ΦΕΣΤΙΒΑΛ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
1η Ευρωπαϊκή Νύχτα Κινηματογράφου στις 4 Δεκεμβρίου στον κινηματογράφο ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ
Στo πλαίσιo της «Ευρωπαϊκής Νύχτας Κινηματογράφου» (European Cinema Night) με χα...
Olympia “Creative Ideas” Pitching Lab
Για ανάπτυξη ιδέας για τη δημιουργία ταινίας μικρού μήκους «για παιδιά και νέους...
9ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου Αθήνας
Μετά από τρία χρόνια απουσίας, το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήν...
IMMF 2018: Έντεκα Πόλεις Ψηφίζουν - μικρού μήκους σε ταυτόχρονη σύνδεση
Το 8ο Διεθνές Ταυτόχρονο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους μ ετοιμάζεται να ανοίξει...
6o AegeanDocs Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Ντοκιμαντέρ 2018
Με 95 ταινίες από 22 χώρες, τρεις παγκόσμιες πρεμιέρες, πέντε ευρωπαϊκές και 32 ...
1η Ευρωπαϊκή Νύχτα Κινηματογράφου στις 4 Δεκεμβρίου στον κινηματογράφο ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ
Στo πλαίσιo της «Ευρωπαϊκής Νύχτας Κινηματογράφου» (European Cinema Night) με χαρά σας ανακοινώνουμε την προβολή της Ισλανδικής ταινίας «ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ» (Under the Tree) στον κινηματογράφο ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ στις 4 Δεκεμβρίου στις 22:15. Στην προβολή θα βρίσκεται ο σκηνοθέτης Χάφστειν Γούναρ Σιγκουρντσόν.
Σύντομη σύνοψη:
Στα προάστια του Ρέικιαβικ η κόντρα δύο οικογενειών που μένουν σε διπλανά σπίτια, η οποία θα ξεκινήσει από ένα δέντρο που ρίχνει τη σκιά του στη διπλανή αυλή, θα οδηγήσει σε μια κωμικοτραγική κι εξωφρενική κατάσταση. Επίσημη πρόταση της Ισλανδίας για το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας 2018.
Δείτε το trailer εδώ.
Τι είναι η Ευρωπαϊκή Νύχτα Κινηματογράφου;
Από τις 3 ως τις 7 Δεκεμβρίου, 34 κινηματογράφοι σε 27 Κράτη Μέλη της Ευρώπης θα διοργανώσουν ειδικές βραδινές εκδηλώσεις στα πλαίσια του εορτασμού του πλούτου της Ευρωπαϊκής κινηματογραφικής κουλτούρας.
Η Ευρωπαϊκή Νύχτα Κινηματογράφου είναι η πρώτη παρουσίαση του προγράμματος "Δημιουργική Ευρώπη: MEDIA", ανοιχτή και με ελεύθερη πρόσβαση για σχεδόν 7.200 Ευρωπαίους.
Κάθε μία από τις 34 εκδηλώσεις θα φιλοξενηθεί από ένα γνωστό κινηματογράφο που ανήκει στο δίκτυο της Europa Cinemas. Η αρχή θα γίνει με την προβολή μίας εκ των ταινιών που έλαβαν την υποστήριξη του προγράμματος MEDIA τα τελευταία δύο χρόνια. Το κοινό σε 34 πόλεις θα παρακολουθήσει συνολικά 20 διαφορετικές ταινίες τις οποίες θα επιλέξουν οι τοπικοί αιθουσάρχες. Μετά τις προβολές θα ακολουθήσει μια σύντομη συζήτηση με ένα σκηνοθέτη ή έναν κριτικό κινηματογράφου, και στη συνέχεια μια δεξίωση κατά τη διάρκεια της οποίας όλοι θα λάβουν τσάντες οι οποίες θα περιέχουν δώρα και φυλλάδια σχετικά με τον αντίκτυπο του προγράμματος MEDIA. Η έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει από εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή από μέλη του προγράμματος "Δημιουργική Ευρώπη: MEDIA Desks".
Γιατί γίνεται η Ευρωπαϊκή Νύχτα Κινηματογράφου;
Οι εκδηλώσεις αποσκοπούν στο να δείξουν στους πολίτες τον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι παρούσα στην καθημερινή τους ζωή μέσω του χώρου του κινηματογράφου.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαμορφώνει τον οπτικοακουστικό τομέα μέσω του προγράμματος MEDIA από το 1991. Το πρόγραμμα MEDIA με μεγάλη επιτυχία στηρίζει την ανταγωνιστικότητα της οπτικοακουστικής βιομηχανίας και αναδεικνύει την πολιτιστική πολυμορφία στην Ευρώπη. Μια από τις σημαντικότερες δράσεις της είναι η παροχή οικονομικής υποστήριξης στη διανομή Ευρωπαϊκών ταινιών εκτός της χώρας παραγωγής τους. Κάθε χρόνο, κατά μέσο όρο, περισσότερες από 400 ταινίες τίθενται στη διάθεση του κοινού σε κάποια άλλη Ευρωπαϊκή χώρα με τη βοήθεια του προγράμματος MEDIA.
Οι επαγγελματίες κινηματογραφιστές σε όλη την Ευρώπη, οι οποίοι είναι οι άμεσοι επωφελούμενοι του προγράμματος, γνωρίζουν και εκτιμούν πολύ το πρόγραμμα MEDIA. Αλλά το κοινό - που είναι και ο τελικός επωφελούμενος - συχνά δεν γνωρίζει τη σημασία του για το Ευρωπαϊκό οπτικοακουστικό τοπίο.
Το κοινό δένεται συναισθηματικά με τον αγαπημένο του τοπικό κινηματογράφο που προβάλλει Ευρωπαϊκές ταινίες, αγαπημένους ηθοποιούς και σκηνοθέτες, αλλά τα Ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης φαίνονται σε όλους απόμακρα και άνευ σημασίας. Οι εκδηλώσεις θα χρησιμεύσουν για την οικοδόμηση μιας σχέσης μεταξύ των δύο αυτών πραγματικοτήτων, για την οικοδόμηση μιας γέφυρας μεταξύ του προγράμματος MEDIA, που στηρίζει τον οπτικοακουστικό τομέα, και των συναισθημάτων που βιώνει το Ευρωπαϊκό κοινό παρακολουθώντας τον "Ψυχρό Πόλεμο" ή "Τον Θάνατο ενός Ιερού Ελαφιού" ή το "Σύνορο". Οι ταινίες μπορούν να θεωρηθούν ως απτά παραδείγματα του τρόπου με τον οποίο τα Ευρωπαϊκά κονδύλια μπορούν να διαμορφώσουν τις τοπικές κοινότητες και να συνδέσουν Ευρωπαίους πολίτων διαφορετικών χωρών. Ως εκ τούτου, οι εκδηλώσεις στηρίζουν έμπρακτα την εκστρατεία επικοινωνίας "European Commission Going Local".
Η Ευρωπαϊκή Νύχτα Κινηματογράφου είναι μία εκδήλωση που θα λάβει διαφορετικές αποχρώσεις σε 34 τοποθεσίες. Χάρη σε αυτήν, το κοινό θα είναι σε θέση να αντιληφθεί ότι ανήκει σε μια μεγαλύτερη κοινότητα που στηρίζει τη διαφορετικότητα. Θα παρέχει ταυτόχρονα μια τοπική εμπειρία καθώς και μια εμπειρία σύνδεσης.
Η εκδήλωση θα αποτελέσει επίσης μια μοναδική ευκαιρία για όσους λάτρεις του κινηματογράφου θελήσουν να πάρουν μια γεύση των παρασκηνίων της κινηματογραφικής βιομηχανίας, καθώς επίσης και μια ευκαιρία να θέσουν μια ερώτηση σε έναν κινηματογραφιστή ή έναν εμπειρογνώμονα του προγράμματος MEDIA Desk και να ανταλλάξουν απόψεις σε μια χαλαρή ατμόσφαιρα.
Σύνοψη:
O Άτλι, πατέρας μιας τετράχρονης, χωρίζει με τη σύντροφό του κι αναγκάζεται να επιστρέψει στο πατρικό του, όπου βυθίζεται στη διαμάχη που έχουν οι γονείς του με τους γείτονές τους για τη σκιά ενός μεγάλου, όμορφου δέντρου που έχουν στην αυλή τους. Καθώς η ένταση κλιμακώνεται, καταστρέφονται περιουσίες, κατοικίδια εξαφανίζονται και κυκλοφορεί η φήμη πως ο γείτονας εθεάθη με αλυσοπρίονο... Το αγαπημένο θέμα της μυθοπλασίας της Βόρειας Ευρώπης – η αποσύνθεση των κοινωνικών δεσμών που κρύβεται πίσω από τους τοίχους των σπιτιών – αναδεικνύεται μέσα από μια περίτεχνη πολυφωνική σύνθεση που ανακαλύπτει την αρμονία μέσα στο χάος. Επίσημη πρόταση της Ισλανδίας για το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας 2018.
Η «Ευρωπαϊκή Νύχτα Κινηματογράφου» υποστηρίζεται από το πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη: MEDIA της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συνδιοργανώνεται σε συνεργασία με την Europa Cinemas.
Olympia “Creative Ideas” Pitching Lab
Για ανάπτυξη ιδέας για τη δημιουργία ταινίας μικρού μήκους «για παιδιά και νέους»
Το 1st Olympia “Creative Ideas” Pitching Lab, θα πραγματοποιηθεί από 1 ως 4 Δεκεμβρίου στον Πύργο, στο πλαίσιο του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας. Έξι εκπαιδευτές, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, σε εξειδικευμένα μαθήματα θα εκπαιδεύσουν τους συμμετέχοντες στις ιδιαιτερότητες του Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους, επικεντρώνοντας στην ανάπτυξη των ιδεών που θα παρουσιάσουν οι συμμετέχοντες. Η καλύτερη ιδέα θα χρηματοδοτηθεί από την ΕΡΤ AE με 2.000 ευρώ, για να ενθαρρύνει τα περαιτέρω βήματα για την πραγματοποίηση της ταινίας.
Με το Olympia “Creative Ideas” Pitching Lab, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, στοχεύει στα εξής:
1. Στην εκπαίδευση των κινηματογραφιστών –και κυρίως των νέων – ώστε να γνωρίσουν τις ιδιαιτερότητες των ταινιών που πραγματεύονται πτυχές της παιδικής ή νεανικής ηλικίας και απευθύνονται πρωτίστως σ’ αυτές τις ηλικίες.
2. Στην σταθερή παροχή τεχνογνωσίας και στήριξη σε όλα τα στάδια δημιουργίας της ταινίας, από την ανάπτυξη μιας ιδέας, ως την εμπορική και εναλλακτική διανομή της.
3. Στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών για συνεργασίες με ΕΡΤ, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ΕΚΟΜΕ ΑΕ και άλλους φορείς για στήριξη της παραγωγής και της διανομής ταινιών για παιδιά και νέους, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, θα στηρίξει με όλους τους δυνατούς τρόπους, όχι μόνο την ιδέα που θα βραβευθεί αλλά και τις υπόλοιπες ενδιαφέρουσες ιδέες που θα παρουσιαστούν στο “Creative Ideas”.
Η μέγιστη διάρκεια για ταινία μυθοπλασίας ή animation είναι 20 λεπτά και για ντοκιμαντέρ 30 λεπτά.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ
Οι ταινίες «για παιδιά και νέους» είναι ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ ή animation, απευθύνονται σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες, από τη νηπιακή ηλικία ως την ηλικία των 18 ετών. Οι συμμετέχοντες μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα σε ποια ηλικιακή κατηγορία θέλουν κυρίως να απευθύνεται η ταινία τους.
Βασικές αρχές:
1. Η θέαση του κόσμου γίνεται μέσα από τα μάτια των παιδιών ή των νέων.
2. Η σκηνοθετική διαχείριση του θέματος, πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψιν τις αντιληπτικές ικανότητες των παιδιών της ηλικιακής κατηγορίας στην οποία κυρίως απευθύνεται η ταινία.
3. Θέματα που προωθούν τη βία, το σεξισμό ή το ρατσισμό, αποκλείονται. Επίσης, αποκλείονται ιδέες που προωθούν διακρίσεις λόγω φυλής, χρώματος, εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, γενεαλογικών καταβολών, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης, ηλικίας, οικογενειακής ή κοινωνικής κατάστασης, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ
Φέλιξ Βαγκιντερχόιζεν, Βέλγιο, Διανομέας Παιδικών Ταινιών, Παραγωγός Εκπαιδευτικών Κινηματογραφικών Προγραμμάτων, Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδικού Κινηματογράφου
Αντρέι Ρόμαν Γιάζεβιτς, Πολωνία, Συγγραφέας, Σκηνοθέτης, Παραγωγός, Μέλος της Διοίκησης της Ένωσης Πολωνών Σκηνοθετών
Λίνα Γιαννοπούλου, Παραγωγός Ταινιών, μέλος Οργανωτικής Επιτροπής Olympia IFF.
Αγάθη Δαρλάση, Σύμβουλος Storytelling, consultant, Σκηνοθέτιδα, Σεναριογράφος.
Τζωρτζίνα Κακουδάκη, Σκηνοθέτιδα, Θεατρολόγος, Θεατροπαιδαγωγός
Δημήτρης Σπύρου, Σκηνοθέτης, Σεναριογράφος, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Olympia IFF
ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Συμπληρώστε αυτή την αίτηση συμμετοχής που θα βρείτε (εδώ) και στείλτε την στο email festival@olympiafestival.gr με θέμα “Αίτηση για Creative Ideas Pitching Lab” μέχρι και την Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018.
9ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου Αθήνας
Μετά από τρία χρόνια απουσίας, το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, ο αγαπημένος θεσμός της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, επιστρέφει δριμύτερος.
Το 9ο AΑGFF θα διεξαχθεί στις 17-29 Οκτωβρίου 2018 στην Ταινιοθήκη (αίθουσες 1,2) και το ExileRoom, επιφυλάσσοντας πολλές εκπλήξεις και φιλοδοξώντας να αναδείξει ό, τι πιο φρέσκο και ρηξικέλευθο συμβαίνει σήμερα στον παγκόσμιο κινηματογράφο.
Η έναρξη θα γίνει την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου (είσοδος μόνο με προσκλήσεις) με τη νέα ταινία του Ζαν-Λυκ Γκοντάρ, Το βιβλίο των εικόνων, που θα προβληθεί σε πανελλαδική πρεμιέρα. Το φιλμ, ένα κινηματογραφικό δοκίμιο με στοιχεία ταινίας τρόμου, στο οποίο ο γάλλος auteur ενσωματώνει σκληρές εικόνες απ’ όσα συμβαίνουν στον σύγχρονο κόσμο, προβλήθηκε για πρώτη φορά στο τελευταίο Φεστιβάλ των Κανών.
Πιστό στις θεματικές που το κοινό αγκάλιασε στα οκτώ χρόνια διεξαγωγής του, με ένα ισχυρό Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα, και αφιερώματα σε σπουδαίους avantgarde δημιουργούς, αλλά ταυτόχρονα εισάγοντας και νέες ενότητες-έκπληξη, το φετινό φεστιβάλ ιχνηλατεί κινηματογραφικούς δρόμους εκτός πεπατημένης, όπως ακριβώς υπαγορεύει η σινεφίλ καταγωγή του: η Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Συνολικά θα προβάλει 100 ταινίες, ενώ έχουν προγραμματιστεί και τέσσερις δωρεάν προβολές για το κοινό.
Επιπλέον, ένα αφιέρωμα στον σπουδαίο σκηνογράφο Γιώργο Ζιάκα, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, δίνει την αφορμή να ξαναθυμηθούμε κάποιες από τις σημαντικότερες ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου και μια ταινία του Γιώργου Σταμπουλόπουλου. Στο πλαίσιο αυτό, στις 23 Οκτωβρίου (19:30, αίθουσα Α’), θα παρουσιαστεί και το νέο βραβευμένο βιβλίο του καλλιτέχνη με τίτλο «Γιώργος Ζιάκας - Θέατρο, Κινηματογράφος, Ζωγραφική» (εκδόσεις Θεμέλιο), ενώ νωρίτερα, στις 19 Οκτωβρίου (19:00, Μουσείο Κινηματογράφου της Ταινιοθήκης της Ελλάδος),εγκαινιάζεται και έκθεση με τις μακέτες και τα σκηνικά του Γιώργου Ζιάκα από τις ταινίες των Θ. Αγγελόπουλου και Γ. Σταμπουλόπουλου. Toαφιέρωμα τιτλοφορείται «Ζωγραφίζοντας την οθόνη».
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα του φεστιβάλ εδώ.
IMMF 2018: Έντεκα Πόλεις Ψηφίζουν - μικρού μήκους σε ταυτόχρονη σύνδεση
Το 8ο Διεθνές Ταυτόχρονο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους μ ετοιμάζεται να ανοίξει τις πύλες του. Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα σε έντεκα πόλεις σε Ελλάδα και εξωτερικό στις 13 και 14 Οκτωβρίου.
Φέτος, η διοργάνωση ενισχύοντας το διεθνές της στοιχείο, εκτός της προβολής των ελληνικών ταινιών στο εξωτερικό αποφάσισε να εισάγει φρέσκο διεθνές “μικρό” κινηματογράφο. Οι διοργανωτές τονίζουν ότι οι μικρές αυτές δομικές αλλαγές αποτελούν μόνο την αρχή ενός μεγάλου εγχειρήματος που θα αλλάξει τα κινηματογραφικά δεδομένα της χώρας το επόμενο διάστημα.
Ο διαγωνισμός των δεκαπέντε ελληνικών ταινιών, ο βασικός κορμός της διοργάνωσης, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13 Οκτωβρίου ταυτόχρονα στις έντεκα πόλεις που συμμετέχουν φέτος στο δίκτυο του φεστιβάλ. Η διαφορά από τα προηγούμενα χρόνια είναι ότι η πρώτη ημέρα θα λήξει μετά την ταυτόχρονη ψηφοφορία του κοινού. Η “αγαπημένη” ταινία του κοινού μαζί με τα βραβεία σκηνοθεσίας, σεναρίου α’ γυναικείας και α’ ανδρικής ερμηνείας θα ανακοινωθούν την Κυριακή σε μια διαδραστική τελετή απονομής με ζωντανή αναμετάδοση από το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και συνδέσεις με όλες τις πόλεις του δικτύου του IMMF2018.
Επίσης, τη δεύτερη ημέρα στο διεθνές μέρος του φεστιβάλ θα γίνει η προβολή δώδεκα ταινιών μικρού μήκους από τη Γαλλία, τη Δανία, την Ισπανία και την Αίγυπτο, οι οποίες θα προβληθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Στα πλαίσια του ειδικού αφιερώματος για το περιβάλλον με τίτλο “το Micro μ Ντύνεται Πράσινο” κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα γίνουν ειδικές προβολές και ομιλίες με ελεύθερη είσοδο για το κοινό και πρόσβαση για ΑμεA.
Περισσότερες πληροφορίες και το πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε εδώ.
6o AegeanDocs Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Ντοκιμαντέρ 2018
Με 95 ταινίες από 22 χώρες, τρεις παγκόσμιες πρεμιέρες, πέντε ευρωπαϊκές και 32 προβολές για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό το AegeanDocs 2018 (www.aegeandocs.gr) ανοίγει τις αίθουσες του σε 9 νησιά του Αιγαίου, τη Δευτέρα 1η Οκτωβρίου. Για έξη ημέρες, 1 έως 6 Οκτωβρίου, 13 σκηνοθέτες από την Ευρώπη και 20 Έλληνες, παρουσιάζουν τις ταινίες τους στο κοινό του Αιγαίου. Το κεντρικό σύνθημα του φεστιβάλ «Ζήσε, Νοιώσε, Απόλαυσέ το!» συμπυκνώνει το περιεχόμενο μιας πολυπολιτισμικής γιορτής.
Στη Λέσβο το Φεστιβάλ διεξάγεται σε επτά αίθουσες και σε μια σε κάθε νησί του Βορείου Αιγαίου (Χίος, Σάμος, Λήμνος, Ικαρία Φούρνοι, Οινούσσες, Αϊ-Στράτης και Ψαρά). Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Οι συζητήσεις των σκηνοθετών με το κοινό διεξάγονται στη Μυτιλήνη και μεταδίδονται, σε live streaming, στις υπόλοιπες αίθουσες, σε όλα τα νησιά, έτσι ώστε οι θεατές στα υπόλοιπα νησιά να παίρνουν μέρος στο διάλογο με τους δημιουργούς.
Με τη συνεργασία και υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (Ε.Κ.Κ.), το AegeanDocs διαδίδει το ελληνικό ντοκιμαντέρ στα ακριτικά νησιά μεγάλα και μικρά του Αιγαίου. 8 ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους και 17 μικρού και μεσαίου μήκους προβάλλονται για πρώτη φορά στο κοινό των νησιών.
Τα αφιερώματα του Φεστιβάλ:
1. Ιστορία και Μνήμη (13 ταινίες).
2. Διάλογοι στο Αιγαίο (6 τουρκικές και 6 Ελληνικές ταινίες).
3. Προσφυγικό, με 32 ταινίες από τη συλλογή Home New Home, μια πρωτοβουλία σε 5 χώρες με ταινίες δημιουργημένες από πρόσφυγες και εθελοντές.
4. Κρίση Ταυτότητας. Άνθρωποι, που αναζητούν την χαμένη ταυτότητα στην εποχή της παγκοσμιοποίησης (7 ταινίες από τη Ρωσία, την Πολωνία, τη Βουλγαρία, την Κούβα, την Αργεντινή και την Κύπρο).
5. Αφιέρωμα στην Κίνα με δυο ταινίες από το φεστιβάλ Les Ecrans de Chine.
6. Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση με 11 ταινίες από την Ευρώπη και την Ελλάδα. Η ενότητα αυτή υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.
Oλες οι ταινίες προβάλλονται με ελληνικούς και αγγλικούς υποτίτλους σε μια προσπάθεια να μπορούν να τις παρακολουθήσουν και οι ξένοι επισκέπτες των νησιών. Δίγλωσσο είναι το πρόγραμμα προβολών και ο Κατάλογός του Φεστιβάλ, ενώ για τον ίδιο σκοπό τα spot του Φεστιβάλ έχουν παραχθεί σε έξη γλώσσες ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά , γερμανικά, ρωσικά και τουρκικά με την υποστήριξη του ΕΟΤ.
Το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα και υποστήριξη των Υπουργείων Πολιτισμού και Αθλητισμού, Τουρισμού και Νησιωτικής Πολιτικής, του ΕΟΤ και είναι μια συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Δήμου Λέσβου.