βέργου, διευθύντρια του Hellenic Film Commission του ΕΚΚ, σημείωσε: «Η βράβευση της Κέρκυρας, της πρότασης του Hellenic Film Commission στον διαγωνισμό Best European Location Award 2018 του European Film Commissions Network (EUFCN), έρχεται αφενός να υπογραμμίσει την συστηματική και στοχευμένη προσπάθειά μας για την προβολή της Ελλάδας ως μια film friendly χώρα σε διεθνείς εκθέσεις και αφετέρου να τονίσει την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από τις οπτικοακουστικές παραγωγές. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα διότι αυτή η βράβευση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης FOCUS - The Meeting Place for International Productions στο Λονδίνο, την πρωτεύουσα των Βρετανών οι οποίοι αγάπησαν την Κέρκυρα μέσα από την βρετανική τηλεοπτική σειρά THE DURRELLS. Συγχαρητήρια στον Line Producer Κώστα Ραφτόπουλο, τον Location Manager Νίκο Κουμανταράκη, την Avion Films που έκανε την εκτέλεση παραγωγής στην Ελλάδα και σε όλα τα μέλη του συνεργείου από την Ελλάδα (55 από την Κέρκυρα, 35 από την Αθήνα) οι οποίοι συνέβαλαν καθοριστικά στην επιτυχία των γυρισμάτων της σειράς THE DURRELLS. Τέλος, ευχαριστούμε την ΕΡΤ για την υποστήριξή της στην υποψηφιότητα της Κέρκυρας».

 

 

 Η εξαιρετικά δημοφιλής τηλεοπτική σειρά THE DURRELLS των βρετανικών καναλιών ITV και PBS ολοκλήρωσε 4 κύκλους επεισοδίων με γυρίσματα τόσο στην παλιά πόλη της Κέρκυρας, ένα από τα προστατευόμενα από την UNESCO μνημεία της Ελλάδας, όσο και στις περιοχές Κοντόκαλι, Κουλούρα, Άγιος Στέφανος, Ερημίτης, Γαστούρι, Μπουκάρι, Παραμόνας, Πουλάδες, Δανίλια, Σκριπερό, Νησάκι, Χαλικούνας, Κουραμάδες και Σιναράδες. Η σειρά βασίζεται στην αυτοβιογραφική τριλογία της Κέρκυρας του Τζέραλντ Ντάρελ, φυσιοδίφη, εξερευνητή και συγγραφέα, η οποία εξιστορεί την εγκατάσταση της οικογένειας του στο νησί το 1933.

 

 

Ο Δήμαρχος της Κέρκυρας Κώστας Νικολούζος επεσήμανε: «Η επιλογή της Κέρκυρας, ως κορυφαία τοποθεσία στην Ευρώπη για τη φιλοξενία κινηματογραφικών γυρισμάτων, επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για έναν από τους πιο γοητευτικούς τόπους της Ελλάδας και της Ευρώπης, σταυροδρόμι πολιτισμών ανάμεσα στη δύση και την ανατολή. Ο Δήμος μας αξιοποιεί τα πλεονεκτήματά της και εργάζεται συστηματικά πάνω σε αυτά: υποδέχεται πάντα φιλόξενα και ενισχύει με κάθε δυνατό τρόπο κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές, που προβάλλουν την Κέρκυρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είμαστε περήφανοι για την επιλογή της Κέρκυρας και ευχαριστούμε όλους όσοι στήριξαν την ελληνική υποψηφιότητα».

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, έχοντας θέσει στις στρατηγικές του προτεραιότητες την ενίσχυση των δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Hellenic FIlm Commission για την προσέλκυση διεθνών οπτικοακουστικών παραγωγών, στηρίζει με την παρουσία του στα μεγαλύτερα φεστιβάλ του κόσμου και με τη θεσμική συμμετοχή του σε fora, εκθέσεις και διαγωνισμούς την σταθερή ανέλιξη και προώθηση του ελληνικού κινηματογράφου και της εγχώριας κινηματογραφικής βιομηχανίας.

Περισσότερες πληροφορίες για το EUFCN εδώ

Περισσότερες πληροφορίες για το Hellenic Film Commission εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες για τα γυρίσματα της σειράς THE DURRELLS εδώ