Οι ελληνικές ταινίες του 63oυ Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 
 
Το Φεστιβάλ ανακοίνωσε τις ελληνικές συμμετοχές, 28 ταινίες μεγάλου μήκους και 19 μικρού μήκους, στα προγράμματα της 63ης διοργάνωσής του.
 
  • Θα δούμε σε πρώτη προβολή 15 ταινίες, έξι (6) από αυτές συμμετέχουν στα διεθνή διαγωνιστικά τμήματα του φεστιβάλ. Στο Διεθνές Διαγωνιστικό: «Ησυχία 6-9» του Χρήστου Πασσαλή και «Άκουσέ με» της Μαρίας Ντούζα. Στο διαγωνιστικό τμήμα Meet the Neighbors: «Πίσω από τις θημωνιές» της Ασημίνας Προέδρου και το «Black Stone» του Σπύρου Ιακωβίδη. Στο διαγωνιστικό τμήμα >>Film Forward: «Με αξιοπρέπεια» του Δημήτρη Κατσιμίρη και τα «ΜΠΑΣΤΑΡΔΑ» του Νίκου Πάστρα.
  • Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και φέτος στηρίζει έμπρακτα το φεστιβάλ απονέμοντας το Βραβείο του, συνοδευόμενο από το ποσό των 5.000 €, σε πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη ή πρωτοεμφανιζόμενη σκηνοθέτιδα, σε ελληνική παραγωγή που κάνει πρεμιέρα στο επίσημο πρόγραμμα («Επίσημη Πρώτη»). Απονέμει επίσης μέσω της Διεύθυνσής του για τις Διεθνείς Οπτικοακουστικές Παραγωγές – Hellenic Film Commission το Βραβείο Best Location, συνοδευόμενο από το ποσό των 1.500 €, σε location manager (ή σκηνοθέτη / σκηνοθέτιδα, σε περίπτωση που δεν υπάρχει location manager) ταινίας πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη ή πρωτοεμφανιζόμενης σκηνοθέτιδας, σε ελληνική παραγωγή που κάνει πρεμιέρα στο επίσημο πρόγραμμα.
  • Το Φεστιβάλ διοργανώνει φέτος spotlight σε δύο σπουδαίες Ελληνίδες δημιουργούς: τη Μαρία Πλυτά την πρώτη γυναίκα σκηνοθέτη του ελληνικού σινεμά, και τη Μαρία Γαβαλά στην οποία θα απονεμηθεί ο Χρυσός Αλέξανδρος για την συμβολή της στον ελληνικό κινηματογράφο.
  • Τιμητικός Χρυσός Αλέξανδρος θα απονεμηθεί και στη θρυλική εταιρεία παραγωγής Finos Film, με αφορμή τα 80 χρόνια από την ίδρυσή της. 
 
Όλες οι ελληνικές ταινίες: https://tinyurl.com/2p8fb4pp
 
Το 63ο Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τις 3 έως τις 13 Νοεμβρίου 2022.
 
e-max.it: your social media marketing partner