Με 95 ταινίες από 22 χώρες, τρεις παγκόσμιες πρεμιέρες, πέντε ευρωπαϊκές και 32 προβολές για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό το AegeanDocs 2018 (www.aegeandocs.gr) ανοίγει τις αίθουσες του σε 9 νησιά του Αιγαίου, τη Δευτέρα 1η Οκτωβρίου. Για έξη ημέρες, 1 έως 6 Οκτωβρίου, 13 σκηνοθέτες από την Ευρώπη και 20 Έλληνες, παρουσιάζουν τις ταινίες τους στο κοινό του Αιγαίου. Το κεντρικό σύνθημα του φεστιβάλ «Ζήσε, Νοιώσε, Απόλαυσέ το!» συμπυκνώνει το περιεχόμενο μιας πολυπολιτισμικής γιορτής.Στη Λέσβο το Φεστιβάλ διεξάγεται σε επτά αίθουσες και σε μια σε κάθε νησί του Βορείου Αιγαίου (Χίος, Σάμος, Λήμνος, Ικαρία Φούρνοι, Οινούσσες, Αϊ-Στράτης και Ψαρά). Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

 

Οι συζητήσεις των σκηνοθετών με το κοινό διεξάγονται στη Μυτιλήνη και μεταδίδονται, σε live streaming, στις υπόλοιπες αίθουσες, σε όλα τα νησιά, έτσι ώστε οι θεατές στα υπόλοιπα νησιά να παίρνουν μέρος στο διάλογο με τους δημιουργούς.


Με τη συνεργασία και υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (Ε.Κ.Κ.), το AegeanDocs διαδίδει το ελληνικό ντοκιμαντέρ στα ακριτικά νησιά μεγάλα και μικρά του Αιγαίου. 8 ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους και 17 μικρού και μεσαίου μήκους προβάλλονται για πρώτη φορά στο κοινό των νησιών.

 

Τα αφιερώματα του Φεστιβάλ:
1. Ιστορία και Μνήμη (13 ταινίες).
2. Διάλογοι στο Αιγαίο (6 τουρκικές και 6 Ελληνικές ταινίες).
3. Προσφυγικό, με 32 ταινίες από τη συλλογή Home New Home, μια πρωτοβουλία σε 5 χώρες με ταινίες δημιουργημένες από πρόσφυγες και εθελοντές.
4. Κρίση Ταυτότητας. Άνθρωποι, που αναζητούν την χαμένη ταυτότητα στην εποχή της παγκοσμιοποίησης (7 ταινίες από τη Ρωσία, την Πολωνία, τη Βουλγαρία, την Κούβα, την Αργεντινή και την Κύπρο).
5. Αφιέρωμα στην Κίνα με δυο ταινίες από το φεστιβάλ Les Ecrans de Chine.
6. Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση με 11 ταινίες από την Ευρώπη και την Ελλάδα. Η ενότητα αυτή υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

 

Oλες οι ταινίες προβάλλονται με ελληνικούς και αγγλικούς υποτίτλους σε μια προσπάθεια να μπορούν να τις παρακολουθήσουν και οι ξένοι επισκέπτες των νησιών. Δίγλωσσο είναι το πρόγραμμα προβολών και ο Κατάλογός του Φεστιβάλ, ενώ για τον ίδιο σκοπό τα spot του Φεστιβάλ έχουν παραχθεί σε έξη γλώσσες ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά , γερμανικά, ρωσικά και τουρκικά με την υποστήριξη του ΕΟΤ.

 

Το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα και υποστήριξη των Υπουργείων Πολιτισμού και Αθλητισμού, Τουρισμού και Νησιωτικής Πολιτικής, του ΕΟΤ και είναι μια συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Δήμου Λέσβου.

e-max.it: your social media marketing partner