Στo πλαίσιo της «Ευρωπαϊκής Νύχτας Κινηματογράφου» (European Cinema Night) με χαρά σας ανακοινώνουμε την προβολή της Ισλανδικής ταινίας «ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ» (Under the Tree) στον κινηματογράφο ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ στις 4 Δεκεμβρίου στις 22:15. Στην προβολή θα βρίσκεται ο σκηνοθέτης Χάφστειν Γούναρ Σιγκουρντσόν.

 

Σύντομη σύνοψη:

Στα προάστια του Ρέικιαβικ η κόντρα δύο οικογενειών που μένουν σε διπλανά σπίτια, η οποία θα ξεκινήσει από ένα δέντρο που ρίχνει τη σκιά του στη διπλανή αυλή, θα οδηγήσει σε μια κωμικοτραγική κι εξωφρενική κατάσταση. Επίσημη πρόταση της Ισλανδίας για το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας 2018.

Δείτε το trailer εδώ.

 

Τι είναι η Ευρωπαϊκή Νύχτα Κινηματογράφου;

 

Από τις 3 ως τις 7 Δεκεμβρίου, 34 κινηματογράφοι σε 27 Κράτη Μέλη της Ευρώπης θα διοργανώσουν ειδικές βραδινές εκδηλώσεις στα πλαίσια του εορτασμού του πλούτου της Ευρωπαϊκής κινηματογραφικής κουλτούρας.

 

Η Ευρωπαϊκή Νύχτα Κινηματογράφου είναι η πρώτη παρουσίαση του προγράμματος "Δημιουργική Ευρώπη: MEDIA", ανοιχτή και με ελεύθερη πρόσβαση για σχεδόν 7.200 Ευρωπαίους.

 

Κάθε μία από τις 34 εκδηλώσεις θα φιλοξενηθεί από ένα γνωστό κινηματογράφο που ανήκει στο δίκτυο της Europa Cinemas. Η αρχή θα γίνει με την προβολή μίας εκ των ταινιών που έλαβαν την υποστήριξη του προγράμματος MEDIA τα τελευταία δύο χρόνια. Το κοινό σε 34 πόλεις θα παρακολουθήσει συνολικά 20 διαφορετικές ταινίες τις οποίες θα επιλέξουν οι τοπικοί αιθουσάρχες. Μετά τις προβολές θα ακολουθήσει μια σύντομη συζήτηση με ένα σκηνοθέτη ή έναν κριτικό κινηματογράφου, και στη συνέχεια μια δεξίωση κατά τη διάρκεια της οποίας όλοι θα λάβουν τσάντες οι οποίες θα περιέχουν δώρα και φυλλάδια σχετικά με τον αντίκτυπο του προγράμματος MEDIA. Η έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει από εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή από μέλη του προγράμματος "Δημιουργική Ευρώπη: MEDIA Desks".

Γιατί γίνεται η Ευρωπαϊκή Νύχτα Κινηματογράφου;

 

Οι εκδηλώσεις αποσκοπούν στο να δείξουν στους πολίτες τον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι παρούσα στην καθημερινή τους ζωή μέσω του χώρου του κινηματογράφου.

 

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαμορφώνει τον οπτικοακουστικό τομέα μέσω του προγράμματος MEDIA από το 1991. Το πρόγραμμα MEDIA με μεγάλη επιτυχία στηρίζει την ανταγωνιστικότητα της οπτικοακουστικής βιομηχανίας και αναδεικνύει την πολιτιστική πολυμορφία στην Ευρώπη. Μια από τις σημαντικότερες δράσεις της είναι η παροχή οικονομικής υποστήριξης στη διανομή Ευρωπαϊκών ταινιών εκτός της χώρας παραγωγής τους. Κάθε χρόνο, κατά μέσο όρο, περισσότερες από 400 ταινίες τίθενται στη διάθεση του κοινού σε κάποια άλλη Ευρωπαϊκή χώρα με τη βοήθεια του προγράμματος MEDIA.

 

Οι επαγγελματίες κινηματογραφιστές σε όλη την Ευρώπη, οι οποίοι είναι οι άμεσοι επωφελούμενοι του προγράμματος, γνωρίζουν και εκτιμούν πολύ το πρόγραμμα MEDIA. Αλλά το κοινό - που είναι και ο τελικός επωφελούμενος - συχνά δεν γνωρίζει τη σημασία του για το Ευρωπαϊκό οπτικοακουστικό τοπίο.

 

Το κοινό δένεται συναισθηματικά με τον αγαπημένο του τοπικό κινηματογράφο που προβάλλει Ευρωπαϊκές ταινίες, αγαπημένους ηθοποιούς και σκηνοθέτες, αλλά τα Ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης φαίνονται σε όλους απόμακρα και άνευ σημασίας. Οι εκδηλώσεις θα χρησιμεύσουν για την οικοδόμηση μιας σχέσης μεταξύ των δύο αυτών πραγματικοτήτων, για την οικοδόμηση μιας γέφυρας μεταξύ του προγράμματος MEDIA, που στηρίζει τον οπτικοακουστικό τομέα, και των συναισθημάτων που βιώνει το Ευρωπαϊκό κοινό παρακολουθώντας τον "Ψυχρό Πόλεμο" ή "Τον Θάνατο ενός Ιερού Ελαφιού" ή το "Σύνορο". Οι ταινίες μπορούν να θεωρηθούν ως απτά παραδείγματα του τρόπου με τον οποίο τα Ευρωπαϊκά κονδύλια μπορούν να διαμορφώσουν τις τοπικές κοινότητες και να συνδέσουν Ευρωπαίους πολίτων διαφορετικών χωρών. Ως εκ τούτου, οι εκδηλώσεις στηρίζουν έμπρακτα την εκστρατεία επικοινωνίας "European Commission Going Local".

Η Ευρωπαϊκή Νύχτα Κινηματογράφου είναι μία εκδήλωση που θα λάβει διαφορετικές αποχρώσεις σε 34 τοποθεσίες. Χάρη σε αυτήν, το κοινό θα είναι σε θέση να αντιληφθεί ότι ανήκει σε μια μεγαλύτερη κοινότητα που στηρίζει τη διαφορετικότητα. Θα παρέχει ταυτόχρονα μια τοπική εμπειρία καθώς και μια εμπειρία σύνδεσης.

Η εκδήλωση θα αποτελέσει επίσης μια μοναδική ευκαιρία για όσους λάτρεις του κινηματογράφου θελήσουν να πάρουν μια γεύση των παρασκηνίων της κινηματογραφικής βιομηχανίας, καθώς επίσης και μια ευκαιρία να θέσουν μια ερώτηση σε έναν κινηματογραφιστή ή έναν εμπειρογνώμονα του προγράμματος MEDIA Desk και να ανταλλάξουν απόψεις σε μια χαλαρή ατμόσφαιρα.

Σύνοψη:

O Άτλι, πατέρας μιας τετράχρονης, χωρίζει με τη σύντροφό του κι αναγκάζεται να επιστρέψει στο πατρικό του, όπου βυθίζεται στη διαμάχη που έχουν οι γονείς του με τους γείτονές τους για τη σκιά ενός μεγάλου, όμορφου δέντρου που έχουν στην αυλή τους. Καθώς η ένταση κλιμακώνεται, καταστρέφονται περιουσίες, κατοικίδια εξαφανίζονται και κυκλοφορεί η φήμη πως ο γείτονας εθεάθη με αλυσοπρίονο... Το αγαπημένο θέμα της μυθοπλασίας της Βόρειας Ευρώπης – η αποσύνθεση των κοινωνικών δεσμών που κρύβεται πίσω από τους τοίχους των σπιτιών – αναδεικνύεται μέσα από μια περίτεχνη πολυφωνική σύνθεση που ανακαλύπτει την αρμονία μέσα στο χάος. Επίσημη πρόταση της Ισλανδίας για το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας 2018.

 

  

Η «Ευρωπαϊκή Νύχτα Κινηματογράφου» υποστηρίζεται από το πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη: MEDIA της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συνδιοργανώνεται σε συνεργασία με την Europa Cinemas.

24ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας

 

Το 24ο Διεθνές φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας θα διεξαχθεί από τις 19 - 30 Σεπτεμβρίου, παρουσιάζοντας συνολικά 181 ταινίες απ' όλο τον κόσμο, τρία διαγωνιστικά τμήματα, ειδικά αφιερώματα, ντοκιμαντέρ και πάνω από 45 ελληνικές ταινίες μικρού μήκους.

 

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου θα απονείμει, με στόχο την υποστήριξη της ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, τα χρηματικά βραβεία πρώτης και δεύτερης καλύτερης ταινίας στο διαγωνιστικό τμήμα ταινιών μικρού μήκους «Ελληνικές Μικρές Ιστορίες» του 24ου φεστιβάλ. Επίσης, υποστηρίζει το αφιέρωμα στις ταινίες του κινηματογραφιστή Γιώργου Πανουσόπουλου.

 

Περισσότερες πληροφορίες και το πρόγραμμα του φεστιβάλ: http://www.aiff.gr/ 

12ο ετήσιο

Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λονδίνου

[LondonGreekFilmFestival]

το διεθνές σημείο συνάντησης για το ελληνικό φιλμ από όλο τον κόσμο

15-18 Μαΐου 2019

 

Πρόσκληση για υποβολή ταινιών και σεναρίων για το 12ο ετήσιο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λονδίνου 2019

 

Το 12οΦεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λονδίνου θα πραγματοποιηθεί από τις 15 μέχρι τις 18Μαΐου 2019, και προσκαλεί σκηνοθέτες, παραγωγούς και σεναριογράφους από όλο τον κόσμο, να υποβάλουν τις ταινίες τους και τα σενάριά τους στο φεστιβάλ. Το φεστιβάλ έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα.

Τελευταίες ημερομηνίες υποβολής

 

-     Έγκαιρη προθεσμία υποβολής 1: 30 Αυγούστου 2018

-     Έγκαιρη προθεσμία υποβολής 2: 30 Σεπτεμβρίου 2018

-     Έγκαιρη προθεσμία υποβολής 3: 30 Οκτωβρίου 2018

-     Έγκαιρη προθεσμία υποβολής 4: 30 Νοεμβρίου 2018

-     Κανονική προθεσμία υποβολής: 15 Ιανουαρίου 2019

-     Αργοπορημένη προθεσμία υποβολής: 15 Φεβρουαρίου 2019

-     Πολύ αργοπορημένη προθεσμία υποβολής: 15 Μαρτίου 2019

 

Website για υποβολή ταινιών και σεναρίων:www.londongreekfilmfestival.com

Το φεστιβάλ δέχεται αιτήσεις από Έλληνες Δημιουργούς, Σκηνοθέτες, Σεναριογράφους και Παραγωγούς από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου των Ελλήνων της Διασποράς και των Ελληνοκυπρίων, ανεξαρτήτως θέματος.

Δέχεται επίσης αιτήσεις από ξένους Δημιουργούς, Σκηνοθέτες, Σεναριογράφους και Παραγωγούς από όλο τον κόσμο, εφόσον η δουλειά τους σχετίζεται με κάποιον τρόπο με την Ελλάδα (π.χ. θέμα, μύθοι, σύγχρονα ελληνικά θέματα, περιοχές στην Ελλάδα που γυρίστηκε κλπ).

Κατηγορίες ταινιών: μεγάλου μήκους μυθοπλασίας, μικρού μήκους μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, videoart, πειραματικές ταινίες, musicvideoclips, animation.

Κατηγορίες σεναρίων: μεγάλου μήκους μυθοπλασίας, μικρού μήκους μυθοπλασίας.

 

Οργάνωση / Υποστήριξη: Cosmocinema, London, UK.

 

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: ο σκηνοθέτης Χρήστος Προσύλης

 

Website για περισσότερες πληροφορίες και υποβολή ταινιών και σεναρίων: www.londongreekfilmfestival.com

 

Email: info@londongreekfilmfestival.com

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου δέχεται αιτήσεις για την 69η διοργάνωσή του η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί μεταξύ 7 και 17 Φεβρουαρίου 2019.

 

Καταληκτική ημερομηνία αιτήσεων:

Για ταινίες μεγάλου μήκους: 31 Οκτωβρίου 2018

Για ταινίες μικρού μήκους: 15 Νοεμβρίου 2018

 

Ένας συνοπτικός οδηγός για την υποβολή ταινιών εδώ

Αναλυτικές πληροφορίες και αιτήσεις εδώ.  

Berlinale Co-Production Market 2019: Πρόσκληση για την κατάθεση projects

 

Μέχρι τις 10 Οκτωβρίου έχουν τη δυνατότητα έμπειροι παραγωγοί από όλο τον κόσμο να υποβάλουν σχέδια για νέες μεγάλου μήκους ταινίες στην Berlinale Co-Production Market 2019, η οποία θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 9 και 13 Φεβρουαρίου 2019. Ο προϋπολογισμός των σχεδίων πρέπει να είναι μεταξύ 1 και 20 εκατομμυρίων ευρώ και να έχει εξασφαλιστεί ήδη το 30% της χρηματοδότησης. Σημείωση: ενθαρρύνονται οι παραγωγοί από την Ελλάδα, μεταξύ άλλων χωρών, να υποβάλουν σχέδια χαμηλότερου προϋπολογισμού (έναρξη από το ποσό των 750.000 ευρώ).Για περισσότερες πληροφορίες και αιτήσεις μπορείτε να δείτε την ιστοσελίδα του Berlinale Co-Production Market 2019, εδώ.