Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών και Παραστάσεων Χορού ATHENS VIDEO DANCE PROJECT συνεχίζει για 13η χρονιά το πολυετές σταθερό έργο ανάδειξης καλλιτεχνών και έργων χορού, κινηματογράφου και πολυμέσων. Το AVDP13 θα λάβει χώρα στις 11, 12 και 13 Δεκεμβρίου, 2022 στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Μπάγκειον, στον κινηματογράφο Άστορ και στο θέατρο OLVIO.
Δείτε αναλυτικά: https://tinyurl.com/35s5jukk
Με την προβολή της ταινίας «Το προξενιό της Άννας» αρχίζει την Πέμπτη, 8/12, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος το πλήρες αναδρομικό αφιέρωμα στο έργο του Παντελή Βούλγαρη. 
Η ρετροσπεκτίβα, η οποία έχει την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, ολοκλήρωσε τον κύκλο της στην Ταινιοθήκη της Θεσσαλονίκης και τώρα μεταφέρεται στην Αθήνα. Για την πραγματοποίησή της συνεργάστηκαν οι δύο Ταινιοθήκες και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. 
Στην αυριανή έναρξη του αφιερώματος θα παραστούν ο Π. Βούλγαρης και η Ιωάννα Καρυστιάνη, ενώ θα προλογίσουν την ταινία η Άννα Βαγενά και η Φοίβη Οικονομοπούλου-Αγγελοπούλου. 
Οι προβολές του αφιερώματος θα διαρκέσουν έως τις 15/12. 'Ολες τις ταινίες θα τις προλογίσουν συντελεστές τους, αλλά και άνθρωποι του κινηματογράφου μας. Τη Δευτέρα, 12/12, ο ηθοποιός Γιώργος Αρμένης, η Γενική Διευθύντρια του ΕΚΚ Αθηνά Καρτάλου και ο διευθυντής φωτογραφίας Γιώργος Φρέντζος θα μιλήσουν για το «Όλα είναι δρόμος».
Το πρόγραμμα: https://tinyurl.com/2bn6azt6
 
Εκατό ταινίες από τριάντα χώρες θα προβληθούν στο πλαίσιο του 11ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου της Αθήνας, που θα πραγματοποιηθεί από τις 8 έως τις 14 Δεκεμβρίου 2022 στον κινηματογράφο Στούντιο και στο BlackBox Theater Cinema. Το Φεστιβάλ υποστηρίζεται από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.
Τα προγράμματα στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://tinyurl.com/26uxsmab
 
Σε εξέλιξη βρίσκονται το 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους καθώς και η 22η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio. 
Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, σταθερός υποστηρικτής του Φεστιβάλ, θα απονείμει και φέτος βραβείο, συνοδευόμενο από 3.000 €, σε κινηματογραφικό σχέδιο που θα παρουσιαστεί στο pitching Lab. 
Το Φεστιβάλ Ολυμπίας επέστρεψε στην κανονικότητα της κινηματογραφικής αίθουσας με προβολές, εργαστήρια και εκδηλώσεις που θα διαρκέσουν έως το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022. Ο Πύργος, η Αμαλιάδα και άλλες πόλεις και χωριά της Ηλείας πρωταγωνιστούν και σ’ αυτό το φεστιβάλ. Σημειωτέον δε ότι η on line πλατφόρμα θα είναι διαθέσιμη από τις 10 Δεκεμβρίου ώστε το κοινό όλης της χώρας να πάρει μια γεύση από τις ταινίες του.
Αναλυτικές πληροφορίες: https://tinyurl.com/mwhbxbh8
 
Το 35ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου αρχίζει με επισημότητα  την Πέμπτη, 24/11, στον κινηματογράφο Έλλη με την προβολή της ταινίας «Dalva» της Εμμανουέλ Νικό. Στην τελετή έναρξης θα παραβρεθεί η Πολωνή σκηνοθέτις Ανιέσκα Χόλαντ, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, η οποία θα βραβευτεί για τη συνολική προσφορά της. 
Το Πανόραμα και φέτος υποστηρίζεται οικονομικά από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου με το ποσό των 1.500 € που θα συνοδεύσει το βραβείο καλύτερης ταινίας. Στο διαγωνιστικό πρόγραμμά του Πανοράματος συμμετέχουν εννέα ευρωπαϊκές ταινίες, ανάμεσά τους οι ελληνικές: «Black Stone» του Σπύρου Ιακωβίδη, «Καθαρτήριο» του Βασίλη Μαζωμένου», Φαντάσματα της Επανάστασης» του Θάνου Αναστόπουλου. Όλες οι ταινίες του διαγωνιστικού: https://tinyurl.com/r3rydtxd
Το αποτύπωμα του ελληνικού σινεμά είναι αισθητό και στο υπόλοιπο πρόγραμμα της διοργάνωσης. Στην κατηγορία Πρεμιέρες  συμπεριλαμβάνεται το ντοκιμαντέρ «Τώρα και τότε: Η Νέα Σμύρνη μου» του Βασίλη Βαφέα (https://tinyurl.com/4c7u5pv8  ) ενώ στα Αφιερώματα το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να επανεκτιμήσει το έργο της Αγγελικής Αντωνίου (https://tinyurl.com/4ydrp8x6 ) και του Τάκη Σπετσιώτη (https://tinyurl.com/2p97tdxv ). Θα προβληθούν επίσης ταινίες μικρού μήκους Ελλήνων δημιουργών (https://tinyurl.com/yc75dtcc ).
Τέλος, οι λάτρεις του αστυνομικού φιλμ και του νουάρ ας ρίξουν μια ματιά στο αφιέρωμα στον Ζορζ Σιμενόν, που απαρτίζεται από εννέα ταινίες (οκτώ του κλασικού γαλλικού σινεμά συν ο «Άνθρωπος από το Λονδίνο» του στιλίστα Μπέλα Ταρ).
Όλες οι ταινίες του αφιερώματος στον Ζορζ Σιμενόν: https://tinyurl.com/ydecua9a
Το 35ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου θα διαρκέσει έως την 30η Νοεμβρίου 2022, στους κινηματογράφους Έλλη και Ανδόρα. 
Το πλήρες πρόγραμμα: https://tinyurl.com/3v926cv6
 
Αρχίζει σήμερα στην Ταινιοθήκη της Θεσσαλονίκης το αφιέρωμα στον Παντελή Βούλγαρη με την παρουσίαση του συνόλου του έργου του. Στην αποψινή έναρξη της ρετροσπεκτίβας, στις 20:30 στην Αίθουσα Σταύρος Τορνές, θα προβληθεί το «Τελευταίο σημείωμα» παρουσία του δημιουργού του.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και έχει την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. 
 
 
Το πρόγραμμα των προβολών
 
• Πέμπτη 24 Νοεμβρίου
20:30: Το τελευταίο σημείωμα
• Παρασκευή 25 Νοεμβρίου
19:30 Ο Μεγάλος Ερωτικός
21:15 Το προξενιό της Άννας
• Σάββατο 26 Νοεμβρίου
18:30 Happy Day
21:30 Τα πέτρινα χρόνια
• Κυριακή 27 Νοεμβρίου
19:00 Ήσυχες μέρες του Αυγούστου
21:30 Όλα είναι δρόμος
• Δευτέρα 28 Νοεμβρίου
19:00 Η φανέλα με το 9
21:30 Ακροπόλ
• Τρίτη 29 Νοεμβρίου
18:30 Ο κλέφτης (μμ), Τζίμης ο Τίγρης (μμ), Ce n’est pas que le début (μμ), Ο χορός των τράγων (μμ)
20:00 Ελευθέριος Βενιζέλος 1910-1927
• Τετάρτη 30 Νοεμβρίου
20:00 Μικρά Αγγλία
• Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου
18:30 Ψυχή βαθιά
21:30 Νύφες
 
Περισσότερες πληροφορίες: https://tinyurl.com/4e9mfxst
 
Έντεκα (11) ελληνικές ταινίες animation θα προβληθούν στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Animaced στη Λάρισα, το Σάββατο 19/11 και την Κυριακή 20/11. Εννέα (9) από αυτές δημιουργήθηκαν χρηματοδοτούμενες από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στο πλαίσιο του Ειδικού Προγράμματος Covid -19 μέσω του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Το Φεστιβάλ θα διαρκέσει έως τις 29 Νοεμβρίου με δράσεις όπως: εργαστήρια animation, βιβλιοπαρουσιάσεις, κατασκευές κινουμένων σχεδίων, αφηγήσεις διαδραστικών παραμυθιών και αρχαιοελληνικών μύθων, performances, βιωματικά εργαστήρια, σεμινάρια κ.α. 
 
Το πρόγραμμα των προβολών
 
Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022 , 19:00 – 21:00
HELLENIC PLACES: HERMOUPOLIS, Χαράλαμπος Μαργαρίτης, 17΄
I LOST THE WAY, Παναγιώτης Ράππας, 8΄
AFTERIMAGE, Αντώνης Ντούσιας, 9΄
CANARY, Χρυσούλα Κοροβέση – Μάριος Γαμπιεράκης, 5΄
IN BETWEEN, Έφη Παππά, 6΄
 
Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022, 19:00 – 21:00
A NIGHT AT THE CEMETERY, Στέλιος Πολυχρονάκης, 12΄
NAUSIKAA, Άγγελος Σπάρταλης, 14΄
CHRISTMAS TOGETHER, Κώστας Κατράκης, 5΄
MINE, Δάφνη Ξουράφη, 8΄
MY SUPERHERO HUSBAND, Αλεξάνδρα Τάγκαλη, 6΄
TRAVELBUGS, Φωκίων Ξένος, 8΄
 
Την Κυριακή, 20/11, θα γίνει προβολή και παρουσίαση του τρόπου δημιουργίας των τριών ταινιών animation που δημιουργήθηκαν με βάση τις τρεις βραβευμένες ιστορίες από τον διαγωνισμό συγγραφής παραμυθιού με τίτλο «Η ελληνική γλώσσα είναι ψυχή, η ψυχή του πολιτισμού», που διοργάνωσε Το Υπουργείο Εξωτερικών /Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα του ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου το 2018. 
 
Το Πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη 2021-2027 διοργανώνει συνέδριο με θέμα «Πολιτισμός και περιβάλλον», την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2022, στην Θεσσαλονίκη, στο MOMus – Μουσείο Φωτογραφίας . Ο συντονισμός είναι της Άννας Κασιμάτη, Υπεύθυνης του Γραφείου Δημιουργική Ευρώπη MEDIA, που εδρεύει στο ΕΚΚ.
Το Πρόγραμμα του Συνεδρίου ΕΔΩ
Οι ελληνικές ταινίες του 63oυ Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 
 
Το Φεστιβάλ ανακοίνωσε τις ελληνικές συμμετοχές, 28 ταινίες μεγάλου μήκους και 19 μικρού μήκους, στα προγράμματα της 63ης διοργάνωσής του.
 
  • Θα δούμε σε πρώτη προβολή 15 ταινίες, έξι (6) από αυτές συμμετέχουν στα διεθνή διαγωνιστικά τμήματα του φεστιβάλ. Στο Διεθνές Διαγωνιστικό: «Ησυχία 6-9» του Χρήστου Πασσαλή και «Άκουσέ με» της Μαρίας Ντούζα. Στο διαγωνιστικό τμήμα Meet the Neighbors: «Πίσω από τις θημωνιές» της Ασημίνας Προέδρου και το «Black Stone» του Σπύρου Ιακωβίδη. Στο διαγωνιστικό τμήμα >>Film Forward: «Με αξιοπρέπεια» του Δημήτρη Κατσιμίρη και τα «ΜΠΑΣΤΑΡΔΑ» του Νίκου Πάστρα.
  • Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και φέτος στηρίζει έμπρακτα το φεστιβάλ απονέμοντας το Βραβείο του, συνοδευόμενο από το ποσό των 5.000 €, σε πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη ή πρωτοεμφανιζόμενη σκηνοθέτιδα, σε ελληνική παραγωγή που κάνει πρεμιέρα στο επίσημο πρόγραμμα («Επίσημη Πρώτη»). Απονέμει επίσης μέσω της Διεύθυνσής του για τις Διεθνείς Οπτικοακουστικές Παραγωγές – Hellenic Film Commission το Βραβείο Best Location, συνοδευόμενο από το ποσό των 1.500 €, σε location manager (ή σκηνοθέτη / σκηνοθέτιδα, σε περίπτωση που δεν υπάρχει location manager) ταινίας πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη ή πρωτοεμφανιζόμενης σκηνοθέτιδας, σε ελληνική παραγωγή που κάνει πρεμιέρα στο επίσημο πρόγραμμα.
  • Το Φεστιβάλ διοργανώνει φέτος spotlight σε δύο σπουδαίες Ελληνίδες δημιουργούς: τη Μαρία Πλυτά την πρώτη γυναίκα σκηνοθέτη του ελληνικού σινεμά, και τη Μαρία Γαβαλά στην οποία θα απονεμηθεί ο Χρυσός Αλέξανδρος για την συμβολή της στον ελληνικό κινηματογράφο.
  • Τιμητικός Χρυσός Αλέξανδρος θα απονεμηθεί και στη θρυλική εταιρεία παραγωγής Finos Film, με αφορμή τα 80 χρόνια από την ίδρυσή της. 
 
Όλες οι ελληνικές ταινίες: https://tinyurl.com/2p8fb4pp
 
Το 63ο Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τις 3 έως τις 13 Νοεμβρίου 2022.
 
Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου καλωσορίζει στις Σπέτσες την εκδήλωση Production Designers Gathering, που αρχίζει σήμερα, 21/10. Η εκδήλωση αυτή διοργανώνεται από τον οργανισμό Production Designers Collective, που έχει την έδρα του στις ΗΠΑ και ανάμεσα στα μέλη του συγκαταλέγονται κορυφαίοι επαγγελματίες του Χόλιγουντ. Σπουδαίοι production designers, που έχουν συνδέσει την καριέρα τους με πασίγνωστες ταινίες θα συναντηθούν στις Σπέτσες, από σήμερα έως τις 25 Οκτωβρίου 2022, ανταλλάσσοντας εμπειρίες και μεταφέροντας την τεχνογνωσία τους σε 10 Έλληνες -production designers και φοιτητές- που θα συμμετάσχουν σε masterclasses. Ανάμεσα στους εισηγητές οι: Jack Fisk («Θα χυθεί αίμα», «Μέρες ευτυχίας»), K.K Barrett («Δικός της»), Fionna Crombie («Η ευνοούμενη»), Nathan Crowley («Δουνκέρκη», «Interstellar», «Σκοτεινός Ιππότης, η επιστροφή»), James Chinlund («The Batman», «25η ώρα»), Grant Major («Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών», «Η εξουσία του σκύλου»), Patrice Vermette («Dune», «Arrival»), David και Sandy Wasco («La La Land», «Pulp Fiction»).
Η συμμετοχή και η οικονομική υποστήριξη που παρέχει το ΕΚΚ στο Production Designers Gathering μέσω της Διεύθυνσής του για τις Διεθνείς Οπτικοακουστικές Παραγωγές – Hellenic Film Commission υπαγορεύεται από την ανάγκη διαρκούς επένδυσης στους ανθρώπινους πόρους της ελληνικής κινηματογραφίας.
 
Αναλυτικές πληροφορίες για το Production Designers Gathering στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://tinyurl.com/3n99snus
 
 
Το 10ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων  είναι πανέτοιμο να σηκώσει την αυλαία του την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022. Εναρκτήρια ταινία του, κατά την αυριανή επίσημη τελετή στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, θα είναι το «1922» του Νίκου Κούνδουρου. Η προβολή αυτή, τιμητική για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ), που υποστηρίζει και φέτος εμπράκτως το φεστιβάλ Χανίων. Στην προβολή θα παραστεί ο διευθυντής φωτογραφίας του «1922»,  Νίκος Καβουκίδης.
Το φεστιβάλ φέτος θα τιμήσει τον Κώστα Γαβρά· ο διεθνούς φήμης Έλληνας δημιουργός θα παραστεί στην εκδήλωση που θα γίνει γι’ αυτόν στα Χανιά την Κυριακή, 23/10. Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου θα εκπροσωπηθεί στην εκδήλωση αυτή από τον Θοδωρή Κουτσαύτη, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του. 
Οι προβολές και οι παράλληλες εκδηλώσεις του φεστιβάλ  θα κρατήσουν έως τις 29 Οκτωβρίου. Στο ίδιο διάστημα θα κορυφωθούν και οι πλούσιες εκπαιδευτικές δράσεις του. Παράλληλα με τις δράσεις αυτές θα πραγματοποιηθεί στα Χανιά και το 35ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδος (ΟΚΛΕ) με θέμα «Ο κινηματογράφος στην εκπαίδευση». Στο πλαίσιο αυτό του Συνεδρίου της ΟΚΛΕ, το Σάββατο 22/10, θα παρουσιαστεί ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της Πράξης «Ψηφιακή Πλατφόρμα Κινηματογραφικών Ταινιών για τα Σχολεία (ΟΠΣ 5074743), ΕΣΠΑ 2014-2020» από τη Θεοδώρα Μαλλιαρού, Υπεύθυνη Συντονισμού της Πλατφόρμας της Πράξης αυτής που εκτελείται από το ΕΚΚ.
 
Ο κατάλογος του φεστιβάλ: https://tinyurl.com/nk3pjnhr
Το Πρόγραμμα του φεστιβάλ: https://tinyurl.com/2s366p6u
Η ιστοσελίδα του φεστιβάλ: https://tinyurl.com/2p8m5ch7
Η Académie des César και η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου (ΕΑΚ), σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, παρουσιάζουν τις Χρυσές Νύχτες 2022! 36 σκηνοθέτες, 35 ταινίες, 30 χώρες στις 14 & 15 Οκτωβρίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος,
Για 9η χρονιά η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου υποδέχεται στην Αθήνα τις Χρυσές Νύχτες, μια πρωτοβουλία της γαλλικής Ακαδημίας των César για την ανάδειξη των καλύτερων μικρού μήκους ταινιών της χρονιάς απ’ όλο τον κόσμο.
Κάθε χρόνο περισσότερες από 30 Ακαδημίες Κινηματογράφου παγκοσμίως ξεχωρίζουν μία ταινία μικρού μήκους ανάμεσα στις παραγωγές της χώρας τους. Αποτέλεσμα είναι ένα μοναδικό πρόγραμμα βραβευμένων ταινιών που ταξιδεύει σε μεγάλες πόλεις με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Από την Ισλανδία ως την Νότιο Κορέα, από τη Βραζιλία ως τη Νότιο Αφρική, από τα César στα Oscar, τα Bafta, τα Goya και τα Ίρις, οι Χρυσές Νύχτες προσκαλούν τους θεατές σε ένα μικρού μήκους ταξίδι στο σινεμά και τον κόσμο, ενώ παράλληλα αποτελούν μια υπέροχη ευκαιρία για όλες τις Ακαδημίες Κινηματογράφου να συμβάλλουν στην ενίσχυση της διεθνούς κινηματογραφικής ποικιλομορφίας και να συμμετέχουν, η κάθε μία με τον τρόπο της, σε έναν διεθνή διάλογο μεταξύ πολιτισμών.
Μπορείτε να κάνετε διαδικτυακή κράτηση θέσεων στο ifg.eventbrite.com.